25 yaşındaki mimar Mustafa Batuhan Güleç, 6 Şubat depremlerinden beri kayıp. Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Güleryüz Apartmanı’nın en üst katından sağ çıktığı iddia edilen Güleç’in nerede olduğu bilinmiyor. Batuhan Güleç’in annesi Sema Güleç, “Oğlumu depremin ilk günü binadan çıkarmışlar. Beyaz bir arabaya bindirmişler, o günden beri yok” dedi.

Osman Aşkın Bak: Tarihimizin en önemli kırılma noktalarından biri şüphesiz 19 Mayıs'tır Osman Aşkın Bak: Tarihimizin en önemli kırılma noktalarından biri şüphesiz 19 Mayıs'tır

Enkaza 20 dakika sonra ulaşarak kendi çabalarıyla arama çalışmalarına başladıklarını söyleyen Güleç, “Büyük oğlum inşaat mühendisi, şantiyeden kepçe getirdik. Kendi çabalarımızla arama çalışmalarına başladık. 8 gün boyunca orada kaldık. Binadan herkes çıktı. 29 vefat, 11 canlı çıktı. Bir tek oğluma ulaşamadık” ifadelerini kullandı.

“Oğlum enkazdan sağ çıkmış, beyaz bir arabaya bindirilmiş”

Güleç, sözlerine şöyle devam etti: “Oğlum en üst kattaydı. Daha sonrasında binamızın yanındaki apartmanın üzerine savrulduğu yönünde duyum aldık. Biz oradayken, depremin ilk günü sabah 10 civarlarında oğlumu binadan çıkarmışlar. Gözle görülür bir yarası yokmuş, yaşıyormuş, üzerine battaniye vermişler.”

Oğlunun beyaz bir arabaya bindirildiğini gören tanıklar olduğunu aktaran Güleç, “Ambulansı durdurmuşlar, ambulans dolu olduğu için almamış. Arkadan gelen beyaz bir arabaya bindirmişler. Araba götürmüş, nereye gittiklerini bilmiyoruz. Ambulansa tepki verilmiş, orada bir arbede yaşanmış. Bu olayı kızım da gördü. Sesler yükselince başını çevirip bakmış. Ama orada Batuhan’ın olduğunu bilmiyormuş” diye konuştu.

Beyaz arabanın plakası veya modelinin bilinmediğini kaydeden Güleç, o bölgedeki MOBESE kameralarının da depremden önce bozulduğunu belirtti.

‘Zor bir süreç’ geçirdiklerini dile getiren Güleç, “Biz Türkiye genelindeki depremzedelerin gittiği bütün hastanelere gittik. Mezarlıklara gittik, morglara girdim. Çok zor bir süreçti. Hiçbir sonuç alamadık. Sonrasında meclise gittik. Kayıp aileleri hep beraber toplandık, komisyon kurulmasını istedik. Bütün partilerin milletvekilleriyle görüştük. 2 kere önerge verildi fakat reddedildi” şeklinde konuştu.

“DNA eşleşmeleri sürüyor mu?”

Deprem kayıplarının aileleri olarak tek taleplerinin ‘muhatap alınmak’ olduğunu açıklayan Güleç, “Komisyon kurulmayacaksa da muhatap alınmak istiyoruz. Talebimiz bir randevu vermeleri, açıklama yapmaları. Son durumu bilemiyoruz. Kayıplarımızı bulabilecek miyiz, bulamayacak mıyız? DNA eşleşmeleri sürüyor mu?” diye sordu.

Milletvekilleriyle çok kez görüştüklerini ifade eden Güleç, şunları söyledi: “Artık sadece Cumhurbaşkanı veya Sağlık Bakanından, İçişleri Bakanından, Adalet Bakanından randevu istiyoruz. Bize bir açıklama yapsınlar.”

Oğullarının akıbetini araştırma süreçlerinde çok dolandırıldıklarını söyleyen Güleç, “Biz salak değiliz, her şeyin farkındayız. Ama tutunacak bir dalımız olmadığı için her şeye ‘acaba?’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

“Anneler Günü’nde bize bir hediye versinler”

Anneler Günü yaklaşırken, deprem kayıplarının anneleri olarak bir ‘hediye’ istediklerini vurgulayan Güleç, “Kayıpların annelerine bir hediye versinler, çok görmesinler. Bir randevu talep ediyoruz” dedi.

Yapılan görüşmelerden hiçbir kayıp ailesine geri dönüşte bulunulmadığını kaydeden Güleç “Muhalefet vekilleri de, iktidar vekilleri de hiçbir şey yapamıyor. Belki duymadılar, ya da duydular ama duymak istemediler. Tek talebimiz bir açıklama” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Betül Vural