Milyonlarca memuru ilgilendiren bir konu bugünlerde iktidar kanadında çokça dillendiriliyor.

Hayat pahalılığının daha çok hissedildiği Büyükşehirlerde görev yapan memurlara refah payı adı altında “Büyükşehir Tazminatı” verilmesi gündemde.

Malum Büyükşehirde yaşam sürmek bir hayli zor. Yüksek enflasyon ile gelen hayat pahalılığı, fahiş kira artışları Büyükşehirde yaşayan insanların korkulu rüyası.

Memurlarında bu zorluklardan dolayı İstanbul, Anakara ve İzmir gibi illeri tercih etmek istemediği biliniyor. Bu nedenle iktidar kanadı adım atmak zorunda kaldı. Zorunda kaldı diyorum çünkü Mehmet Şimşek’in dilinden düşürmediği “mali disiplin” anlayışını delen bir durum.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul’a taşınan 400 BDDK personeline ‘hayat pahalılığı tazminatı’ adı altında 45 bin TL’lik bir ödeme yapılması için AK Partili yetkililer bir çalışma yapmıştı.

Bu çalışmanın duyulmasının ardından doğal olarak diğer memurlarda tepki göstermiş, AK Parti geri adım atmak zorunda kalmıştı.  

Şimdi de 30 Büyükşehirde görev yapan memurlar için “Büyükşehir Tazminatı” verilmesi konusunda AK Partili yetkililer çalışıyor.

Görünen o ki AK Parti yerel seçim yaklaştıkça toplumun önemli kesimlerini ilgilendiren konularda vaatlerde bulunacak.

Geçtiğimiz genel seçim sürecinde de dönemin Dışişleri Bakanı, şimdiki AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, büyükşehirlerde görev yapan memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı verileceğini dile getirmişti.

Seçimin üzerinden 8 ay gibi bir süre geçmesine rağmen kira yardımı konusunda iktidar kanadından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Seçimin ardından Ağustos ayında yapılan 7. Dönem Toplu Sözleşme’de de sendikalar talep etti ama hükümet kira yardımını vermeye yanaşmadı.

Gördüğüm kadarıyla iktidar bu konuyu yerel seçim sürecinde vaat olarak kullanacak, hayata geçirilmesi biraz zaman alacak.

Özellikle İstanbul’da yaşayan memurların bu konuda daha hassas olduğunu biliyorum. Çünkü İstanbul’da kira daha yüksek, pazar daha pahalı, kiralar daha uçuk.

İstanbul için daha farklı bir oranın, diğer Büyükşehirler için de daha düşük bir oranın belirleneceğini şimdiden söyleyeyim.

Memurlar Grev Hakkı ve Dayanışma Aidatı İstiyor

Memurların hakları 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile belirlenmiş.

Sendikalar bu yasanın kadük hale geldiğini söyleyerek değiştirilmesini istiyor.

7. Dönem Toplu Sözleşme’de bu konuda çalışma yapılması için mutabık kalındı. Şimdi de öğrendiğime göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen arasında bir Komisyon kurulmuş.

Memur-Sen 4688’in değiştirilmesi için hazırladığı yasa önerisini Komisyona sunacak.

Memur-Sen’in hazırladığı teklifte grev hakkı isteniyor.  

Hakem Heyeti’nin tarafsız olması isteniyor.

İşçilerde olduğu gibi yetkili sendikaya dayanışma aidatı verilmesi isteniyor.

Bir yasa değişikliği yapılacak ancak iktidarın grev hakkı konusuna sıcak bakmayacağı aşikâr.

Çünkü grev hakkı demek istediğini almayan memurun işvereni olan devlete karşı başkaldırması demek.

Hiçbir iktidarda gücünü zayıflatacak, gölgelendirecek bir işin içine girmez.

O yüzden grev hakkı memur sendikalarının talebi olmaktan öteye gidemeyecek şimdilik.