CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden katliamının 10. yılında Soma'da toplandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MYK toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

'Kamuda Tasarruf' paketi açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan 'kamuda tasarruf' paketi hakkında değerlendirmelerde bulunan Özel, "Bugüne kadar 7 kez yaptılar, bu 8'inci... Bu 8'incisinin ilanı, daha önceki 7 genelgeye kendilerinin uymadıklarının göstergesidir" diye konuştu.

"Bugünkünün diğerlerinden ayırıcı özelliği, hep eleştirdiğimiz Saray'ın ilk kez genelge kapsamına alınmasıdır" diyen Özel, şunları kaydetti: "Bunun eleştirilecek bir tarafı yok. Kuvvetler ayrılığı gereği yürütme yasamaya talimat veremeyeceği için yapılmıştır. Meclis Başkanı’nın bu konuda geçtiğimiz haftaki ifadelerini, hızla bu genelgeye ve ilerisine dönüştürerek, daha da ilerisi bir tasarruf genelgesini Meclis için de yayınlamasını bekliyorum. Kendisinin böyle bir çalışması olacaksa destek veriyorum. Teşvik ediyorum."

"Yazılanların hepsi önemli ancak tek tek takip edilmesi lazım" diyen Özel, şöyle devam etti:

"3 yıl boyunca yeni personel istihdam edilmeyeceği, sadece emekli kadar personel alınacağı ve kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirileceği ise emekçiler açısında son derece ciddi bir durumdur. Bu, örtülü bir IMF programıdır. IMF getirirseniz yeni kamu personeli alma, işçiye zam verme, emekliye zam verme, esnek çalışma modelleri geliştirilecek zaten. Şu anda IMF'nin hayaleti, işçinin canına gelmiştir."

"Birazcık işverenlere, birazcık zenginlere, birazcık Kur Korumalı Mevduat'la servetine servet katanlara yönelsinler" diyen Özel, şunları kaydetti:

"Yoksa öğretmenler atama bekliyor, 20 bin öğretmen emekli olacak ve 20 bin öğretmen alacak! 1 milyon kişi okuttun, dünya kadar işsiz var, kamuya alım yapmayacaksın! Elbette konvoy olmasın, kiralama olmasın, yerli araç kullanılsın, hepsini destekliyoruz. Bizim yayınladığım genelge bunun da ilerisindedir. Ama istihdamsızlık, esnek çalışma, yani emeği sömürecek modellerinin tamamı için işçilerin yanındayız. Bundan sonra yapılacak iş, adil bir vergi sistemidir."

"İlk kez Mehmet Şimşek’in açıklamalarında vergide adalet kısmının altını çizdim. Burada da çiziyorum" ifadesini kullanan Özel, şunları söyledi:

Abdullah Gül: Üniversitelerde herkes korkusuzca düşüncelerini söylemeli Abdullah Gül: Üniversitelerde herkes korkusuzca düşüncelerini söylemeli

"Türkiye’de verginin yüzde 65’i dolaylı vergi. Yüzde 24’ü de çalışanların maaşlarından kesilen gelir vergisi. Geriye kalıyor yüzde 11. Esas vergi vermesi gereken kazananlar yüzde 11 veriyor. Emekçiler 24’ü veriyor, gerisini kazanan kazanmayanın gözünün yaşına bakmadan, elektrikten, sudan, telefondan, sütten, ekmekten alıyorlar. Bu sistem değişmelidir. Bu değişirse kaynak bulunur. Bu değişmeden kimse yoksullarla uğraşmasın."

Kaynak: Haber Merkezi