Özel Haber: Deniz Dalgıç

Kümes hayvancılığında döviz kuruna bağlı olarak her geçen gün katlanan maliyetler doğrudan üretime yansıyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kümes hayvancılığında yem, aşı, ilaç gibi girdilerin dışarıdan ithal edildiğine dikkat çekerek, “Maliyetlerde artış olunca kümesleri küçültmüşler. Bu doğrudan üretime yansıyor. Maliyet arttığı için yumurta üretiminde de bir düşüş oldu. Şu anda tavuk fiyatları her geçen gün artıyor” dedi. Tavuğun parçalamasını kasabın yapmasının yasak olduğunu belirten Yardımcı, “Biz bütün tavuğu parçalayıp tezgaha koysak fiyatlar yüzde 30 oranında düşük olur. Bütün bir tavuğu aldığımızda kanadını, göğsünü, budunu, inciğini paketini ayırdığımız zaman fabrikalara göre biz yüzde 30 daha ucuza mal ederiz. Ama tabii ki bu tavuklar paketlenmiş geldiği için, paketleme masraflarıyla birlikte vatandaşa yüzde 30 daha pahalıya satıyoruz” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı 2023 yılı mayıs ayı kümes hayvancılığı verilerine göre;

Mayıs’ta bir önceki yılın aynı ayına kıyasla hindi eti üretimi yüzde 14,1, tavuk eti üretimi yüzde 5,1, tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,4 ve kesilen tavuk sayısı yüzde 2,1 artış gösterdi. Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,7 artış gösterirken; tavuk eti üretimi yüzde 2,3, hindi eti üretimi yüzde 2,8 ve kesilen tavuk sayısı yüzde 5,8 azalış gösterdi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı kümes hayvancılığı üretimdeki durumu ELİPS HABER’e değerlendirdi.

“Tavuk fiyatları her geçen gün artıyor”

Döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak üretim maliyetlerinin arttığını açıklayan Yardımcı, “Yem, aşı, ilaç gibi girdiler dışarıdan ithal edildiği için maliyetler arttı. Maliyetlerde artış olunca kümesleri küçültmüşler. Bu doğrudan üretime yansıyor. Maliyet arttığı için yumurta üretiminde de bir düşüş oldu. Şu anda tavuk fiyatları her geçen gün artıyor” dedi. Üretimin önceki yıla kıyasla gerilemesinin vatandaşın sofrasına yansıyacağını açıklayan Yardımcı, “Şu anda tavuk fiyatları kimsenin elinde değil. Plasiyer gelip fiyat bildiriyor. Onun için tabii ki bu durum mutfaklarımıza yansıyacak” dedi.

“Vatandaşa yüzde 30 daha pahalıya satıyoruz”

Yardımcı, tavuğun parçalamasını kasabın yapmasının yasak olduğunu belirterek, “Halbuki biz bütün tavuğu parçalayıp tezgaha koysak fiyatlar yüzde 30 oranında düşük olur. Bütün bir tavuğu aldığımızda kanadını, göğsünü, budunu, inciğini paketini ayırdığımız zaman fabrikalara göre biz yüzde 30 daha ucuza mal ederiz. Ama tabii ki bu tavuklar paketlenmiş geldiği için, paketleme masraflarıyla birlikte vatandaşa yüzde 30 daha pahalıya satıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Tavuk lüks yemek oldu”

Yumurta kolilerinin küçüldüğüne, insanların tüketim alışkanlıklarının değişmeye başladığına dikkat çeken Yardımcı, şunları söyledi:

“Biz etin en ucuz temel gıda maddesi olduğunu söylüyoruz. Bunu söylediğimizde vatandaş yanlış anlıyor. Halbuki çoğu temel gıda maddesine yüzde 300-400 oranında zam geldi. Ete yüzde 100 zam geldiğinde alım gücü düşük olduğu için ortalık karışıyor. Eskiden kuru fasulye garibanın yemeğiydi, şimdi tavuk garibanın yemeği... Ancak bu fiyat artışlarıyla tavuk lüks yemek oldu.”

Editör: Deniz Dalgıç