Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek seçimlere kilitlendi. İlklere sahne olacak seçimle ilgili cumhurbaşkanı adayları, ittifaklar ve partiler hummalı bir çalışma yürütüyor. Türkiye, 2019 yerel seçimlerinden hemen sonra erken ya da baskın seçim ihtimalinden dolayı genel seçim havasına girmişti. Ancak seçim takviminin Ramazan ayına denk gelmesinden dolayı önceki seçimlere nazaran meydanlar geç ısınsa da bayramdan hemen sonra heyecan en üst seviyeye çıktı.

KILIÇDAROĞLU’NUN MİTİNGLERİNDE HEYECAN YÜKSEK

Özelikle Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında gövde gösterisine sahne olacak mitingler gerçekleştirilirken, Memleket Partisi Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce ile Ata İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan daha mütevazi programlar gerçekleştiriyor. Pazar günü Erdoğan, Başkent Ankara’da büyük bir miting tertip ederken, Kılıçdaroğlu ise 6’lı Masa’nın liderleri ve İstanbul ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları İmamoğlu ve Yavaş’ı yanına alarak İzmir’de sahneye çıktı. İki büyük şehirde ve iki büyük mitingin birbirine yakın saatlerde düzenlenmesi karşılaştırma yapılması açısından vatandaşın da dikkatini çekti.

Her iki adayın da son mitinglerini kısmen de olsa takip etme imkanım oldu. Her iki liderin de alanları doldurmak için yoğun çaba sarf ettiği aşikar! Teşkilatların alanları doldurmak için çevre illerden otobüsler kaldırdığı da gözden kaçmıyor. Ancak alanlardaki heyecana bakılırsa Kılıçdaroğlu birkaç adım önde gibi.

İzmir mitinginde Erdoğan’ın konuşması devam ederken alandakiler ayrılırken, hatta Ak Parti teşkilatından biri ise onlara “Alandan ayrılmayın basına malzeme vermeyin” şeklinde uyarılarda bulunuyordu. Erdoğan’ın mitingleri gördüğümüz kadarıyla vatandaşta heyecan uyandırmıyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun mitinglerinde durum daha farklı. Vatandaşlar, yağmur, soğuk dinlemiyor. Ve 6 lider iki belediye başkanının konuşmasını da sonuna kadar dinliyor. Alandan bir an olsun ayrılmıyorlar.

Öte yandan her ne kadar Erdoğan’la Kılıçdaroğlu’nun durumu başa baş gibi gözükse de Kılıçdaroğlu’nun öne geçtiği biliniyor. Bundan bir ay önce kazanacaklarından emin olan Ak Partililer artık seçimin ikinci tura kalacağını dillendirmeye başladı.  Ak Parti Genel Başkan Yardımcı Hamza Dağ, bu durumu ise Muharrem İnce’ye bağlamıştı. İnce’nin aday olması en çok Ak Parti’ye yarayacaktı. Ancak İnce’nin Ak Partililerden 10 milyon dolar aldığı iddiaları yüzde 7-8’lerdeki oyunu yüzde 1-2’ye kadar düşürmüşe benziyor. Anketlerdeki bu düşüşü tamamen 10 milyon dolar iddialarına bağlamak da doğru değil tabi. İnce’nin katıldığı TV yayınlarında takındığı sert üslup, vatandaşların İnce’nin kazanacağına olan inancının azalması, yarışın sadece Kılıçdaroğlu ve Erdoğan arasında geçiyor gözükmesi gibi bir çok neden sayılabilir.

ANKETLER ‘İLK TURDA BİTEBİLİYOR’ DİYOR

PİAR Araştırma’nın son anketine göre, Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda yüzde 49,4 oy alarak seçimi kazanmaya çok yakın. Erdoğan ise yüzde 47,1 oyda kalıyor. Ankete göre, kararsız seçmenlerin yüzde 55’i Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini belirtirken, yüzde 45’i Erdoğan’ı destekleyeceğini söyledi. Kararsızlar dağıtılmadan önce ise adayların oy oranları şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 41,3
Muharrem İnce: Yüzde 1,1
Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 43,3
Sinan Oğan: Yüzde 2
Kararsız: Yüzde 12,3

OĞAN İNCE’Yİ GEÇTİ

Ankette dikkat çeken bir diğer sonuç ise MHP’nin muhalif ismi Sinan Oğan’ın aldığı oy oranı oldu. Oğan, CHP’nin eski cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin neredeyse iki katı oy alarak yüzde 2,3’e ulaştı. İnce ise yüzde 1,2’de kaldı.

Ak Parti kanadı seçimlerin ikinci tura kalacağını kabullenmişken, muhalefet ise seçimi ilk turda Kılıçdaroğlu’nun lehine sonuçlanacağına inanıyor. Anketler ise ilk turda Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanacağını doğruluyor. Son dönemdeki denklemlere bakıldığında seçimin ilk turda bitme olasılığı çok yüksek görünüyor.