Sosyal medyada paylaşılan videoyla gündem olan CHP'li Osmangazi Belediyesi’nin ve Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’nun adli süreç başlattığı Bursa Osmangazi Hamitler Hayvan Barınağı’ndaki hayvan katliamları hakkındaki adli süreç devam ediyor. Hayvan cesetleri üzerinde yapılan ve asıl ölüm nedenini belirleyecek toksikoloji testinin yarın çıkması beklenirken, hak savunucularının taleplerini kabul ettirmek için belediyeyle görüşmeye devam ediyor. 4 gündür barınak önünde gece nöbetini sürdüren vatandaşlar ise barınağa alınmıyor. Gönüllüler barınaktaki hayvanları sahiplenmeye devam ediyor.

Niğde, Ankara Altındağ, Gebze, Ümraniye, Ankara Mamak, Erzincan ve Osmaniye  barınaklarındaki hayvan katliamlarının ardından son olarak Bursa Osmangazi Hamitler Hayvan Barınağı'ndan da hayvan katliamı görüntüleri geldi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Hamitler Mahallesi'ndeki kent çöplüğüne götürülen çok sayıda kedi ve köpek cesedinin çöp poşetlerinden çıkarıldığı görülürken, belediye çalışanlarının köpeklere "T61" adı verilen ötanazi ilacını enjekte ettiği öne sürüldü.

Daha önce görevden alınan ve videoları çektiği iddia edilen işçilerin görüntüleri yaygınlaştırması hakkında belediye, “komplo” diyerek soruşturma başlattı, barınak müdürü Kadir Özdemir görevden alındı. Sosyal Medyada yayılan görüntülerin ardından hak savunucuları barınağın önüne akın etti. Vatandaşlar, belediye binası önüne "Ellerinizi hayvanlardan çekin" yazılı siyah çelenk bıraktı.

Poşetlerden daha önce öldürülmüş hayvanlar da çıktı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nden gelen veteriner hekim, çekim tarihi belirsiz videoların barınağın karantina bölümünde kaydedildiğini söyledi. Hayvan Hakları Merkezi’nin verdiği bilgiye göre toksikoloji testi yapılmak için hayvanlar üzerinde yapılan incelemede, bazı hayvanların ölüm tarihinin çok daha eski olduğu anlaşıldı. Hayvanlar, test için laboratuvara gönderildi.

Hayvanların ölüm nedeni yarın ortaya çıkacak

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’nun verdiği bilgiye göre, hayvan cesetlerine yapılan ve asıl ölüm nedenini belirleyecek toksikoloji testinin yarın çıkması bekleniyor. Öte yandan hak savunucularının 4 gün önce başlattıkları eylem bugün de devam ediyor. Barınağın girişinde polis aracı ve çevik kuvvet hazır bulunurken, vatandaşların barınağa girmesine hala izin verilmiyor.

"Viral hastalığı bulunan ve bulunmayan hayvanlar aynı bölmede tutulmuş"

Vatandaşlar, barınakta bulunan hayvanları sahiplenmek için barınağa akın ederken, hayvan sahiplenmeyecek vatandaşların barınağa girişine özel güvenlik izin vermedi. Şehirde bulunan hayvan hakları dernekleri de halihazırda barınakta yaşayan birçok hayvanı sahiplendi.  Belediye, tek kişinin en fazla 5 hayvan sahiplenmesine izin verirken, barınaktan hayvanları çıkaran vatandaşlar, viral hastalığı bulunan hayvanlarla bulunmayanların aynı bölmede tutulduklarını öne sürdü.

Hak savunucularının belediyeyle görüşmeleri devam ediyor

Katliam görüntülerinin ardından hak savunucuları, belediye ile görüştü. Aktivistler, içerisinde; özel kliniklerle aşı protokolü imzalanması, belediyenin hayvanlar için mama üretmesi, barınağa giren ve çıkan hayvanlarının bilgilendirmesinin belediyenin kendi sitesinde yayınlanması, belediyenin sokak hayvanları yasasına uymayacağını açıklaması ve sokaklarda yaşayan hayvanların toplatılmaması ve barınak ziyaretlerinde kısıtlamama uygulanmamasını da içeren bir talep metni üzerinde görüşmeyi sürdürüyor. Öte yandan hak savunucuları barınak önündeki nöbetlerine devam ediyor.

Bursa Barosu: Fakülteye gönderilen hayvanlar barınağın mezarlığında bulundu

Elips Haber'e yaşananlar hakkında açıklamalarda bulunan Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, şunları aktardı:

Mahkemenin bulamadığı Mehmet Ağar Galatasaray'ın şampiyonluk maçında ortaya çıktı Mahkemenin bulamadığı Mehmet Ağar Galatasaray'ın şampiyonluk maçında ortaya çıktı

“Komisyona ihbar geldiği ilk anda gelip incelemelerde bulunduk. Baronun hayvan hakları komisyonu olarak suç duyurusunda bulunduk, olay yeri inceleme ekipleri geldi. İstanbul, Ankara, Eskişehir ve İzmir barolarından da meslektaşlarımız desteğe geldi. Daha önceden de sarı bir kamyon içerisinde hayvanların çöplüğe atıldığı görüntüler paylaşılmıştı. Hayvan cesetlerinin bulunduğu yeri gönüllüler tespit etti. Şu anda elimizde söz konusu hayvanların cesetlerini taşıyan kamyonun barınağın içerisinden çıktığına dair görüntü kaydı yok. Savcılık incelemesinden sonra detaylara ulaşabileceğiz.

Hayvanların cesetleri şu anda veterinerlik fakültesinde. Salı günü toksikoloji testlerinin sonuçlanması bekleniyor. Barınak içerisinde bulunup fakülteye gönderilen hayvanlar barınağın mezarlığında bulundu. Nüfus hayli fazla ama barınakta toplamda kaç hayvanın bulunduğuna dair net bilgi yok."

“T61 anestezi uygulanmadan verilirse hayvanları acı çekerek öldürür”

Söz konusu videoda da yer alan T61 ötenazi solüsyonu, anestezi uygulanmadan hayvanlara enjekte edilirse hayvanların acı çekerek ve boğularak ölmesine sebep olur. Test sonucuyla birlikte hayvanlara bu solüsyonun verilip verilmediğini öğreneceğiz. Veterinerlik Fakültesi test için yalnızca 2-3 hayvanı uygun buldu. Bazı hayvan cesetleri zaten test için uygun değildi ölüm zamanlarının çok daha önce olması nedeniyle.”

Kaynak: Haber Merkezi