Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV’deki köşesinde eski Emniyet Müdürünün Kardeşi Nezih Aslan’ın Makaron fabrikasının ortağı olduğunu yazdı. Saymaz, “Nezih Aslan’ın da aralarında olduğu 10 sanık hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3/18. maddesi gereğince makaron kaçakçılığı suçundan altı yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası istendi” dedi.
Saymaz’ın yazısının ilgili kımı şöyle;
Eski Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan’ın kardeşi Nezih Aslan, geçen 16 Şubat’ta kaçak makaron soruşturmasında tutuklanmıştı. Ağabeyi Mehmet Aslan da görevinden alınmıştı.
Nezih Aslan’ın da aralarında olduğu 10 sanık hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3/18. maddesi gereğince makaron kaçakçılığı suçundan altı yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası istendi.
İddianameye göre…
Mersin’de F.D. ve A.A.’nın yöneticisi olduğu ‘Arena Gümrükleme-Tabacco’ adlı iş yerine baskın yapıldı. 8.4 milyon boş makaron ve 1 milyon 650 bin sigara filtresi ile makaron üretim makinesi ele geçirildi.
Üretim izni olmaksızın bir yılı aşkın süredir makaron üretildiği ve yasadışı yollardan piyasaya sürüldüğü saptandı.
İşletmenin F.D. ve A.A.’ya ait olduğu, “Nezih Aslan’ın ise arka planda fiili olarak ortak olduğu” iddia ediliyor.
Manevi ağabey
Mersin 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşması 3 Temmuz’da görüldü.
F.D., ifadesinde, Arena Tobacco’yu Türk vatandaşı olan Suriye uyruklu A.A. ile kurduğunu söylüyor. Kendisinin yüzde 75, A.A.’nın yüzde 25 ortak olduğunu anlatıyor. Ortaklık için 500 bin TL sermaye koyan A.A.’nın sonradan vazgeçtiğini ifade ediyor.
Makaron üretim tesisi için başvurduğunu, kurulum izin belgesi aldığını ancak üretim belgesi temin edemediğini söylüyor.
Makina satın aldığını belirterek, “Firmaya 20 milyon ödeyecektim. 70 bin Euro verdim. Kalanı üretime başladıktan sonra ödeyecektim. Cihazlar eksikti. Bu nedenle üretim iznine başvuramamıştım” diyor.
Üretime başlamak için Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’na (TAPDK) yapacağı başvuruda 3.4 milyon TL ödemesi gerektiğini anlatan F.K., şöyle devam ediyor:
“Ödeyeceğim harcın yarısını sermaye olarak koyması karşılığında A.A.’dan devralacağım yüzde 25 hisseyi vermeyi Nezih Aslan’a teklif ettim. Manevi abimiz olarak başımızda durmasını söyledim. Teklifi düşeneceğini söyledi. 3-4 kez fabrikaya geldi. Geldiğinde ofise geçiyordu. Fabrika girişindeki anahtar şifreli kilittir. Şifresini Nezih biliyordu.”
F.D., baskın günü anahtarı sormak için aradığı Aslan’ın telefonu yüzüne kapattığını ifade ediyor.
Patron gibi
Bekçi M.Ç., Aslan’ın dört-beş kez fabrikaya geldiğini belirterek, “Ofise geçip patron koltuğuna oturuyordu. Patron gibi davranıyordu. F.D., beni Nezih ile tanıştırırken, fabrikanın ortağı olduğunu, kendisine aynı şekilde saygı göstermem gerektiğini söyledi. Nezih, operasyondan önce fabrikaya geldiğinde kendisini otele bırakmamı söyledi. Otele bırakırken, rahatsız olduğumu söyleyince ‘5-10 gün işe gelme’ dedi.”
Nezih Aslan ise suçlamaları reddederek, şöyle diyor:
“Makaronlarla alakam ve Arena Tabacco ile ortaklığım yoktur. F.D., TAPDK’da işlemleri hızlandırmam konusunda yardım istedi, reddettim. Bana ‘Fabrikamıza hayırlı olsuna gelmiyorsun’ dedi. Operasyondan bir ay önce akşam uğrayıp hayırlı olsun dedim. Ortak olduğum iddiası yalandır.”
İkinci duruşma 30 Temmuz’da görüldü.
F.D., ele geçirilen makaronların Nezih Aslan veya arkadaşları tarafından fabrikaya konmuş olabileceğini ileri sürdü.
Üçüncü duruşma bugün görülüyor.