2019 yerel seçimlerini 217 oy ile AKP’nin önünde bitiren DEM Parti (HDP) için seçim, son iki gün öncesine kadar kritik bir aşamadaydı. Son iki günde HDP eski Tekman Belediye Başkanı Ali Sait Fırat ve AKP eski Tekman Belediye başkanı Yakup Doğan’ın yarışa dahil olmasıyla birlikte DEM Parti’nin işinin oldukça kolaylaştığını AKP’nin işinin ise zorlaştığını görüyoruz. 

Tekman’da, Ali Sait Fırat Yeniden Refah’tan, Yakup Doğan ise DEVA partisinden belediye başkan adayı oldu. Tekmanlılar, Yakup Doğan’ı ve onun geride bıraktığı CV’yi iyi hatırlamıyor, yakın geçmişteki Ali Sait Fırat’ı ise iyi hatırladıklarını söyleyebiliriz. Ben, Yakup Doğan’ın fazla oy alarak yarışı etkileyebileceğini düşünmüyorum. Doğan’ın alacağı bir kaç yüz oy olacak, o oylar da AKP’nin mevcut adayı Mustafa Ergin'in oylarıdır. Bu da dediğim gibi DEM Parti’nin işine yarayacak. 

Ali Sait Fırat’ın oy alabileceği Toptepe-Gökoğlan-Düzyurt gibi büyük köyler Tekman’ın seçim sonucuna direkt etki edecektir. Yakın geçmişe kadar HDP’nin (DEM) yüzde 100’e yakın oy aldığı Beyköy ve Çevirme gibi büyük köylerin son dönemlerde çok göç vermesi ve oy kullanan kişi sayılarının bu köylerde azalması ise HDP’nin hanesine eksi olarak yazılıyor. HDP, 2010’lardan sonra politik kitlesi artan Şuşar bölgesinden gelen oylarla bu açığı bir şekilde kapatabilmektedir. Tekman seçimi üç aday arasında geçecek ama bunların içerisinde HDP’nin adayı Abdurrahman Sever’in karşı oyların bölünmesiyle avantajlı olduğu net bir şekilde görülüyor. 

Kayyum olarak atanan mevcut AKP adayı Mustafa Ergin hakkında söylenecek birçok şey var. HDP ve diğer parti ilçe başkanlarının soramadığını ben sorayım. Mustafa Ergin hangi köye çöp tenekesi koydu? Yolu bozuk birçok köy var, neden oy oranına göre bu köylere hizmet götürüyor? Hadi Mustafa Ergin, tarla ve çayırlara yayılan çocuk bezlerinin çevreyi nasıl kirlettiğini görmüyor, ekolojik toplum diyen ilçe başkanı ve yönetimi de mi görmüyor? ‘Ne şiş yansın ne kebap’ siyaseti ile ilçe başkanı da olunmaz belediye başkan adayı da. 

HDP Tekman adayı sevgili Abdurrahman Sever’e ve HDP Tekman ilçe çalışanlarına nacizane önerimdir; yereldeki siyaseti biraz daha ‘Kürtlerin ezilmişliğinin’ dışında hizmet üzerine, proje üzerine kurmak gerekir. Tekman’a hizmetleri ve projeleri olan ve bu projeleri iyi bir şekilde halka sunabilen  adaylar seçime bir sıfır önde başlar. Sanayi Bakanlığının 2022 verilerine göre sosyo-ekonomik açıdan 973 ilçe arasından 969’üncü (sondan dördüncü) sırada yer alan ve onlarca genci göç eden bir ilçeye hizmet lazım. Tekman Lisesi gibi bir lisenin öğrencilerinin üniversiteye gidebilmesi için ek dersleri belediye bütçesinden karşılayacağını taahhüt eden aday lazım. Bu ve bunun gibi çalışmalara talip olan adaylar kazanır. 

Daha düne kadar AKP’den aday olacağı konuşulan Ali Sait Fırat Yeniden Refah’tan aday oldu. Kendisine AKP’den aday olacağı için her türlü hakareti eden bir kitle vardı. Aynı kitle şimdi de Ali Sait Fırat’a AKP’nin oylarını böleceği için alkış tutuyor. Ya bendensin ya da ‘hain’sin siyaseti yerele, en küçük beldelere bile sirayet etmiş durumda. Bu siyaset önce Kürtlere sonra da Tekmanlılara kaybettiriyor. Seçime 48 gün kala çalışmalarına başlayan adayların bu dilden uzak duracağını ve bu dilden uzak duranın ise sonuca daha yakın olacağını düşünüyorum. 

Şeyh Said’in manevi mirasının Tekman’da hala var olduğunu ve bunun oy oranına etki edeceğini ama seçim sonucunu değiştirmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Köylerde yaşayan özellikle yaşlı nüfus bu manevi mirasa değer veriyor. Fırat, bu manevi mirası, Tekman’da dört yıl boyunca belediye başkanlığı yaptığı dönemde imza attığı çalışmalarla birleştiremezse işe yaramayacaktır. 

Tekman seçimlerinde adayların birbirlerine yakın oy alacağını ama Abdurrahman Sever’in az farkla seçimi kazanacağını düşünüyorum. Bu mevcut durumu, ancak ve ancak Ali Sait Fırat’ın 48 gün boyunca yapacağı çalışmalar değiştirir. Abdurrahman Sever ilk akıllı hamlesini İstanbul’daki Tekman Derneklerini ziyaret ederek yaptı. Gözler Mustafa Ergin'e değil, Ali Sait Fırat’a çevrilmiş durumda. Bakalım Fırat seçim çalışmasına nasıl başlayacak? 

Sonuç olarak; seçimin elbetteki bir kazananı ve kaybedeni olacak ama önemli olan kazanan adayın kaybedeni de kucaklamasıdır.