6 Şubat 2023’te yaşanan asrın felaketinin üzerinden bir yıl geçti. Gazeteci Tolga Şardan, Adıyaman’a giderek Vali Osman Varol ve Belediye Başkanı Süleyman Kılınç'la bizzat görüştü. Şardan bugünkü köşesine Adıyaman’ı taşıdı. T24 yazarı Şardan’ın yazısının bir kısmı şöyle:

İhmallerde birlikte "ben geliyorum" diyen depremin üzerinden geçen bir yılda gelinen son tabloyu görmek amacıyla 6 Şubat'tan bu yana Adıyaman'dayım.

Küresel Gazeteciler Konseyi'nin (KGK) organize ettiği bir dizi anma etkinliği çerçevesinde geldiğim kentin sokaklarında epeyce zaman geçirdim. Adıyamanlılar'la konuştum. Dertlerini dinledim.

Kentin iki üst yöneticisi Vali Osman Varol ve Belediye Başkanı Süleyman Kılınç'la bizzat görüştüm.

Osman Aşkın Bak: Tarihimizin en önemli kırılma noktalarından biri şüphesiz 19 Mayıs'tır Osman Aşkın Bak: Tarihimizin en önemli kırılma noktalarından biri şüphesiz 19 Mayıs'tır

Notlarımı, kentin son durumunu yansıtan fotoğraflar eşliğinde Büyüteç aracılığıyla aktarıyorum.

Makine sesiyle uyanmak

Kentin günlük yaşamından notlarla başlayım öncelikle.

Aradan geçen bir yıllık süreye rağmen, yerel halk henüz travmayı atlatabilmiş değil.

Depremin kentte yarattığı hasarın izleri, havalimanını merkeze bağlayan Atatürk Bulvarı'nın şehre giriş noktasıyla birlikte başlıyor.

Havalimanı yolu üzerindeki inşası tamamlanan TOKİ konutları göze çarpıyor hemen. Devamında inşası tamamlanan ancak açılışı deprem nedeniyle ertelenen Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'nün yeni hizmet binası önüme çıkıyor. Binanın dış cephesinde ortaya çıkan ufak çaplı hasarların onarımı devam ediyor halen.

Aynı güzergahtan devam edince Saat Kulesi'ne kadar olan bölgede sağlı sollu inşaat alanları var. Adıyaman halkı, enkazı temizlendikten sonra inşaat başlatılan arsalarda kullanılan fore kazık makinelerinin yüksek sesleriyle güne başlıyor. Güçlü fore kazık makinesi seslerine, dozer ve kepçeler ile harç kamyonları ile hâlâ enkazlardan çıkarılan demirleri taşıyan ağır tonajlı kamyonların sesleri karışınca, insan kendisini değişik bir atmosferde hissediyor doğal olarak. 

Ana caddelerdeki trafikteki ağır tonajlı araçlar, süratle giderken arkalarında depremin yarattığı ve halen ortadan kalkmayan toz bulutlarını peşlerine takıyor. Enkaz artığı veya beton taşıyan her kamyon, deprem ve sonrasında yaşananları her defasında hatırlatıyor, ister istemez.

Gerek ara sokaklarda gerekse ana caddelerde kimi arsalarda zemin etüdü yapan makineleri de görmek mümkün. Şehir içi trafiğinde günün her saatinde vızır vızır bu araçlar ve makineler.

Esentepe ya da İndere olarak bilinen kayalık bölgede TOKİ adeta yeni bir kent inşa ediyor.

Adıyamanlının üzüntüsü "üvey evlat muamelesi"

Aradan bir yıl geçmesine karşın henüz yaralarını tam olarak saramayan Adıyaman'ın ara sokaklarında dolaşıyorum.

Gündelik yaşam nispeten dönmüş durumda. Fakat yaşanan travmayı yüzlerden okuyabilmek mümkün.

Karşılaştığım Adıyamanlılar'a "merhaba, geçmiş olsun" demek bile insanı zorluyor. Nasıl tepki vereceklerini tahmin etmek çok zor.

Kaynak: T24