Haber: Selim Ercan

Türkiye’de üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı bugün itibarıyla başladı. Öte yandan, yaban domuzu avı ilave olarak Salı günü de yapılabilecek. Avcılar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilmiş ‘AVBİS’ e kayıt yaptırarak ‘av’ bölgesinden kota alabilecek. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu üyesi, Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Avcılık Asbaşkanı Murat Boyacıoğlu, Elips Haber’e açılan av sezonu hakkında açıklamalarda bulunarak avcılara uyarılarda bulundu.

“Avcılar yasal avlanma kurallarına uymalı”

Merkez Av Komisyonu Üyesi Murat Boyacıoğlu, 2023-2024 av sezonunun bugün itibarıyla açıldığını ve siteme kayıtlı avcıların ‘AVBİS’ten kota almak durumunda olduğunu belirtti. Murat Boyacıoğlu, “Nasıl balıkçılığın da bir sezonu varsa avcılığın da bir avlanma sezonu var. Milli Parklar Genel Müdürlüğünün Merkez Av Komisyonu (MAK) kararları doğrultusunda yasaklar ve yapılması gerekenler ve yapılmaması gereken kuralları var. Söz konusu prosedür 30 yıldır uygulanmaktadır. Avcıların dikkat etmesi gerekenler şunlar; yasal avlanma kurallarına uymak, avcılık vergisini yatırmış olmak, avlanma pulunun alınmasını sağlamak. 2023 yılı için avcılık belgesi avcı derneklerine dahil olanlardan yıllık 1.516,35 TL, avcılık belgesi avcı derneklerine dahil olmayanlardan 1.657,20 TL olarak belirlendi.  Avlanma pulu ücreti ise bu sezona ait 675 lira” dedi.

“Avcıların kota almış olmaları gerekiyor”

Avcıların her yerde avlanamayacağına işaret eden Boyacıoğlu,  “Milli Parklar Genel Müdürlüğünün belirlediği avlanma plan ve kota adetleri vardır. Milli Parklara ait siteye girilince kotaların alındığına dair vergi yatırıldığına dair yükümlülüğü yerine getiren ve herhangi bir yasaklaması olmayan avcılar gitmek istedikleri il ve ilçelerdeki av yapmak istedikleri av hayvanı türüne sahadan kota alır. İsteyen istediği yere gidiyorum diyemiyor. Bunun sistem üzerinden kotası var. Eğer o kota bittiyse sistem kota vermiyor. O uygulamadan da alamadığınız için kolluk gücünün kontrolü esnasında kotası olmayan kişilere cezai işlem uyguluyor. Avcıların buna dikkat ederek kota almış olmaları gerekiyor. Saha izin hakkı alınmış olması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Merkez Av Komisyonu Üyesi Boyacıoğlu’ndan avcılara uyarı: Emniyet kurallarına uyulmalı, sınır ihlali yapılmamalı

Avcılara uyarılarda bulunan Merkez Av Komisyonu Üyesi Boyacıoğlu,  “Avcıların özellikle emniyet kurallarına dikkat etmeleri gerekiyor. MAK kararları çerçevesindeki av kurallarına uymaları gerekiyor. Avcıların sınır ihlallerini yapamamaları gerekiyor” diye konuştu.

Boyacıoğlu, kaçak avcılıkla ilgili “Büyük illerden giden avcılar bu kurallara daha fazla uyuyorlar. Küçük ilçe ve köylerdeki avcılar maalesef bu kurallara daha az uyuyorlar. Bunun da tabi Milli Parklar Genel müdürlüğü tarafından yaptırımı ve cezaları ağır” değerlendirmesinde bulundu.

“Kaçak avcılığı yüzde yüz bitirmeleri mümkün değil”

Boyacıoğlu, şöyle devam etti:

“Silahları müsadere edilebiliyor yasak avda yakalandıkları zaman, araçlarına el konuluyor. Buna benzer yaptırımları var. Dünyanın her yerinde yasak avcılık var mı? Var. Kaçak balık avcılığı nasıl oluyorsa Türkiye’de veya dünyada avcılığında kaçak avcılığı var. Milli Parklar Orman Muhafaza memurları ve Jandarma ile yapılan işbirliği çerçevesinde kaçak avcılık en aza indirmeye çalışıyor. Kaçak avcılığı yüzde yüz bitirmeleri mümkün değil. Sahalarımız çok büyük. Personeller çok yeterli değil. Ellerinden geldiği kadar çabayı gösteriyorlar.”

“Aklı başında avcı illegal silah edinmez”

Orman Muhafaza Ekipleri ve Jandarma’nın kontroller sırasında istedikleri belgelere değinen Boyacıoğlu, “Kontroller esnasında üç şeye dikkat ediyorlar bir yasal avcılık belgeleriniz var mı? İkincisi kotanız var mı üçüncüsü taşımaya haiz olduğunuz silah ruhsatlı ve bu ruhsata haiz bir silahla mı bu avı yapıyorsunuz. Bunlar kolluk güçleri tarafından kontrol ediliyor. Her av her silahla olmaz. Her ava da her silahla gidilmez. Kullanılan mühimmat o avın niteliğine göre değişebiliyor.  Legal avcılık yapan hiçbir avcının elinde illegal olan silah bulunmaz, bulunduramaz. Bulundurmak ta istemez çünkü illegal silah avcılara beladır. Ama Türkiye’de şöyle bir gerçekte var. Av silahları normal vatandaşa da satılabiliyor. En büyük sıkıntımız bu bizim. Yani gerçek avcının elinde değil bu silah avcı olmayan kişilerin elinde olan silahlarda var. Aklı başında avcı illegal silah edinmez” dedi.

“Avcılıkla ilgili yeni bir yasa yolda”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) avcılıkla ilgili yeni bir kanunun geleceğini söyleyen Boyacıoğlu, “Güncel Türkiye şartlarında şuanda avcılık Avrupa normlarına yakın yapılıyor. Bu yıl ya da önümüzdeki yıl Meclis’e akredite edilmiş yeni bir avcılık kanunu söz konusu. Hazırlıkları yapılıyor. Bazı kanunlar artık güncel olmuyor. Günün şartlarını oluşturmuyor. Çalışmalar yapılıyor. Bununla ilgili kanun Türkiye’deki çeşitli kurumlardan, derneklerden buna benzer görüşler alınarak hazırlanacak. Daha sonra Meclis’e sunulacak, kanun haline getirmeye çalışıyorlar. Avcılıkla ilgili yeni bir yasa yolda. Bunun hazırlığı yapılıyor” diye konuştu.

Boyacıoğlu, avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için ‘Avcılık Belgesi’ almaları ve belirlenen avlanma izin ücretini Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüklerinin döner sermaye işletmesine ait hesaplarına yatırmaları gerektiğini de belirtti.

Editör: Selim Ercan