Kırmızı etin ardından beyaz ette de fahiş fiyat artışları görülmesi üzerine Ticaret Bakanlığı, tavuğa ihracat yasağı kararı aldı. Bu yasak ile yurt dışına ihraç edilen tavuğun iç piyasaya yönlendirileceği ve fiyat artışının önüne geçileceği belirtildi.

Konuya ilişkin görüşlerini Elips Haber’e anlatan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, söz konusu kararın ‘gerekli’ olduğunu vurguladı.

“Çok güzel bir karar”

Türkiye’ye yetmeyen etin ihraç edilmemesi gerektiğinin altını çizen Yardımcı, “Zaten iç piyasada gereken zam koyuluyor. Gereken piyasa artırımı yapılıyor. Bu yüzden ihracata hiç gerek yok. İstediğin zaman fiyatları artırıyorsun, istediğin zaman satışları çoğaltıyorsun. Dışarıya ihraca gerek yok. Önümüzde yaz sezonu, çok güzel bir karar. Bu karar için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Reel efektif döviz kuru endeksi nisan ayında yükseldi Reel efektif döviz kuru endeksi nisan ayında yükseldi

“Kırmızı et pahalı değil”

İhracat yasağının fiyatları dengeleyeceğini kaydeden Yardımcı, kırmızı et konusunda yapıldığı iddia edilen çalışmalara da değindi. Kırmızı etin pahalı olmadığını dile getiren Yardımcı, “Kırmızı et esasen pahalı değil. Türkiye’de temel gıda maddelerinden en düşük zam kırmızı ete geldi. Ama vatandaşların alım gücü olmadığı için alamıyor. O yüzden pahalı geliyor. Normalde hesabı yapıldığı zaman, en az zam ete geliyor” ifadelerini kullandı.

“Gebe düve getirilmeli”

Aile işletmelerine destek verilmesi gerektiğini ifade eden Yardımcı, “Damızlık değil gebe düve getirmeleri gerek” diye ekledi.

Her Kurban Bayramı öncesi piyasada mal olmadığı yönünde spekülasyonlar çıktığını aktaran Yardımcı, “Her Kurban Bayramı öncesi ‘Mal yok, mal kalmayacak, erkenden alın’ gibi şeyler söyleniyor. Her sene aynı şeyler konuşuluyor. Şu anda piyasalar belli. Piyasada hayvan yeterli” şeklinde konuştu.

Muhabir: Betül Vural