İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, PKK’nın silah bırakma ve fesih açıklamasının ardından yaptığı değerlendirmede sürece ve iktidarın yaklaşımına ilişkin sert eleştiriler yöneltti. Çömez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu süreçten beklentisinin, görevde kalmaya devam etmek olduğunu öne sürdü.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Meclis’te konuşsun” çağrısı ile başlayan ve PKK lideri Abdullah Öcalan ile DEM Parti heyetinin temasları, Meclis’teki parti görüşmeleri ve Öcalan’ın mektubu ile şekillenen süreç, örgütün 5–7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği 12. Kongre sonrası yaptığı silah bırakma ve fesih açıklamasıyla yeni bir evreye girdi.
Süreçle ilgili Cumhuriyet’e konuşan Turhan Çömez, AKP'nin 2002'de iktidara geldiğinde terörün neredeyse sıfırlandığını ifade ederek, “23 yılda neden terör tırmandı? Öncelikle iktidarın bu konuda Türk milletine hesap vermesi gerekiyor” dedi. Çömez, terörü bitirmek için gerekli tüm adımların zamanında atılıp atılmadığının kamuoyuyla açıkça paylaşılması gerektiğini vurguladı.
“İktidar reklam çalışması başlattı”
PKK'nın silah bırakma açıklamasının ardından halkı ikna etmek üzere bir reklam çalışması başlatıldığını öne süren Çömez, bu sürecin ABD’nin beklentileri doğrultusunda yürütüldüğünü savundu. Çömez, “Erdoğan’ın beklentisi koltukta kalmak. Amerika ile herhangi bir sürtüşme istemiyor. Erdoğan’ın hayalini gerçekleştirmesi için ya anayasa değişmeli ya da 2027 sonunda bir erken seçimle yeniden adaylık yolu açılmalı” dedi.
Meclis’teki sandalye dağılımının anayasa değişikliği için yeterli olmadığını dile getiren Çömez, “AKP, MHP, HÜDA PAR ve DEM Parti’nin milletvekili sayısı 360’ı geçiyor ancak referanduma gitmeden değişiklik mümkün değil. Erdoğan da referandumdan istediği sonucu alamayacağını biliyor” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’de af planı var”
PKK’nın elinde hâlen 3 bin 500 civarında terörist olduğunun tahmin edildiğini belirten Çömez, bu kişilerin uyruklarına göre farklı ülkelere yönlendirileceğini, ancak Türk vatandaşı olanların ne Irak ne de Suriye tarafından istenmediğini söyledi. Çömez, “Bu kişiler için Türkiye’de bir af planı gündemde. Ancak kendileri Türkiye’ye dönmek istemiyor” açıklamasında bulundu.
“Silahlar Türkiye’ye teslim edilmeyecek”
Silahların teslimi konusunda da belirsizliklerin sürdüğünü söyleyen Çömez, örgütün silahları Türkiye’ye teslim etmeye sıcak bakmadığını belirtti. “Çünkü silahların kriminal incelemesiyle hangi eylemlerde kullanıldıkları ortaya çıkacak” diyen Çömez, 15 Nisan’da Kandil’de yapılan toplantıya Öcalan’ın görüntülü mesaj gönderdiğini, ancak bu mesajın örgüt içinde tartışma yarattığını aktardı.
Sürecin son aşamasında Süleymaniye yakınlarındaki Asos Dağı’nda yapılan toplantıya Öcalan’ın görüntülü olarak katıldığını dile getiren Çömez, “Toplantıda sert tartışmalar yaşandığı, ancak sonunda Öcalan’ın dediğinin kabul edildiği bilgisi Ankara’ya iletildi” dedi.