Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 28'inci yasama dönemi yemin töreni ile başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Geçici Başkanı olarak yönetirken 28. Dönem milletvekilleri, Genel Kurul'da yemin etti. Meclis'in açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yemin törenini kendisine ayrılan locadan takip etti.
TBMM’de hangi vekiller yemin etti? Yemin krizi yaşandı mı? Kamuoyunun merakla beklediği HÜDA-PAR’ın dört milletvekili yemin etti mi? Yemin töreni sırasında neler yaşandı? Hangi vekiller yemin metnini okuyamadı?
Milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre tek tek yemin eden yeni dönem milletvekilleri Anayasa'daki yemin metnini kürsüden yüksek sesle okudu. Yemin eden milletvekilleri böylece resmen görevlerine başlamış oldu.
Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık da Meclis kürsüsünden yemin ederek görevine başladı. Milletvekili Gökçek yemini sırasında …
Sırrı Sakık şu yemini etti:
"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."
Sırrı Sakık kimdir?
1 Ağustos 1957 tarihinde Kürt bir ailenin çocuğu olarak Muş'un Yörecik köyünde doğdu. Turizm alanında işletmecilik yaptı. Cumhuriyet ve Vatan gazetelerinde bir süre muhabirlik yaptı. Demokrasi Partisi ve Demokratik Toplum Partisi kurucu üyesi oldu. TBMM XIX., XXIII. ve XXIV. Dönem Muş Milletvekilidir. XXIII. ve XXIV. Dönem Başkanlık Divanı İdare Amiridir. Türkiye-Küba Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesidir.[1]
PKK'nın eski üyelerinden Şemdin Sakık'ın ağabeyidir.
15 Eylül 2012 tarihinde oğlu Sedar Sakık, evinin balkonundan atlayarak intihar etmiştir.
2002 Türkiye genel seçimleri’nde Muş’tan bağımsız milletvekili adayı olmuş ancak seçilememiştir.
30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonucu iptal edilip 1 Haziran 2014 tarihinde tekrarlanan seçimlerde Ağrı Belediye Başkanı seçilmiştir. 2018 Türkiye genel seçimleri’nde HDP’nin Manisa milletvekili adayı olmuş ancak seçimi kaybetmiştir. 2019 Türkiye yerel seçimleri’nde HDP’nin Muş belediye başkan adayı olmuş ancak seçimi kaybetmiştir. 2023 Türkiye genel seçimlerinde Yeşil Sol Parti Ağrı milletvekili adayı olmuş ve seçilmiştir. Badıkan Aşireti’ne mensuptur. Bu Aşiret’in kökleri Mervaniler’in kurucusu olan Bad’a dayanmaktadır