Futbol, dünya genelinde heyecan verici bir oyun olmasının yanı sıra, cinsiyet eşitliği mücadelesiyle de sıklıkla anılan bir alan haline geldi. Bu zorlu alanda mücadelede veren kadın hakemlerden biri olan Güllü Aktaş ve 2 kadın hakem, 1 kadın gözlemci, cinsiyet temelli baskılara ve zorbalıklara maruz kalarak görevden alındı.

Görevden alınan Aktaş, yaptığı açıklamada cinsiyet ayrımcılığı ve baskıların kendisini olumsuz etkilediğini ve hakemlik kariyerini sürdürmekteki zorluklarla başa çıkmakta güçlük çektiklerini belirtti. Aynı zamanda, futbol camiasının bu tür davranışlara karşı daha etkili bir şekilde mücadele etmesi ve cinsiyet eşitliğini sağlama konusunda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

 Aktaş konuya ilişkin Elips Haber’e şu şekilde konuştu:

‘’Biz 3 kadın ve gözlemci kadın futbol hakemliğini bıraktık. Cuma günü öğleden önceye kadar eski yönetimle devam ediyorduk. Başkanımız sürekli bizleri el üstünde tutuyordu. Sürekli kadınların gücünün ispatlanması peşindeydik.

‘’Yeni yönetimin bize düşmanlığı vardı’’

Yeni yönetim gelince her şey değişti. Bize karşı düşmanlığı vardı bunu biliyorduk. Yıllardır da zaten bu yönetime girmek için uğraşan bir adamdı.

‘’Psikolojik baskıya uğradık’’

Cumartesi günü kadınlar ligi üçüncülük liginin ataması yapılmıştı. Pazar günü de başka bir maçın ataması yapılmıştı. Normalde Perşembe günü itibariyle atamalar yapılır. Amatör ligdeki son final maçımızda bu yönetim gelir gelmez bizlerin üstünü çizdiler. Kendi istedikleri hakemleri atamaya kalkıştılar. Sonra bize bir psikolojik baskı kurarak, ‘Bırakmaları tam isabetli olur zaten kilolu, kısa, yaşları geçmiş’ sözlerine maruz kaldık.

Ben 29 yaşındayım. Çirkin, kadınları aşağılayıcı şeyler konuşmaya başladılar. Biz de toplum olarak bu psikolojik baskıya, hakarete maruz kaldığımız için de bu liglerden çekilme kararı aldık.

İran devlet televizyonu: Reisinin kazaya uğrayan helikopterinin yeri tespit edildi İran devlet televizyonu: Reisinin kazaya uğrayan helikopterinin yeri tespit edildi

Futbol denince bir kadının bu liglerde düdük çalması kolay değil. Bizler de bu liglerde bunları başardığımız için tabii ki insanlar bizlerle gurur duyuyordu. Biz de bunu sosyal medya aracılığıyla bir kadının nasıl hor görüldüğünü, nasıl aşağılandığını duyurmak istedik.

‘’Kadınlar her zaman ikinci plana atıldı’’

Spor ve sporcunun yanında olunması gerekir, özellikle bu bir kadınsa…  Öyle olmadı maalesef. Biz kadınlar her zaman ikinci plana atılmaya mecbur gibi görüldük. Yine ikinci plana atıldık. Erkeğin egemenliği üstümüzde hüküm sürmeye başladı. Bu yüzden de biz bu liglerden çekildik.

hakemler-1

‘’Severek yaptığımız bir işin zorluğu yoktu’’

Eski yönetim ile zorlukla karşılaşmadık çünkü arkamızda duran, bize çok destek olan bir başkanımız vardı. Sonrasında gelen bir kadın başkanımız vardı. Kadın başkanımız bize destek oldu. Türkiye'de tek kadın kurul başkanıydı. Şu an yeni gelen yönetime kadar çok zorluklarla karşılaşmadık.

Sadece 2 bin kişinin içinde maç yönetmenin zorluğu vardı, psikolojik baskı vardı, erkeklerin içindesin, sürekli öfkeye yenik düşenler oluyordu, hakaret oluyordu. Yoksa severek yaptığımız bir işin bir zorluğu yoktu.

Bir yerden sonra futbolda yumuşamaya başladı. Sorunsuz olarak erkeklerle oturup, maç izleyebildik, küfürü bıraktırdık, sorunsuz birlik teslim ettik etmemiz de de zaten başımıza geçenler oldu. Bir yerde kadın olmanın zorluğunu yaşamış olduk.

‘’Emeğimizin yeni gelen insanların egosuna yenik düşmesini istemiyoruz’’

Biz, adaletin er ya da geç yerini bulacağına inanıyoruz ama kadın olarak biz bu liglerde varsak, futbolun kadınları olarak biz bu liglerdeysek, bizim haklarımızın yenilmemesi ve bizlere saygı duyulması, emeğimizin yeni gelen insanlarla bu statülere uymayan insanların egosuna yenik düşürmemesini istiyoruz. Kadın olduğumuz halde biz bir şeyleri başarıyorsak bizlere sahip çıkılmasını istiyoruz.’’

Kaynak: Yazar: Ateş Çatıkkaş