Türkiye, acısıyla tatlısıyla bir seçim sürecini daha geride bıraktı. Bu zorlu maratonun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3’üncü sefer cumhurbaşkanlığı ipini göğüsledi. Tebrik ediyorum. Umarım seçim sürecinde kullanılan kutuplaştırıcı ve ötekileştirici dilin yerini kucaklayıcı, kapsayıcı bir dil alır. Bu ülkenin bir ferdi olarak umudumuz bu… 

DİMYAT’A PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN OLDU

Seçim sürecine dair yüzlerce eleştiri ve övgü yapılabilir. Ancak ikinci tura kalan her iki adayın da yanlışları olduğunu kabul etmek lazım. Uzun uzadıya kim hangi yanlışı yaptı, nasıl bir dil, üslup ve seçim kampanyası yürütülmeliydi? Gibi soruları sorup yazının bağlamından kopmasını istemem. Ancak Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na kısaca değinmek istiyorum. Sayın Kılıçdaroğlu, tabiri caizse dereyi geçerken at değiştirdi. İlk turda sevgi dilini kullanan herkese kalp yapan Kılıçdaroğlu gitti yerine masayı yumruklayan Kılıçdaroğlu geldi. Peki bu değişim kendisine ne kazandırdı? Sadece Zafer Partisi’nin yüzde 2’lik oyunu almak için yüzde 10’luk kitleyi görmezden geldi. Kendi partisinin kalesi konumundaki İzmir’de bile ilk turda yüzde 63,31 alabilen Kılıçdaroğlu, HDP seçmenin yoğunlukta olduğu Diyarbakır’da yüzde 71,95 aldı. Ancak Kılıçdaroğlu, Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayı göze alarak yüzde 2’lik Zafer Partisi için yüzde 10’luk kitleyi yok saydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ilk turda sürdürdüğü sert politikasını ikinci turda da devam ettirerek ipi göğüsleyen taraf olmayı başardı. Bütün istatistikler muhalefetin lehineyken, en az 6 parti Erdoğan’a karşı birleşmişken ve hala sonuç hüsranla bitiyorsa bu tek başına Erdoğan’ın başarısı değil, muhalefetin de beceriksizliğidir. Lafın özü, Erdoğan kazanmadı, muhalefet kaybetti! 

KABİNENİN YÜZDE 90’NI DEĞİŞECEK

Aslında seçim sürecine dair onlarca yazı yazılabilir ancak biz gelelim esas konumuz kabine kulislerine… Biliyorsunuz seçimlerden hemen sonra en çok merak edilen konu kabine oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu hafta sonuna doğru yeni kabinesini duyurması bekleniyor. Milletvekili listelerinin yüzde 70’ini değiştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni Bakanlar Kurulu’nu da yüzde 90’na yakın değiştirmesi bekleniyor. Mevcut kabinedeki bakanların neredeyse hepsini milletvekili olarak TBMM’ye gönderen Erdoğan’ın bir iki isim dışında yeni kabinesini tamamen yeni yüzlerden oluşturacağı öğrenildi. 

YENİ KABİNE İÇİN KİMLERİN İSMİ GEÇİYOR?

Yeni kabinede her bakanlık için neredeyse 3-4 kişinin ismi geçiyor. Özellikle MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ismi hem Dışişleri Bakanlığı hem de İçişleri Bakanlığı için geçiyor. Adalet Bakanlığı için TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı da yapan Ak Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç’un ismi öne çıkarken, mevcut bakan Bozdağ’ın devam edebileceği ifade ediliyor. Diğer sürpriz isim ise Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ın da yeni kabinede kendisine yer bulacağı ifade ediliyor. Ekonominin başına ise hem seçimlerden önce hem de sonra Erdoğan’la bir araya gelen Mehmet Şimşek’in  getirilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da yeni kabinede yer bulması muhtemelen isimler arasında yer alıyor. Kalın’ın aynı zamanda ismi MİT Müsteşarlığı için de geçiyor. 

OĞAN’A GÖREV… 

Öte yandan parti yönetiminde yer alan Hamza Dağ, Ali İhsan Yavuz ve Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın da muhtemelen bakan adayları olduğu Ankara kulislerinde konuşuluyor. Ayrıca Ata İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan’ın da yeni kabine için ismi geçiyor. Oğan’ın yeni kurulması gündemde olan Göç Bakanlığı’na düşünüldüğü ifade ediliyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun isminin de Ak Parti Grup Başkanvekilliği için geçtiği belirtiliyor. Erdoğan’ın Soylu’yu Meclis’te muhalefete karşı aktif olarak değerlendirmek istediği ileri sürülüyor. Kabine için birçok kişinin ismi geçiyor. Hatta Berat Albayrak’ın tekrar kabineye dönebileceği bile ifade ediliyor. Ancak buna çok ihtimal vermediğim için şimdilik sadece bakan olma olasılıkları yüksek olan isimleri kaleme almayı tercih ettim. Ama bakanlık için hem siyasetin içinden hem de dışından onlarca kişinin ismi geçiyor.  Erdoğan’ın kabineyi ise en geç Cuma günü kamuoyuna açıklaması bekleniyor.