Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis'ten geçerek yasalaştı. Söz konusu yasayla, geçen yıl Anayasa Mahkemesi'nin TRT'ye ilişkin iptal ettiği düzenlemeler geri getirildi. Bunlardan en dikkat çekeni Cumhurbaşkanı yetkisi, TRT Genel Müdürü'ne ödenecek maaş, şirket kurma ve ortaklık ile TRT'ye tahsis edilecek kamudaki taşınmazlara ilişkin oldu. Yeni kanunla, AYM’nin personelin özlük haklarıyla ilgili “Cumhurbaşkanınca tespit edilmesi yasak alanda kalıyor" diyerek iptal ettiği düzenleme geri getirildi. Buna göre, TRT'de çalıştırılacak kadro karşılığı sözleşmeli personel kamu görevlisi olduğundan atanması, hakları, ödenekleri, kadro iptali gibi hususlarda Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Yeni yasaya göre, AYM'nin geçen yıl iptal ettiği düzenlemeye rağmen, TRT Genel Müdürü'ne en yüksek devlet memurunun almakta olduğu aylık ve sözleşme ücreti ikramiye dahil ödenecek. Kamu idarelerine ait taşınmazlar da AYM'nin iptal kararına rağmen TRT'ye bedelsiz tahsis edilebilecek.
Anayasa Mahkemesi (AYM), geçen yıl haziran ayında, 703 sayılı Anayasa’da Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'deki (KHK) çok sayıda düzenlemenin iptaline karar verdi.
Söz konusu kararda, Yüksek Mahkeme, 100’e yakın kanunda, ilgili KHK ile düzenlenen birçok kuralın iptaline karar verdi. Bunlardan biri de 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’ndaki (TRT) düzenlemelere ilişkin oldu.
AYM’den TRT için kritik kararlar: İhalesiz alım yapamayacak, genel müdüre en yüksek devlet memuru kadar ücret ödenmeyecek
AYM, “TRT’ye bedelsiz tahsis yetki kanunu dışında” demişti
Buna göre, TRT Kanunu’nda "Kamulaştırma ve taşınmaz tahsisini” düzenleyen maddedeki, “Kamu idarelerine ait taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler, görev ve faaliyetlerinde kullanılmak üzere TRT’ye bedelsiz tahsis edilebilir” kuralı, yetki kanunu kapsamı dışında bulunarak iptal edildi.
AYM, TRT'nin ihale işlemlerini mevzuat kapsamı dışına çıkaran maddeyi de iptal etti. Bir diğer iptal işlemi de TRT Genel Müdürü’ne en yüksek devlet memuru maaşı ödenmesine ilişkin oldu. AYM, TRT Genel Müdürüne en yüksek devlet memuru aylık ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemeyi de iptal etti.
AYM, TRT Kanunu'nda “Şirket kurma, satın alma ve ortaklık” düzenlemesini içeren kuralı da anayasaya aykırı bularak tümüyle iptal etti.
Kural, TRT Yönetim Kurulunun, özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurabileceği gibi yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişilerle ortaklıklar yapabileceği, mevcut ortaklıklara veya şirketlere iştirak edebileceği, yurt içinde veya yurt dışında yerli veya yabancı ortaklıkları veya şirketleri tamamen satın alabileceği veya devralabileceğini hüküm altına alıyordu.
AYM iptal etti, Meclis geri getirdi: Genel Müdüre en yüksek maaş, TRT'ye bedelsiz tahsis
Bir süredir TBMM Genel Kurul'da görüşmeleri süren "Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ise bugün kabul edilerek Meclis'ten geçti.
Kanunla, Anayasa Mahkemesinin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) bazı hükümlerini iptal etmesi dolayısıyla yasal düzenlemelere gidildi.
Buna göre, yeni düzenlemeyle, TRT Genel Müdürü'ne en yüksek devlet memurunun almakta olduğu aylık ve sözleşme ücreti ikramiye dahil ödenecek. Aylık ödemelerde ek gösterge, kıdem ve taban aylıkları ile sosyal yardım, zam ve tazminatlar esas alınacak.
