Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Ahlatlıbel'de düzenlenen ‘Engelsiz Yarınlar Buluşması’na katıldı. Burada bir de konuşma yapan Genel Başkan Özgür Özel, “Bugün çok önemli bir etkinlikte, cıvıl, cıvıl, birbirini, ailesini, arkadaşlarını seven, ülkesini seven, birbirinden güzel insanlarla birlikteyim. Bugün sizinle birlikte olmak benim için çok büyük bir onur. Hepiniz hoş geldiniz” dedi. “Elbette mikrofonu almışken gününüzü kutlamayacağım. Çünkü bugün kutlanacak bir gün değil” diyen Özel, şöyle devam etti:

Özel eğitim kurumunda dört başı mahmur haftalık 40 saatlik en iyi eğitim engellilere tanınmalıdır. Erişilebilirlik sorunları Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde yer alan, evrensel tasarım ilkeleri doğrultusunda çözülmelidir. Tüm ulaşım araçları, sinemalar, tiyatrolar, kültür merkezleri, spor salonları, yüzme havuzları engelliler için de ortak kullanıma müsait hale getirilecek bu üst düzey kriterlere kavuşturulmalı. Ruhsatlandırmalar buna göre yapılmalı. Düzenli denetimlerle bu standartların sürdürülüp sürdürülmediği takip edilmelidir. Birleşmiş Milletlerin Engelli Hakları Sözleşmesinin devlete yüklediği tüm sorunlar yerine getirilmeli. Yönetim süreçlerine engelli kuruluşları mutlaka dahil edilmeli. Ülkemizin iş mevzuatı Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesinin Nihai Gözlem ve Sonuç Raporuna göre değiştirilmeli, düzenlenmeli. Düzenli olarak ilgili kurum ve kuruluşlar denetlenmelidir. Ayrıca hepimizi üzen, yaralayan bir takım ifadeler, sözler, haksız muamelelere karşı mutlaka ayrımcılık türlerinin tanımlandığı, ayrımcılıkla mücadele yasası zaman kaybedilmeden Meclis’ten geçirilmelidir.”

“Meclis’te ilk adımı atalım”

“Engelliler hakkında, engellilerle ilgili çalışan STK’lar karar alma süreçlerine dahil edilmeli. İlgili kararlar alınırken, STK’nın onayı yoksa tekrar müzakere ve bir kez daha komisyona havale gibi kurallar mutlaka kanuna konulmalıdır. Bütün bir inancımızla şunu söylüyoruz ki bu hayat engellilerin sağlıklılarla birlikte paylaştıkları bir hayat değil. Sağlıklılarla engellilerin, engelsizlerle engellilerin. Müştereken ortaya koydukları, yönettikleri, yaşadıkları bir hayattır. Kimse engelsiz olduğu için engelli bireylerden daha fazla haklara sahip değildir. Bu hakkın kullanılmasında bir eksiklik varsa sorumlusu tüm kamu görevlileridir. Ben buradan bütün siyasi partilere bir çağrıda bulunuyorum. Gelin 31 Mart seçimlerinden sonra ortaya çıkan ve benim içinde olduğum, takipçisi olduğum, normalleşme sürecinin ilk adımını engellilerin bu birikmiş sorunlarını çözecek, kanuni düzenlemeleri Meclis’te hep birlikte yaparak ilk adımı atalım. Kazanımcısı tüm engelli bireyler, aileleri ve mücadeleleri olsun. Buradan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a tüm partileri dahil edeceği bir süreçte bu sorunları çözümüne hep birlikte adım atmak için çağrıda bulunuyorum. Hepinizi engelsiz yarınlarda birlikte olmak ümidiyle saygı ile selamlıyorum.”

MHP'li Akçay hastaneye kaldırıldı MHP'li Akçay hastaneye kaldırıldı

Kaynak: Haber Merkezi