Engelliler Haftası: Engelli istihdamının devamlılığı var mı? Engelliler Haftası: Engelli istihdamının devamlılığı var mı?

Cinsel yolla bulaşarak rahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açan HPV enfeksiyonunu tedavi edecek aşının fiyatı, asgari ücrete dayandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ücretsiz olacağını söylediği aşının tek dozu, son zamla 3200 TL oldu. Aşının öneminden bahseden Sağlık Hakkı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Int. Dr. Eşref Bilge Uğurlu, HPV enfeksiyonunun tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine yol açabileceğini hatırlattı.

HPV enfeksiyonunun nasıl bulaştığını anlatan Uğurlu, ‘’HPV cinsel yolla bulaşır ve çoğu insan yaşamları boyunca, genellikle cinsel olarak aktif olduktan hemen sonra enfekte olurlar. Enfeksiyonların çoğu asemptomatiktir ve genellikle herhangi bir müdahale olmaksızın birkaç ay içinde ve yaklaşık %90'ı iki yıl içinde iyileşir’’ dedi.

Rahim ağzı kanseri tehlikesine dikkat çeken Uğurlu, ‘’Belirli HPV tiplerine sahip enfeksiyonların küçük bir kısmı kalıcı olabilir ve kansere doğru ilerleyebilir. Kansere neden olan HPV tiplerinden kaynaklanan enfeksiyon uzun bir süre devam ederse ve tedavi edilmezse kadınlarda rahim ağzı kanserine dönüşen kanser öncesi lezyonlar geliştirmeye devam edebilir. Bu süreç enfeksiyondan rahim ağzı kanserinin gelişmesine kadar ortalama 20-30 yıl sürer’’ ifadelerini kullandı.

‘’70'ten fazla ülkede okul çağında ücretsiz aşılama yapılıyor’’

Rahim ağzı kanserinin önlenebilir tek kanser türü olmasına rağmen rağmen dünyada her iki dakikada bir kadının ölümüne neden olduğunu belirten Uğurlu, ‘’Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen dördüncü kanserdir. Bugün rahim ağzı kanseri gelişimi için HPV’nin mutlaka var olması gerektiği bilinmektedir ve serviks kanserlerinin çoğu (%99,7) HPV ile ilişkilidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), servikal kanseri olgularının önlenmesinde HPV aşılarını önermektedir. 70'ten fazla ülkede okul çağında ücretsiz aşılama yapılıyorken ülkemizde bu aşıya yüksek ücretli olarak ulaşılabilmektedir’’ diye konuştu.

‘’HPV aşısı çocukluk çağında yapılmalı’’

HPV aşısının cinsel aktif dönemin başlamasından önce yapılması gerektiğini aktaran Uğurlu, ‘’HPV enfeksiyonu en sık cinsel aktif dönemin başlaması ile izlenmekte olduğu için aşı uygulaması HPV ile temastan önce tavsiye edilmektedir. Dünya çapındaki uzmanlar 11-12 yaşındaki çocukların aşılanmasının önemi konusunda fikir birliğine ulaşmış durumdadır. HPV aşısı, çocuklara dokuz yaşından itibaren yapılıyor. Eğer çocuk okul aşılamasını kaçırdıysa, erkeklerde 21, kadınlarda ise 25 yaşına kadar telafi aşılaması yapılabiliyor’’ sözlerini kullandı.

‘’Bir kişinin aşı maliyeti 9600 TL’’

25 Aralık’ta yürürlüğe giren ilaç zammının HPV aşısı üzerindeki etkilerine değinen Uğurlu, ‘’Kasım 2022’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ücretsiz olarak uygulamaya başlayacaklarını söylediği HPV aşısının tek dozu 2575 TL, aşının önerilen uygulaması ise 3 doz halinde uygulamak, bu göz önüne alındığında ülkemizde bir kişinin aşı maliyeti 7725 TL idi, bu açıklamadan yola çıkarak gün geçtikçe kadınlar ve kız çocukları için koşulların iyileşmesini beklesek de maalesef 25 Aralık ilaç zammı ile birlikte HPV aşısının tek dozu 3200 TL oldu ve bir kişinin aşı maliyeti 9600 TL olarak ulaşılmazlığı dar ve orta gelirli aileler için daha da zorlaştı’’ şeklinde konuştu.

‘’HPV aşısı sadece bireyi değil, toplumu da korur’’

HPV aşısının maliyetinin yüksek olması sebebiyle tedaviye erişimin zorlaştığını kaydeden Uğurlu, rahim ağzı kanserinin önlenmezse büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla görülmeye başlayacağını ifade etti. Uğurlu, ‘’HPV aşısı sadece bireyin kendisini değil, aynı zamanda toplum içindeki diğer bireyleri de korur. Toplum genelinde aşılanma oranının artması, HPV'nin yayılma hızını azaltabilir’’ dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün HPV aşısının ulusal bağışıklama programlarına dahil edilmesini tavsiye ettiğini dile getiren Uğurlu, ‘’Aşının yüksek maliyeti, daha düşük gelirli ailelerin veya ekonomik olarak dezavantajlı toplulukların bu önleyici tedaviye ulaşmasını zorlaştırmaktadır ve bu durum toplum içinde sağlık eşitsizliklerine yol açmaktadır’’ ifadelerini kullandı.

HPV’nin önlenememesinin ekonomik boyutta da olumsuz etkileri olacağını vurgulayan Uğurlu, ‘’HPV'nin neden olduğu sağlık sorunları, bireylerin ve toplumun genelinde ekonomik bir yük oluşturmaktadır. Sağlık hizmetleri, tedavi maliyetleri ve iş gücü kaybı gibi faktörler, ekonomik sıkıntılara yol açmaktadır’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: Betül Vural