Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda bir önceki güne kadar 512 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, çatışmalarda 4 bin 193 kişinin yaralandığı belirtildi. Sadece Hartum eyaletinde bu sürede 169 kişinin öldüğü, 2 bin 403 kişinin yaralandığı, çatışmanın taraflarıyla hastane ve sağlık merkezlerinden uzak durmaları hususunda görüşüldüğü ifade edildi. Bazı hastanelerin kapatılmasının ardından hizmete geri döndüğü, ilaç tedariki ve hastalık kontrolü noktasında Dünya Sağlık Örgütü ve ülkede faaliyet gösteren çeşitli kuruluşlarla koordinasyon içerisinde olunduğu belirtildi.

14 hastane bombalandı

Sudan Doktorlar Sendikası, çatışma hattına yakın bölgelerdeki hastanelerin yüzde 72’sinin çalışmalarını durdurduğu bilgisini aktardı. Sendikanın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Başkent ve eyaletlerdeki 82 hastaneden 59'u hizmet dışı kaldı" ifadeleri kullanıldı. Sendika, 14 hastanenin bombalandığını, 19 hastanenin boşaltıldığını söyledi.

16 bin kişi Güney Sudan'a sığındı

Güney Sudan İnsani İşler Bakanı Albino Akol Atak, komşu ülke Sudan'dan ülkesine sığınan kişilere ilişkin güncel bilgileri aktardı. Atak, nisan ortası itibarıyla çoğunluğu Güney Sudanlı olmak üzere 16 bin kişinin Güney Sudan'a giriş yaptığını dile getirdi. 12 sınır geçiş noktası üzerinden ülkeye girişlerin yapıldığını belirten Atak, Güney Sudan'a sığınanların içinde diğer ülke vatandaşlarının bulunduğunu ifade etti. Atak, komşu ülke Sudan'daki çatışmalar nedeniyle en az 40 bin kişinin Güney Sudan'a geçeceğine yönelik tahminlerini dile getirdi.

Ne olmuştu?

Sudan'ın başkenti Hartum ve başka şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter güç HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" tahmin eden askeri güvenlik reformu hususunda son zamanlarda yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Editör: Deniz Dalgıç