Genel Kurulda, Yeni Yol Partisi'nin "ekonomi", İYİ Parti'nin "sanayi sektöründe yaşanan sorunlar", DEM Parti'nin "ifade ve örgütlenme özgürlüğü" ve CHP'nin "Çukurova'daki don olayı"na ilişkin grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerinde konuşan Yeni Yol Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, ülkede ekonomik açıdan ağır bir kriz yaşandığını, enflasyonla mücadelenin yetersiz olduğunu savundu.

Sadece son iki haftada yasal takibe düşen tüketici kredisi borcunun 3,2 milyar liraya, kredi kartı borcunun 3,6 milyar liraya yükseldiğini söyleyen Ün, "Yılbaşından bu yana yasal takibe düşen toplam batık kredi miktarı 328 milyar liraya fırladı. Geçen yıla göre yüzde 70 oranında artmış. İstanbul'da kredi kartı sahiplerinin yarıdan fazlası borcunun tamamını ödeyemiyor, yüzde 35'i de asgarisinden ödeyebiliyor. İcradaki dosya sayısı yüzde 14 arttı. 22,5 milyon icra dosyası demek, icralık olmayan hanemiz yok demektir. Takipteki krediler artıyor, kredi kartı kullanımı yükseliyor, ödeme oranları düşüyor. Bunlar sönen ocaklar, biten evlilikler, yarım kalan eğitimler demektir." ifadesini kullandı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye ekonomisinin son dönemde istikrarsız olduğunu savunarak, istikrarsızlığın, sanayinin büyümesinin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu söyledi.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılması açısından ülkede büyük sorunlar bulunduğunu öne sürdü.

"Kamu düzenini tehdit etmesi kabul edilemezdir"

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, ifade özgürlüğü hakkının, Anayasa'da, temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan sözleşmelerde yer aldığını vurguladı.

Bu alanda önemli demokratik reformlar gerçekleştirdiklerini dile getiren Yüksel, "İfade özgürlüğü vazgeçilmezimizdir ancak bu özgürlüğün suç teşkil edecek unsurlar oluşturacak şekilde kullanılması, kamu düzenini tehdit etmesi kabul edilemezdir. Bu kapsamda Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 15, 16, 17 ve 19'uncu maddelerinde idareye erteleme ve yasaklama yetkisi verilmiştir. İdare tarafından alınan tedbirler, kamu düzeninin sağlanması ve toplumun hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla hukuk çerçevesinde hayata geçirilmektedir." dedi.

16 yaş altı çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesi yıl içinde Meclise gelecek 16 yaş altı çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesi yıl içinde Meclise gelecek

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile de bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin koruma altına alındığına işaret eden Yüksel, bu hakların tamamen sınırsız ve mutlak olmadığına; bazı durumlarda devletlere müdahale hakkı tanındığına dikkati çekti. Yüksel, "Hukuka uygun, barışçıl toplantının yerine getirilmesinde tabii ki ilgili kamusal makamların pozitif yükümlülüğü ve belirli bir tolerans gösterme sorumlulukları vardır. Fakat bir hukuk devletinde aynı makamların kamusal hayatın tüm vatandaşlar için sorunsuz devam edebilmesini, kamusal düzeni ve güvenliği sağlama yükümlülükleri de unutulmamalıdır." diye konuştu.

Partisinin grup önerisi üzerinde konuşan CHP Adana Milletvekili Bilal Bilici, Çukurova'yı etkileyen don felaketinin Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay'da yıkıcı sonuçlar doğurduğunu, tarım arazileri ile ürünlerin büyük zarar gördüğünü söyledi. Afet nedeniyle özellikle kiraz, şeftali, nektarın ve kayısı ağaçları ile marul, patates, lahana ve sera karpuz fidelerinin büyük zarara uğradığını anlatan Bilici, Tarım ve Orman Bakanlığınca çiftçilere gerekli yardımların yapılması ve desteklerin verilmesi gerektiğini belirtti.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda, Yeni Yol Partisi, İYİ Parti, DEM Parti ve CHP'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda daha sonra Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

Kaynak: AA