Güneş maruziyeti, genetik faktörler, hormonal dengesizlikler ve cilde uygulanan kontrolsüz işlemlerin cilt lekelerine sebebiyet verebiliyor. Güneş lekeleri de güneşe maruz kalındığında ortaya çıkan yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkıyor ve çoğu insanın yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.  Güneşte korunmasız olarak çok fazla kalmaktan meydana gelen güneş lekeleri çoğunlukla yüz, omuz, boyun, el ve ve üst sırt gibi bölgelerde görülüyor.  Güneş lekelerini hafifletmek ve cilt sağlığını korumak için yapılması gerekenlerle ilgili Dermatoloji Uzmanı Dr. Sema Karaoğlu Elips Haber’e açıklamalarda bulundu.

Sema Karaoğlu

“Ciltte düzensiz renklenmelere ve lekelere neden olabilir”

Güneş lekelerinin cildin aşırı miktarda güneş ışığına maruz kalması sonucu ortaya çıktığını söyleyen, Dr. Karaoğlu, “Bu lekeler, cildin UV (ultraviyole) ışınlarına karşı kendini koruma amacıyla daha fazla melanin üretmesiyle oluşur. Melanin, cilde rengini veren pigmenttir. UV ışınlarına sürekli maruz kalmak, melanin üretimini artırarak ciltte düzensiz renklenmelere ve lekelere neden olabilir. Bu lekeler, genellikle yüzde, ellerde, omuzlarda ve kollar gibi güneşe maruz kalan bölgelerde görülür” dedi.

“Güneş lekelerinden korunmanın çeşitli yöntemleri var”

Leke tedavisinin kişiye özel olduğunu ve lekenin tipine göre değişkenlik gösterdiğini ifade eden Dr. Karaoğlu, “Güneş lekelerinin geçmesi için çeşitli yöntemler vardır. Ancak hangi hastada hangi tedavinin kullanılacağına bir dermatolog karar vermelidir. Zira her tedavi her hastada etkili olmayabileceği gibi bazen de kontrendike olabilir. Yani yöntem/ilaç,  leke tedavisinde kullanılan bir yöntem/ilaç olmasına rağmen o hastada kullanılmaması gereken bir durum olabilir” diye konuştu.

Güneş leke tedavisinde kullanılabilecek yöntemler

Dr. Karaoğlu, uzman muayenesinden sonra leke tedavisinde kullanılabilecek yöntemleri şu şekilde sıraladı;

1. Topikal Kremler: Hidrokinon, retinoid ve C vitamini gibi aktif maddeler içeren kremler, lekelerin rengini açmada etkili olabilir. Doz ve kullanım şeklini dermatolog ayarlamalıdır

Kurban Bayramı öncesi oteller dolmaya başladı: 2 kişilik tatilin maliyeti 100 bin TL’ye dayandı Kurban Bayramı öncesi oteller dolmaya başladı: 2 kişilik tatilin maliyeti 100 bin TL’ye dayandı

2. Kimyasal Peeling: Cildin üst tabakasını soyma işlemi olan kimyasal peeling, lekelerin görünümünü azaltabilir. Uzman ellerde uygulanmalıdır.

3. Lazer Tedavisi: Lazer ışınları kullanılarak ciltteki koyu lekeler hedeflenir ve bu lekeler yok edilebilir. Hastanın lazere uygun olup olmadığına dermatolog karar vermelidir.

4. Mikrodermabrazyon: Cildin üst tabakasını hafifçe aşındıran bu işlem, lekelerin azalmasına yardımcı olabilir. Yine hasta uygunluğu uzman tarafından değerlendirilerek karar verilmelidir.

“Lekelerden korunmak için önlem alınmalı”

Güneş lekelerinden korunmak için önlemlerin alınmasının önemli olduğunu kaydeden Dr. Karaoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı;

“1. Güneş Kremi Kullanmak: En az SPF 30 içeren geniş spektrumlu bir güneş kremi güneşe maruz kalmadan yarım saat önce kullanmak, ve güneşte kalınacaksa 4 saatte bir tekrarlamak cildi UV ışınlarından korur.

2. Güneşten Kaçınmak: Özellikle 10:00-16:00 saatleri arasında güneşe doğrudan maruz kalmaktan kaçınmak gerekir.

3. Koruyucu Giysiler Giymek: Şapka, güneş gözlüğü ve uzun kollu giysiler gibi koruyucu giysiler giymek, cildin güneşe maruz kalmasını azaltır.

4. Gölgeyi Tercih Etmek: Mümkün olduğunca gölgede kalmak, cildi doğrudan güneş ışığından korur.

5. Düzenli Kontrol: Ciltteki değişiklikleri düzenli olarak kontrol etmek ve şüpheli durumlarda bir dermatoloğa başvurmak önemlidir.

Bu önlemler, güneş lekelerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur ve mevcut lekelerin kötüleşmesini engelleyebilir”

Muhabir: Sümeyye Aksu