Anayasa Mahkemesi, idare mahkemesinin sözlü sınavı iptal etmesi nedeniyle atamaları iptal edilen 262 Milli Savunma Bakanlığı uzmanıyla ilgili kritik bir karar aldı. Karara göre, yeniden yargılama yapılacak

Milli Savunma Bakanlığı (MSB/İdare) 2017 yılında milli savunma uzmanlığına kurum içinden geçiş için yazılı ve sözlü sınav yapılacağını ilan etmiş, bu kapsamda MSB'de görev yapan 833 personel 2/10/2017 ile 17/10/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen sözlü sınava katılmıştır.

Sözlü sınavda başarı gösteren 262 kişi ise 28/10/2017 tarihli işlemle millî savunma uzmanı kadrosuna atanmış ve personele yönelik özel eğitime katılmıştır.

Büro Memurları Sendikasının açtığı davayla sözlü sınav iptal olmuştur

Ancak, Büro Memurları Sendikası (Sendika) sözlü sınavın iptali talebiyle 19/1/2018 tarihinde dava açmış, idare mahkemesi davanın reddine karar vermiştir. Sendika kararı istinaf etmiş, Ankara Bölge İdare Mahkemesi, idare mahkemesinin kararını kaldırmıştır ve bu karar Danıştay'da kesinleşmiştir. Kararın kesinleşmesi sonrasında, uzmanlık görevine başlayan 262 kişinin atamaları iptal edilmiştir.

Sözlü kazanan adaylar, davaya müdahil olamadıkları gerekçesiyle, AYM’ye başvurmuştur

Atamaları iptal edilen 26 kişi bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesine başvurmuş ve kendilerine tebligat yapılmadığından dolayı savunma yapamadıkları için adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirtmişlerdir.

Bölge İdare Mahkemesi Heyet başkanının kızı yazılı sınavı geçememiş!

Bireysel başvuru yoluyla 26 memur, Bölge İdare Mahkemesi kararında ismi geçen Heyet Başkanı'nın kendi kızının da millî savunma uzmanlığına geçiş için yapılan sınava katılarak yazılı aşamasında elenmesi nedeniyle söz konusu davaya bakmakta yasaklılık hâli bulunduğundan çekilmesi gerektiğini iddia etmiştir.

Anayasa Mahkemesi, “hakları etkilenecek kişiler davaya katılmalıydı” dedi

Anayasa Mahkemesi yaptığı incelemede, sendika tarafından idare mahkemesinde açılan davada, davanın hakları direkt olarak etkilenebilecek olan adaylara ihbar edilmemesinin, başvurucuların mahkeme huzurunda argümanlarını öne sürme imkânından yoksun bırakılmalarının, başvuruculara aşırı ve orantısız bir külfet yüklediğine dikkat çekerek şu kararı vermiştir:

"Diğer yandan somut davanın konusunun çok sayıda kişinin katıldığı bir sınavın iptali talebine ilişkin olması sebebiyle ihbar müessesesinin uygulanmasıyla ilgili olarak yukarıda belirtilen bağlamda (bkz. §57) sorunlarla karşılaşılabileceği mümkün olmakla birlikte söz konusu sorunların bertaraf edilmesi amacıyla bile olsa davanın ihbarının gerçekleştirilmemesinin, yasal düzenlemeler yoluyla çözümlenebilecek bu sorunların hâlihazırda giderilmemesinin tüm külfetinin de yine başvuruculara yüklenmesi sonucunu doğuracağı açıktır. Bu itibarla başvurucuların mahkemeye erişim hakkına yapılan müdahalenin ölçüsüz olduğu sonucuna varılmıştır."

AYM, sözlü sınavı iptal eden mahkeme kararını kaldırdı, yeniden yargılama yapılacak

Anayasa Mahkemesi 14 kişilik geniş bir heyetle aldığı kararda adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ve ihlalin sonuçlarının kaldırılması için kararın bir örneğinin Ankara 13. İdare Mahkemesine gönderilmesine karar vermiştir.

Söz konusu bu karar, sendikalar tarafından idari işlemler aleyhine açılan davalarda, hakları etkilenecek olan kişilere davaların bildirilmesi gerektiği yönüyle oldukça önemlidir.

Anayasa Mahkemesinin bu kararı yeni bir yasal düzenlemeyi de gerektirmektedir. Çünkü,  idari yargının görev alanına giren bazı davaların mahiyeti itibarıyla ihbar yapılması gereken kişi sayısının çokluğu, tebligat masraflarının kim tarafından nasıl karşılanacağı, iptal kararının dava açmayan ya da iptal edilen işleme bağlı olarak daha önce belli kazanımlar elde etmiş kişiler hakkında hangi durumda ne şekilde icra edilmesi gerektiği gibi bazı sorunları doğal olarak barındırmaktadır. Mahkeme heyeti, bu gibi sorunların yasal düzenlemelerle çözümlenmesini istemiştir. Karar 22 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır