Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) üye seçimi öncesi gerginlik yaşandı. Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu tarafından belirlenen 15 aday arasından yapılacak seçim öncesinde CHP grubu ile Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş arasında toplantı yeter sayısı ve usul tartışması çıktı.

CHP, oturumu yöneten Meclis Başkanı Kurtulmuş’tan birleşimin başında yoklama yapılmasını talep etti. Kurtulmuş 10 dakikalık ara verdikten sonra yoklama yapmadan birleşimi yeniden açtı. CHP, bu duruma tepki göstererek usul tartışması açılmasını istedi.

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Şara ile görüştü MİT Başkanı İbrahim Kalın, Şara ile görüştü

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Anayasa’nın 96. maddesine atıfta bulunarak TBMM’nin karar yeter sayısının en az üçte bir olduğunu belirtti. Günaydın, “Toplantı yeter sayısı olan 200 milletvekili salonda bulunmadan oturum açıldı” dedi.

Günaydın ayrıca, CHP’li TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’ya görev verilmemesini de eleştirdi. Karaca’nın daha önce Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP milletvekili Can Atalay ile ilgili kararını Genel Kurul’da okutmasının ardından bu görevlendirmeden dışlandığını savunan Günaydın, “Bir milletvekilinin hakkını koruyan Başkanvekiline görev verilmemesini kabul etmiyoruz” diye konuştu.

AK Parti ve CHP arasında karşılıklı suçlamalar

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise, Biçer Karaca’nın görevini kötüye kullandığını savundu. Usta, “Bir Meclis Başkanvekili, Başkan’ın onayını almadan kendi başına karar okuyamaz. Bu korsan bir eylemdir” ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da Usta’nın bu değerlendirmesine tepki göstererek, “Anayasa Mahkemesi'nin açık kararını okuyan bir Başkanvekili nasıl korsan eylem yapmış olur? Silivri siyasilerin tutulduğu bir yer haline geldi. Hukuku savunan bir Başkanvekiline görev verilmemesini ne Anayasa ne İçtüzük emreder. Bu kişisel bir tasarruf olamaz” dedi.

Kurtulmuş: Başkan yoklama yapmadan birleşimi açabilir

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise İçtüzüğün 57. maddesine göre Başkan’ın birleşimi yoklama yapmadan açma takdirine sahip olduğunu belirtti. Tereddüt etmediği durumlarda yoklamaya gerek duymadan birleşimin açılabileceğini ifade etti.

HSK üyelerinin seçileceği Genel Kurul görüşmeleri, tartışmaların ardından başladı.

Kaynak: Haber Merkezi