Milli Takım antrenörü ve MKE Ankaragücü Güreş Takımı Teknik Direktörü Fevzi Çakmak, Ankaragücü Güreş takımının başarı hikâyesini ve kadınların güreşe olan ilgisini Elips Haber’e değerlendirdi.

Güreşin, dünya ülkelerinin güç gösterisinde bulunduğu bir spor dalı olduğunu belirten Çakmak, “Güreşte ter kardeşliği var. Hiçbir spor dalında bu yok. Grekoromen güreşte Rıza Kayaalp, Serbest güreşte Taha Akgül,  76 kiloda kadınlarda Yasemin Adar dünyanın bir numarası gurur duyuyoruz. Güreş sporunda dünyanın en iyi ülkeleri Amerika, Rusya, Çin, Türkiye, Fransa, İspanya, İtalya, İran, Japonya, Azerbaycan, Ermenistan bunların hepsi orada gövde gösterisinde bulunuyor. Bu sadece güreşte var.” Diyerek Türkiye’nin başarısına vurgu yaptı.

“Kadınlar bizim için kutsaldır. Ankaragücü'nde A takımı kadınları kurduk”

Çakmak, “Ankaragücü güreş takımı 2 yıl önce kuruldu. Biz öncelikle erkeklerden başladık, alt yapıdan. Çünkü amatör branşlar Ankaragücü'nde özellikle güreş sporu hiç kurulmamış bir spor dalıydı. Başkanımızın talimatlarıyla, Durali Akpınar As Başkanımız, Mehmet Genç Genel Koordinatörümüz onların talimatlarıyla biz güreş takımını kurduk. O zaman ben bir söz verdim. Bütün çocuklara dokunmak istiyordum. O çocuklar bizim Türkiye'mizin, ülkemizin geleceği olduğu için.

Ama bazı durumlardan dolayı biz sınırlı sayıda sporcularla devam ettik. Bir sporcumuz vardı kadınlarda. Plajda dünya şampiyonu oldu. Dedik ki biz kadınlarda da devam edelim. Yani kadınlar bizim için kutsaldır. Ve gerçekten kadınların kutsal olduğuna inanıyoruz. O çocukların önünün açılmasını istediğimiz için biz A takımı kadınları kurduk” dedi.

Whatsapp Image 2024 03 27 At 09.24.19

“Türkiye Şampiyonası'na katılıp beşinci Türkiye Kupası alan tek ekibiz”

Tarihte savaşçı bir millet olduğumuzu vurgulayan Çakmak, “ Bizim kadınlarımız da her alanda savaşta, cephede, mutfağında, evinde her yerde kendini gösterecek güçlü olduğunu aslında gösteriyor. Dünyanın en güçlü ülkelerinin güç gösterinde bulunduğu bir spor güreş. Şimdi biz kadınlarımız da güçsüz müyüz? Hayır. Biz istiyoruz ki güreş sporu ya da diğer branşlarda ülkemizi temsil edecek olan insanlar ya da çocuklar hem ülkemizin geleceğini hem de kendilerini kurtarsınlar. Bu anlamda da biz Ankaragücü güreş takımı olarak kadınlara yöneldik. Bir kupa parolasıyla çıktığımız yola şükürler olsun Rabbime dört kupayla kapattık sezonu. Ve şu anda Türkiye Şampiyonası'na katılıp beşinci Türkiye Kupası alan tek ekibiz. Bizim için önceliğimiz vatanını, bayrağını sevsin, ailesini sevsin, annesine, babasına saygı göstersin. Yani ilerleyen dönemlerde ne olacağını bilmiyoruz ama o çocuklara biz elimizden geldiği kadar öf ve adetleri açıklamaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

 “Güreş zekâ ve gücün birleşiminden olan bir spor”

“Güreşe 9 yaşında başlaması uygun olan bir çocuk sıfırdan güreşe başlayacaksa öncelikle jimnastiğe gitmeli” diyen Çakmak, “Biz antrenman saatlerini çocukların okul çıkışlarına göre ayarlıyoruz. Zaten antremanlar akşamları oluyor. Güreş zekâ ve gücün birleşiminden olan bir spor. Zekâ ön plana çıkıyor ki güçle birleşsin. Şimdi bir kere güreş sporunda yorgunluk diye bir şey yok. Niye? Zaten vücut kendini devamlı yeniliyor. Her gün antrenman yapıyor çocuk. Zaten biz hep şunu söylüyoruz ailelere. Bir gün antrenmana gelmediğinde on güne bedel oluyor. Bir de altı dakikada rakibini yendin yendin, yenemedin bitti. Bayrak yarışı yani bizim için” ifadelerini kullandı.

Sporda şiddet olaylarına da değinen Çakmak sözlerine şöyle devam etti:

“Tabii ki de en son yapılan olayları onaylamıyoruz. Şiddet olaylarına karşıyız. Ama Avrupa'da, dünyada bizden daha şiddetli olaylar var. Daha çok ahlaksızlıklar var. Müslüman bir ülke olduğumuz için Avrupa kendini hep önde göstermeye çalışıyor. İşte serbest güreş vardı grekoromen güreşi çıkarttılar. Güreşi devamlı değiştiriyorlar sırf Türkler burada önder, lider ülke olduğu için”

“Hem performansın yüksek olmak zorunda hem aklını kullanmak zorundasın rakibini kandırmak için”

12 yıldır güreşle ilgilenen ve büyük başarılar elde eden milli güreşçi Aynur Erge, hedefinin olimpiyat olduğunu söyledi:

“Bu yaşıma kadar Türkiye şampiyonluğum, Uluslararası şampiyonluk, Balkan şampiyonluğu, Avrupa 2.si, Avrupa 3.si ve dünya şampiyonluğum var. Daha da başarılar elde etmek istiyorum. Hedefim tabii ki de olimpiyat. Aynı zamanda olimpiyat sporcuları yetiştirmek. Performans gerektiren bir spor özellikle. 6 dakika güreşiyorsun. Hem performansın yüksek olmak zorunda hem aklını kullanmak zorundasın rakibini kandırmak için. Yani gerçekten zor bir spor ama şöyle söyleyeyim bağımlılık yapan bir spor.

Aynur Erge

“Herkese rağmen hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak çok savaş veriyoruz”

Erge, bir kadın olarak yaşadığı zorluklardan bahsetti:

Dışişleri Bakanlığı’ndan TRT kameramanına geçmiş olsun mesajı Dışişleri Bakanlığı’ndan TRT kameramanına geçmiş olsun mesajı

“Güreşin çok zorluğu var. Yani herkes ılımlı bakmıyor. Çoğunlukla neden güreş, neden erkek sporu, ya kadın güreşi mi var diye çok tepkiler geliyor. Her şeye rağmen, herkese rağmen hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak çok savaş veriyoruz. Kilo düşüyoruz. İşte orada rakiplerimizle savaşıyoruz. Bazen yabancı ülkelerde rakiplerimizi tutuyorlar. Hakemlerle savaşıyoruz. Türbin rakibimizi tutuyor bazen Türbinle bile savaşıyoruz. Kadınlar olarak bu alanda çok başarı kaydettik. Şu an erkeklerle eşit gidiyoruz”

Muhabir: Sibel Yazıcı