Eğitimde yeni öğretim programlarına ilişkin detaylar bu ay netleşecek. Sloganı 'İyi insan yetiştirmek' olan yeni uygulama, 2024-2025 eğitim öğretim yılında 1'inci, 5'inci ve 9'uncu sınıflarda başlayacak. Güncellenen müfredatla ders içerikleri değişirken, konular da sadeleştirilecek.

Program henüz açıklanmamışken, konuya ilişkin beklentilerini Elips Haber’e anlatan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, Milli Eğitim Bakanlığının ‘dünyadan kopuk, bilimsel ve evrensel verilerden bağımsız’ bir eğitim yaklaşımı izlediğini dile getirdi.

MEB’e yeni müfredatla ilgili bilgi almak için yazı gönderdiklerini fakat bir dönüş alamadıklarını açıklayan Irmak, “Bizim yeni müfredatta ne olabileceğine dair kendi değerlendirmelerimiz var. Tahminlerimizi doğal olarak bugüne kadar iktidarın yapmış oldukları üzerine yapıyoruz” dedi.

Dikey Geçiş Sınavı başvuruları başladı Dikey Geçiş Sınavı başvuruları başladı

“Bilimsel bir Türkiye gerçekliğine uymayacak bir eğitim programı”

Biyoloji kitaplarından evrim konusunun kaldırılmasını hatırlatan Irmak, “9. sınıf biyoloji kitabından evrim konusunu kaldırarak yaratılış konusunu koyduklarını ifade etmişlerdi. Bunu da kitabı hazırlayan komisyonun bilgisi dışında yapmışlardı. Bu sebeple yeni müfredatta bilimsel bir Türkiye gerçekliğine uygun olmayacak bir eğitim programıyla karşılaşacağımızı tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Bir konu kaldırıldığında diğer konu anlatılamıyor”

Ders konularında sadeleştirmeye ihtiyaç olduğunu ifade eden Irmak, “Konuları azaltıyorlar. İntegral ya da kümelerin kaldırıldığı söyleniyor. Fakat bu konularla bağlantılı konular var. Biri kaldırıldığında diğer konunun anlatılmasında eksik kalınıyor” diye konuştu.

“MEB dünyadan kopuk bir eğitim yaklaşımı izliyor”

Milli Eğitim Bakanlığının ‘aklına estikçe birtakım işler yaptığını’ söyleyen Irmak, “Oysa eğitim çok önemli bir mesele. Eğitimin bir ülkede istihdamla, insan haklarıyla, toplumsal barışla ilgili birtakım doneler üzerine yapılması lazım. Birçok ülke bunu yapıyor. Mutlaka toplumsal barış ve istihdam üzerine geliştirmeler yapılıyor” şeklinde konuştu. Irmak, “Fakat MEB dünyadan kopuk, bilimsel ve evrensel verilerden bağımsız, kendi kafalarına göre bir eğitim yaklaşımı izliyor. MEB’in eğitimin dinselleştirilmesi, toplumda yozlaşan ahlakın dinselleştirme üzerine tarif edilmesi yönünde bir eğitim yaklaşımı var” diye ekledi.

Irmak, sözlerine şöyle devam etti: “22 yıldır ülkeyi yönetiyorlar, her türlü yozlaşmadan sorumlu oldukları halde bunu dinselleştirme üzerinden kapatma yollarına gidiyorlar. Yeni müfredatın da bu ve benzer yöntemlerle olacağına dair düşüncelerimiz var.”

Proje okullarında değişiklik

Proje okullarında yapılan değişikliğe işaret eden Irmak, “Geçtiğimiz günlerde proje okulları bir sabah pat diye değiştirildi, kimsenin haberi yoktu. Her gün akıllarına yeni bir şey geliyor, onu yaparken başka bir şeyi bozuyorlar. Düğmeyi baştan yanlış ilikledikleri için sonradan ilikledikleri düğmelerin hepsi yanlış gidiyor. Yeni müfredatın da bir şeyleri düzeltecek bir yaklaşım içinde hazırlanacağını düşünmüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Betül Vural