Yeni yıla günler kala toplumun tüm kesimlerinin gözü kulağı asgari ücretliye, memura ve emekliye yapılacak zam oranına çevrildi.

Asgari ücret görüşmelerinin yapılan 2 toplantısında da rakam telaffuz edilmedi, bu da toplumda ki beklentiyi daha da artırdı.

Milyonlarca insanı ilgilendiren 2024 yılı asgari ücret rakamının bu hafta belirlenmesi bekleniyor. Kulislerde sürekli asgari ücret rakamları telaffuz ediliyor.

AK Partili bir kaynakla yaptığımız görüşmede, asgari ücrete yapılacak zam oranının yüzde 40 civarında olacağını söyledi ve ekledi.

"Yüzde 40 zam konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yaptı. Fakat artık bilindiği üzere asgari ücrete yılda bir kez zam yapılacak. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın inisiyatif alarak rakamı yükseltebileceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız sabit gelirlilerin yaşadığı sıkıntıları yakından takip ediyor"

Evet bu sözler AK Partinin önemli bir ismine ait. Gerçi çoğu AK Partili hep bu cümleleri kuruyor.

“Cumhurbaşkanımızın rakamı yükselteceğini düşünüyorum”

Bu söylemler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakama müdahale edeceği ihtimalini daha da artırıyor.

Zaten önümüzde enflasyonist bir dönemin olduğu herkes tarafından malum. Bu yüzden asgari ücretle çalışanın beklentisi de haliyle çok büyük.

Bu hafta içinde rakam belli olacak. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da asgari ücretin Cuma günü açıklanacağını açıkladı.

Yani dananın kuyruğu Cuma günü kopacak…

Bakalım asgari ücret konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleri mi yoksa Mehmet Şimşek’in gerçekleri mi ağır basacak hepimiz göreceğiz.

Memura Yüzde 50 Zam!

Peki memur maaşlarına yapılacak zam konusunda ne konuşuluyor?

Bilindiği gibi memurlara 6 ayda bir hem toplu sözleşmeden doğan zam oranı hem de üzerine enflasyon farkı eklenerek zam yapılıyor.

Toplu sözleşmede memurlara 2024’ün ilk 6 ayı için yüzde 15 oranında zam yapılması hüküm altına alındı. Son 5 aydaki enflasyon farkı da yüzde 33,66. Ocak ayında açıklanacak Aralık ayı enflasyon rakamıyla enflasyon farkının yüzde 35’i geçeceği görülüyor.

Yani Ocak 15’te maaş alan memurlar ücretlerinde yüzde 50’nin üzerinde bir artış görecek.

Bazı sendikalar bu rakamın yüzde 50 değil de yeniden değerleme oranı kadar olmasını istiyor.

Yani pasaport, ehliyet, harç ve vergilere yüzde 58,46 oranında zam yapılıyorsa memur maaşları da buna göre belirlenmeli diyor.

Yetkili sendika Memur-Sen’in bir Genel Başkan Yardımcısına bu konuyu sordum.

Kendisi Memur-Sen’in böyle bir talebi olmadığını söyledi.

Ancak 2. Büyük Konfederasyon olan Kamu-Sen, yüzde 58,46’lik zam ve yüzde 10’luk bir refah payı artışı istiyor.

Kamu-Sen’in böyle bir talebi var ancak Hükümet tarafından ciddiye alınacak gibi görünmüyor. Zaten hükümetin de böyle bir gündemi yok.

Uzun lafın kısası asgari ücretliye yüzde 40 gibi, memurlara da yüzde 50 oranında artış görünüyor.

Tabi bu artışlar; una, yağa, ekmeğe, benzine, meyveye, sebzeye, zeytine, peynire, gelecek zamlarında habercisi…

Az kaldı… tüm rakamları önümüzdeki günlerde göreceğiz.