Halkların Demokratik Kongresi'ne (HDK) yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında açılan davada, 8 tutuklu bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.
Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde yapılan duruşmada Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros tahliye edildi.
Kararı EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sevda Karaca, "İstanbul İl Başkanımız, Sema Barbaros yoldaşımız yurt dışı yasağı ile tahliye edildi!" paylaşımıyla X'ten duyurdu.
BBC'de yer alana habere göre 28 Şubat Çarşamba günkü duruşmada, Sema Barbaros'un yanı sıra Ece Yıldız Karabacak, Yakup Kadri Karabacak, Aynur Cengiz, Ayşe Bengi Çelik, Erkin Barın Göylüler, Melek Kızılocak ve Şengül Erdoğan için tahliye kararı verildi.
Ne olmuştu?
18 Şubat'ta aralarında gazeteci, siyasetçi ve sanatçıların da olduğu 52 kişi gözaltına alınmıştı. 13 kişi hakkında ev hapsi kararı verilirken, 7 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, 30 kişi tutuklanmıştı.
Tutuklular arasında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Saltoğlu, EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Parti Meclisi üyeleri Halit Elçi ile Ahmet Saymadi de bulunuyordu.
Gazeteciler Elif Akgül, Yıldız Tar ve Ercüment Akdeniz, senarist Ayşe Bengi ile sanatçı Pınar Aydınlar da tutuklanmıştı.
HDK soruşturmasında tutuklananlara yönelik davalarda ilk duruşma 21 Mayıs'ta Ahmet Saymadi için yapılmış ve tutukluluğunun devamına karar verilmişti.
Neden soruşturma açıldı?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan başlattığı soruşturma kapsamında 60 kişi için gözaltı kararı verilmiş ve 18 Şubat'ta 10 ilde operasyonlar düzenlenmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında gözaltı kararı verilen kişilerin, "HDK içerisinde İstanbul'da faaliyet gösterdiklerinin tespit edildiğini" iddia etmişti.
Savcılık HDK'nın Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 2019 tarihli kararıyla "terör örgütü" olarak kabul edilen Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) devamı olduğunu öne sürüyor.
HDK'nın "legal görünümlü bir cephe yapılanması ve TBMM'ye alternatif bir meclis olduğu" savunuluyor.
Kongre'nin bir "çatı yapılanması" olarak faaliyet gösterdiği iddia ediliyor.
HDK'nın bileşenlerinin PKK/KCK talimatları doğrultusunda "legal görünümlü protesto yürüyüşü, basın açıklaması, miting vb. eylem ve etkinlikleri düzenleyerek toplumsal alanı örgütlediği" iddia ediliyor.