Ankara'da, Yenimahalle-Şentepe arasında toplu taşıma hizmeti sunan teleferik sistemi Mimarlar Odası'nın 2013'te açtığı davanın sonuçlanmasının ardından kapatılmıştı. Konuyla ilgili TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 48. Dönem Yönetim Kurulu tarafından basın açıklaması yapıldı.

 TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

20 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin başvurular yarın başlıyor 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin başvurular yarın başlıyor

"26 Nisan 2024 tarihinde Ego Genel Müdürlüğü’nce açıklama yapılarak Mimarlar Odası tarafından 2013 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne açılan davanın sonuçlandığı, mahkemenin imar planının iptaline karar vermesi sebebiyle yeni bir düzenleme yapılana dek teleferik işletmesinin süresiz olarak kapatılmasına karar verildiği ifade edilmiştir.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 09.08.2012 gün ve 1256 sayılı kararı ile "Şentepe-Yenimahalle Teleferik Hattına" ilişkin 1/5.000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar planları onaylanmıştır. Anılan plan değişikliği kararına planın şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına, kamu yararına aykırı olduğu gerekçeleriyle Odamız tarafından Ankara 15.İdare Mahkemesi nezdinde dava açılmıştır.

Ankara 15.İdare Mahkemesi, ilişkin 1/5.000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar planlarının onaylanmasına ilişkin işlemin mevzuata, üst ölçekli planlara, şehircilik ilkeleri ile planlama ve ulaşım esaslarına uygun olmadığı gerekçeleriyle 28.03.2019 tarihinde iptal kararı vermiştir.  

İptal kararı ile Şentepe- Yenimahalle Teleferik hattı planının hukuka aykırı olduğu tespit edilmiş ve dava konusu işlem ortadan kaldırılmıştır. İdare Mahkemelerince verilen iptal kararları verildiği anda hüküm ve sonuç doğurmaktadır. İptal kararı verildiği tarihten beş yıl sonra dahi olsa uygulanması ile hukuksuz uygulamanın durdurulması verdiğimiz kent mücadelesinin bir kazanımıdır. Kararın geçen beş yıl içinde uygulanmamış olmasına dair soruların muhatabı EGO Genel müdürlüğü olduğunu belirterek, Odamıza bu hususta yöneltilen sorular üzerine açıklama yapılması zorunlu olmuştur."
 

Kaynak: Haber merkezi