Haber: Betül Vural

İnternet fenomenlerinin kara para aklama soruşturmalarının ardından birçok sosyal medya platformunun güvenilirliği sorgulanmaya başladı. Toplumun ahlakını bozmak, müstehcen görüntüleri yaygınlaştırmak gibi konularda da kamuoyunda tartışmalar yaratan TikTok’un kapatılma ihtimali gündemde. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Dijital İletişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, TikTok için planlanan torba yasanın gerekliliğine dikkat çekti.

Sosyal medya platformlarının toplumun ahlakını bozduğu yönündeki görüşlerin genellikle kişisel değerlere bağlı olarak geliştiğini belirten Kırık, ‘’Sosyal medya, bireylerin düşüncelerini, yaşam tarzlarını ve görüşlerini paylaşmalarına olanak tanıyan iletişim ortamlarını ifade etmektedir. Bu platformlar aracılığıyla paylaşılan içerikler, zaman zaman toplumun genel değerlerine veya ahlaki normlarına aykırı olabilir. Nitekim Türkiye’de de dolandırıcılık ve müstehcenlik gibi olgulara zemin hazırladığı görülmektedir. Dolayısıyla bu konuda keskin ifadeler kullanmak doğru olmayacaktır’’ dedi.

‘’Gençlerde dikkat eksikliği yaratabilir’’

TikTok’un gençleri kötü etkilediğine ilişkin yaygın tartışmalara değerlendiren Kırık, ‘’Bu platformlar gençler arasında olumsuz bir benlik algısı oluşturabilir. Paylaşılan içeriklerde genellikle idealize edilmiş yaşam tarzları ve vücut normları ön planda olduğu için, gençler arasında kendini yetersiz hissetme ve karşılaştırma baskısı artabilir’’ diye konuştu.

TikTok’taki içeriklerin kısa videolardan oluşmasının gençlerde dikkat eksikliği yaratabileceğine işaret eden Kırık, ‘’Bu durum, gençlerin diğer önemli faaliyetlerden ve sosyal etkileşimlerden uzaklaşmalarına neden olarak sosyal izolasyonu artırabilir’’ diye ekledi.

‘’Torba yasa, gerekliliğini hissettirmektedir’’

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın mecliste TikTok için torba yasa hazırlığına girildiği yönündeki açıklamasına da değinen Kırık, ‘’TikTok için planlanan torba yasa, çeşitli nedenlerle gerekliliğini hissettirmektedir. Bu yasa tasarısı, platformun kullanımı üzerinde düzenleme ve denetim sağlamayı amaçlayarak, sıkı bir denetlemeyle zararlı içerikleri engellenmesini sağlayabilir’’ ifadelerini kullandı.

İzmir'de 2 kişinin hayatını kaybettiği olayda 2 kişi serbest bırakıldı İzmir'de 2 kişinin hayatını kaybettiği olayda 2 kişi serbest bırakıldı

TikTok gibi sosyal medya platformları, reklam ve ticaret faaliyetleri için yaygın bir alan haline geldiğini aktaran Kırık, ‘’Bu durum, haksız rekabet, tüketici güvenliği ve reklam etiği gibi konularda sorunlara yol açabilir. Torba yasa, reklam ve ticaret ile ilgili standartları belirleyerek adil bir iş ortamı oluşturmayı amaçlayabilir’’ şeklinde konuştu.

Ali Murat Kırık

Doç. Dr. Ali Murat Kırık

‘TikTok’ta kara para aklanıyor’ iddiaları

TikTok’ta son zamanlarda kamuoyunda tartışmalar yaratan 'kart patlatma' ve 'geri çekim sistemi' gibi kara para aklama yöntemleri hakkında görüşlerini paylaşan Kırık, şunları söyledi:

‘’Eğer bu tür faaliyetler doğrulanırsa, bu durum hem TikTok'un itibarını zedeleyebilir hem de kullanıcıların finansal güvenliğini tehlikeye atabilir. TikTok'un, bu tür yasa dışı faaliyetleri önlemek ve denetlemek için etkili güvenlik ve denetim mekanizmalarına sahip olması kritiktir. Ayrıca, platformun işbirliği ve şeffaflık ilkesiyle yetkililer ve ilgili kurumlarla işbirliği yaparak, kullanıcılarına güvenilir bir ortam sağlama konusunda sorumluluklarını yerine getirmesi önemlidir. Yasal düzenlemeler bu sebeple mühimdir. TikTok'un, kullanıcılarına platform üzerindeki yasa dışı faaliyetlere karşı dikkatli olmaları konusunda düzenli bilgilendirmeler yaparak kullanıcı bilincini artırması da önemli bir adım olacaktır. Bu bağlamda, yasa dışı finansal faaliyetlere karşı etkili bir mücadele, platformun sürdürülebilirliği ve kullanıcı güvenliği açısından hayati bir öneme sahiptir.’’

Editör: Betül Vural