İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i bir ay içinde ikinci kez manşetinden hedef aldı. Gazetenin 25 Mayıs tarihli sayısında “İş dünyasında faiz isyanı” başlığıyla yayımlanan haberde, yüksek faiz politikasına yönelik eleştiriler ön plana çıkarıldı. Haberde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği Türkiye Ekonomi Şurası’nda iş dünyası temsilcilerinin yüksek finansman maliyetinden şikâyetçi olduğu ifade edildi.
Yeni Şafak, söz konusu haberde faizlerin üretimi olumsuz etkilediğini öne sürerek “Yüksek finansman maliyeti üreticinin ayağına pranga” ara başlığına yer verdi. Gazete, iş dünyasının beklentisinin faiz indirimi yönünde olduğunu ancak Merkez Bankası'nın bu yönde adım atmadığını savundu.
Bir ay önce de benzer başlıkla hedef olmuştu
Yeni Şafak, 19 Nisan tarihli manşetinde de Şimşek’in ekonomi politikalarına karşı sert ifadeler kullanmıştı. “Bir darbe de Hazine ve Merkez’den” başlıklı haberde, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya çıkarması “ekonomiye darbe” olarak nitelendirilmişti. Haberde, artan döviz talebinin gerekçe gösterildiği belirtilmiş, bu durumun reel sektörün finansmana erişim sorununu görmezden gelmek anlamına geldiği ifade edilmişti.
Geçmişte Ağbal manşetten hedef gösterilmişti
Yeni Şafak'ın Merkez Bankası politikalarına dönük eleştirileri geçmişte de dikkat çekmişti. 2021 yılının Mart ayında dönemin TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın politika faizini yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltmesi sonrasında gazete “Bu operasyonu kim adına çektiniz?” manşetini atmıştı. Bu haberin ardından Ağbal görevden alınmış ve yerine Yeni Şafak yazarı Şahap Kavcıoğlu getirilmişti.
Kulislerde Şimşek'e destek azaldı iddiası
Gazeteci Nuray Babacan’ın iki gün önce aktardığına göre, AK Parti içinde Mehmet Şimşek’e yönelik destek azalıyor. Babacan’ın kulis bilgilerine göre, Şimşek’in partide yalnızlaştığı ve yalnızca Cevdet Yılmaz ile Nihat Zeybekci’den sınırlı destek aldığı ifade edildi.
İktidar içindeki klik çatışmaları derinleşiyor
Ekonomi politikalarının kamuoyundaki yansımaları, iktidar cephesinde yaşanan fikir ayrılıklarını da gözler önüne seriyor. Mehmet Şimşek’in uyguladığı sıkı para politikası, özellikle iş dünyasında yüksek faiz şikâyetlerine neden olurken, iktidar medyasının giderek sertleşen dili bu ayrışmanın medya üzerinden de sürdüğünü gösteriyor.