Kamu idarelerine ait taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler, görev ve faaliyetlerinde kullanılmak üzere TRT'ye bedelsiz tahsis edilebilecek.
AYM'nin iptal ettiği “Şirket kurma, satın alma ve ortaklık” düzenlenmeleri de geri geldi
AYM iptal etmişti ancak yeni kanunla, TRT Yönetim Kurulu, kurumun amaçlarına uygun olmak şartıyla, özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurabileceği gibi yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişilerle ortaklıklar kurabilecek. Yönetim Kurulu, mevcut ortaklıklara veya şirketlere iştirak edebileceği gibi yurt içinde veya yurt dışında yerli veya yabancı ortaklıkları veya şirketleri tamamen satın alabilecek veya devralabilecek.
Kurumun ve payına bakılmaksızın Kurum tarafından kurulan veya satın alınan ya da iştirak edilen şirketlerin, her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işlerine ilişkin ihale işlemleri Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.
Kanuna tabi olmayacak
Kurumun her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işleri ile bu hususlara ilişkin ihale işlemleri, yayın faaliyetlerinin gerektirdiği koşullar gözetilmek suretiyle, saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkeleri esas alınarak, yönetmelikle düzenlenecek.
Kurumun, kendisine ait şirketlerden veya ortak olduğu şirketlerden yapacağı her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işlerine ilişkin ihale işlemleri Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine tabi olmayacak. Buna ilişkin usul ve esaslar Genel Müdür teklifi ve Yönetim Kurulunun kararı ile belirlenecek.
Kurum personeli Genel Müdür onayı ile TRT'ye ait şirketler ile ortak olduğu şirketlerde Yönetim Kurulu başkanı ve/veya üyesi olarak görevlendirilebilecek. Söz konusu personelin kadroları ve pozisyonları ile ilişkileri devam edecek, personel bu kadroya ilişkin haklarını almayı sürdürecek.
AYM, "Personel özlük haklarının Cumhurbaşkanınca tespit edilmesi yasak alanda " dedi, yasa geri getirdi
AYM geçen yıl TRT Kanunu'ndaki "Personelin özlük haklarını" içeren “Kurumun Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca tespit olunur” düzenlemesi de iptal etmişti. AYM, iptale ilişkin gerekçesinde, “TRT Genel Müdürlüğünde genel idare hizmetleri sınıfına dâhil kadrolara uygulanacak ek göstergelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesini öngören kural Anayasa'nın mülkiyet hakkına ilişkin düzenleme içerdiğinden KHK ile düzenlenemeyecek yasak alanda kalmaktadır” diyerek, kuralı anayasaya aykırı bulmuştu.
Yüksek Mahkeme, TRT'de çalıştırılacak kadro karşılığı sözleşmeli personelin kamu görevlisi olduğundan atanması, hakları, ödenekleri, kadro iptali gibi hususların Yönetim Kurulu teklifiyle Cumhurbaşkanına yetki verilmesini düzenleyen kuralı da iptal etmişti.
Ancak yeni kanuna göre, Genel İdare Hizmetleri sınıfına dahil kadrolara uygulanacak ek göstergeler, bu memuriyetlerin niteliği ve yönetim sorumluluğu göz önünde bulundurularak ve diğer kamu kuruluşlarındaki emsallerini geçmemek şartıyla Kurumun Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca tespit edilecek.
Kurumda kadro karşılığı sözleşmeli personel çalıştırılabilecek. Bu personele ilişkin sınav, işe alınma, atanma ve görevde yükselme gibi hususlar Yönetim Kurulunca düzenlenecek. Bu personelin unvanları, sayısı, kadro iptal ve ihdasları, ücretleri, kadrolara uygulanacak ek göstergeler, makam ve görev tazminatı, özel hizmet tazminatı, fazla çalışma ücreti gibi personele sağlanacak her türlü mali ve sosyal haklara ilişkin usul ve esaslar, Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca belirlenecek.
TRT'nin, istihdam fazlası personel olarak nakle tabi tutulan ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına Devlet Memurları Kanunu'na tabi bir göreve atanan personeli, kurumda almış oldukları aylık, ek gösterge varsa ikramiye, her türlü zam ve tazminat haklarını almaya devam edecek.