Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili, Yunus Emre, PKK terör örgütü yandaşlarının Belçika'da yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik saldırılarına ilişkin Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. CHP’li Yunus Emre önergesinde, terör örgütü PKK'nin Belçika ve AB sınırları içerisindeki Türk vatandaşlarına yönelik saldırıların büyük sıkıntılara neden olduğunu aktardı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a  “Son dönemde ülkemiz vatandaşlarına yönelik terör örgütü PKK yandaşları tarafından artan saldırıların önlenmesi için hem Bakanlığınızın hem de Belçika makamlarının aldığı/almayı planladığı tedbirler nelerdir?” sorusunu yönelten Yunus Emre’ye yanıt geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın imzasının bulunduğu yanıtta, Belçika’nın çeşit yerlerinde, Fransa’nın güneyinde bulunan Marignane kentindeki Türk Kültür Derneğine ve Hannover Başkonsolosluğuna saldırıların düzenlendiği hatırlatıldı.

Yanıtta, olayların yaşandığı akşam Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Belçikalı mevkidaşı Hadja Lahbib ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiği ifade edildi.

Fransa Marignane’de bulunan Türk Kültür Derneğine el yapımı yanıcı ve patlayıcı maddelerle yapılan saldırıda faillerin yakalandığının belirtildiği yanıtta şu ifadelere yer verildi:

“PKK çevrelerince 24 Mart 2024 tarihinden itibaren Belçika’nın çeşitli yerlerinde Türk vatandaşlarını ve kuruluşlarını hedef alan saldırılar gerçekleştirilmiş; ayrıca, yine aynı çevreler tarafından 25 Mart 2024 tarihinde Fransa/Marignane Türk Kültür Derneğine, 26 Mart 2024 tarihinde ise Hannover Başkonsolosluğumuza saldırılar düzenlenmiştir. Söz konusu saldırıların faillerinin ortaya çıkarılarak adalete teslim edilmeleri ve yurtdışındaki misyonlarımıza yönelik güvenlik tedbirlerinin artırılması için muhataplarımız nezdinde süratle girişimlerde bulunulmuş olup, bu girişimlerimiz sürdürülmektedir.

Bu çerçevede ayrıca,

-Hadiselerin vuku bulduğu akşam tarafımdan Belçikalı mevkidaşımla bir telefon görüşmesi gerçekleştirilmiştir.

-Hadiselerde yaralanan vatandaşlarımızla Sayın Cumhurbaşkanımız, şahsım ve ilgili dış temsilciliklerimizle görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

-Belçika'daki olaylar ve Hannover Başkonsolosluğumuza yönelik saldırı bağlamında iki Bakanlık açıklaması yayımlanmıştır.

Öte yandan, bahsi geçen girişimlerimiz neticesinde,

-Gelişmeler hakkında Belçika Başbakanı ve Belçika Adalet Bakanı tarafından yapılan açıklamalarda, PKK gibi terör örgütü olarak sınıflandırılan bir gruba sempati ifadelerinin Belçika'da hoş görülemeyeceği, terörü maruz görmenin ve terör örgütlerine destek vermenin kırmızı çizgileri olduğu belirtilmiştir.

-Almanya Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarınca yapılan açıklamalarda, Hannover Başkonsolosluğumuza yönelik saldırı en sert şekilde kınanmıştır.

Saldırının failleri yakalandı

-Marignane Türk Kültür Derneğine yapılan saldırının failleri olan iki şahsın yakalanarak hapis cezasına çarptırıldıkları Fransız makamlarınca ilgili dış temsilciliğimize bildirilmiştir.

Yaşanan olaylar, PKK'nin Avrupa' da faaliyet gösterdiği ülkelerde kamu düzenine tehdit teşkil ettiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Nisan 2024'te Fransa ve Belçika tarafından PKK terör örgütüne yönelik olarak terörün finansmanı nedeniyle gerçekleştirilen operasyonları da not ediyor, keyfiyeti yabancı muhataplarımız nezdinde gündemde tutmaya devam ediyoruz.”

BM'den 'Suriye'nin kuzeybatısında uluslararası yardım bütçesi azalıyor' uyarısı BM'den 'Suriye'nin kuzeybatısında uluslararası yardım bütçesi azalıyor' uyarısı

Ne olmuştu?

Fransa'nın güneyindeki Marignane kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı derneğe el yapımı yanıcı ve patlayıcı maddeler fırlatılarak saldırıda bulunulmuştu.

Terör örgütü PKK destekçileri, Belçika'da Türklere ait iş yerleri, dernek, evler ve bir camiye saldırmıştı.

Almanya'nın Hannover kentinde bir grup PKK'lı terörist Türkiye'nin Başkonsolosluk binasına saldırı düzenlemişti.

Muhabir: Selim Ercan