Haber: Kadir Gürhan
2011 yılında dönemin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dersim trajedisi’ olarak tarif ettiği, özür dilediği ve tarihi belgeleri gösterdiği açıklamasından sonra söz konusu ‘trajedinin’ mağduru Dersimliler arşivlerin açılması talebiyle 5233 dilekçe ile TBMM dilekçe komisyonuna başvurdu. Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Dersim Alt Komisyonu, Cumhurbaşkanlığı, dönemin Başbakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı basta olmak üzere devletin ilgili kurumlarından konuya ilişkin bilgi ve belge talebinde bulundu.
Komisyona 140 bin sayfaya yakın belge ulaştı
Dönemin Dilekçe Komisyonu Başkanı Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş'in 2013 yılında Anadolu Ajansına verdiği bilgilere göre Genelkurmay Başkanlığından gelenler dâhil komisyona 140 bin sayfaya yakın belge ulaştı.
Daniş, sadece Genelkurmay Başkanlığının yaklaşık 46 bin sayfa belge gönderdiği bilgisini paylaştı. Dilekçe Komisyonu Başkanı, basına yaptığı açıklamada bizzat incelemeye aldığı 10 bin 650 belge arasında kamuoyu tarafından bilinmeyen pek çok bilginin yer aldığını belirtirken, gelen belgeler içinde bölgeye sevk edilen askeri birlikler, sürgüne gönderilen Dersimlilere ait bilgiler, cephanelikler, harekât planarı, ölüm ve sürgün istatistikleri, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ile Başbakan İsmet İnönü ve Genelkurmay Başkanı arasındaki yazışmaların olduğu basına yansımıştı.
İtiraz edilmediği için toplanan belgeler TBMM’nin arşivlerine kaldırıldı
Aradan geçen 11 yıldan sonra geçtiğimiz yıl Mayıs ayından itibaren dilekçe sahiplerine komisyonun talep edilen konularda ‘işlem yapamayacağı’ bir yazılı cevap ile bildirildi. DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık’ın ‘T.B.M.M Dilekçe Komisyonu tarafından toplanan belgelere ne olmuştur, toplanan Dersim belgeleri su anda nerededir?’ soru önergesini Kurtulmuş adına, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ yanıtladı.
Bozdağ, 2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dersim trajedisi’ sözlerinden sonra toplatılan 140 bin sayfaya yakın belgenin itiraz edilmediği için TBMM’nin arşivlerine kaldırıldığını ifade etti.
Anılan dönemde çalışmalarını tamamlayamayan Alt Komisyonun 25. ve 26. Yasama Dönemlerinde tekrar kurulmadığını belirten Bozdağ, verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:
“27. Yasama Döneminde ise Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divaninin Kararıyla geçmiş dönemden intikal eden ve haklarında kesinleşmiş bir karar bulunmayan söz konusu dilekçelerin, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile TBMM İçtüzüğünün 116'ncı maddesi gereğince görüşülemeyeceğine karar verilmiştir. Bu Karar, itiraz hakların kullanabilmeleri için ‘Karar’, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine dağıtılmış olup itiraz edilmemesi nedeniyle 25/4/2023 tarihinde kesinleşmiştir. Söz konusu Başkanlık Divani Kararı, kesinleşmesini müteakip dilekçe sahiplerinin adreslerine gönderilmiştir.”