Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'de tıbbi gerekçeler dışında artan sezaryen doğum oranlarına dikkat çekerek, bu durumun hem anne hem de bebek sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturduğunu belirtti. Memişoğlu, erken doğumun bebeğin böbrek hücre gelişimini olumsuz etkileyebileceğini ve bu nedenle sezaryen doğumların böbrek hastalıklarına neden olan faktörlerden biri olabileceğini söyledi.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Bakan Memişoğlu, Türkiye’nin en fazla böbrek hastası bulunan ülkelerden biri olduğuna işaret ederek, “Tıbbi gereklilik olmadan yapılan sezaryen doğum, anne ve bebek sağlığı için risk haline geldi. Bebeğin böbrek hücreleri son 4-5 haftada tam gelişiyor. Erken doğum yapıldığında bu gelişim tamamlanamıyor. Türkiye en çok böbrek hastası olan ülkeler arasında, nedenlerden biri bu olabilir” dedi.
Sezaryen oranı yüzde 61'e ulaştı
Türkiye genelinde sezaryen oranının yüzde 61’e ulaştığını belirten Memişoğlu, özel hastanelerde bu oranın yüzde 78'e çıktığını söyledi. Memişoğlu, yalnızca tıbbi gereklilik halinde sezaryen yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.
"Doğumu sembolleştiren paketlere dönüştürdüler"
Memişoğlu, bazı kişilerin kadınların kaygılarını istismar ettiğini ifade ederek, “Doğum sembolik tarihlere indirgenen paketlere dönüştü, 'gel şu tarihte, 5-5-25 olsun' noktasına geldi. Kimsenin doğum tercihini sorgulamıyoruz ama normal doğumu teşvik etmek zorundayız” dedi.
Bakan Memişoğlu, annelerin doğuma psikolojik olarak hazırlanması gerektiğini belirterek, bu kapsamda ebe hizmetlerinin güçlendirileceğini açıkladı. Yeni uygulamaya göre gebeliğin son 3 ayında anne adayları bir ebeyle eşleştirilecek. Bu ebe, doğumdan sonra da bir yıl boyunca anne ve bebeği takip edecek.
Memişoğlu, bu adımla hem normal doğumun destekleneceğini hem de anne ve bebek sağlığının daha yakından izleneceğini söyledi.