Özel Sektör Öğretmenleri, işe girişleri sırasında patronlar tarafından zorunlu olarak dayatılan ‘fix sözleşme’ye tepkili. Kanunda bağlayıcılığı olan sözleşme nedeniyle öğretmenler, yaptıkları fazla mesainin ücretini işverenden talep edemiyor. Sendika tarafından yapılan açıklamada, ‘Fix sözleşme’nin tek başına aşılabilecek bir konu olmadığı belirtildi ve Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrı yapıldı.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İstanbul İl Temsilcisi Evin Turgut, ‘fix sözleşme’ ibaresinin son iki senedir yaygın olarak karşılaşan bir durum olduğunu ve kamuda bağlayıcılığı olduğu için binlerce özel sektör öğretmeninin hiçbir şekilde mesai ücreti talep edemediği için mağdur olduğunu söyledi.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nda 50’ye yakın gönüllü avukat olduğunu belirten Turgut, bahsi geçen konunun Yargıtay’dan Yargıtay’a değişiklik gösterdiğini belirtti.

Turgut,Bahçeşehir Koleji’ne dair birkaç tane olumlu davamız oldu ancak genelde ‘fix sözleşme’ bizim aleyhimize işleyen bir durum olduğu için bu konuda sıkıntılar yaşanıyor.” dedi.

Sendika avukatlarının, “sözleşmede ‘fix sözleşme’ ibaresi varsa kabul etmeyin ya da bunun değiştirilmesini isteyin” dediklerini söyleyen Evin Turgut, artık ‘fix sözleşme ibaresinin olmadığı hiçbir kurumun olmadığını söyledi.

‘Fix sözleşme’, sendikamızın tek başına aşabileceği bir konu değil”

Turgut konuşmasına şöyle devam etti:

“Bunun değiştirilmesi talep edildiğinde de artık tüm kampüslerde olduğunu ve değiştirilmesini mümkün olmadığını söylüyorlar.

‘Fix sözleşme’, sendikamızın tek başına aşabileceği bir konu değil.

Bir diğer konu ise; sendika ilk kurulduğu andan itibaren bizim şiarımız ve nihai hedefimiz hep taban maaş oldu.

Taban maaş hakkı, 2014 yılına kadar yasada olan ve özel sektördeki öğretmenlerin haklarını da koruyan bir yasaydı.”

“Yusuf Tekin’in önerisiyle bir gecede kaldırıldı”

“Yusuf Tekin’in müsteşar olduğu dönemde onun önerisiyle bir gecede kaldırıldı. Taban maaş sayesinde devletteki meslektaşımızla eşit ücret alıyorduk.

Devletin de verdiği teşvik sayesinde farklı mesleklerde görev alan birçok kişi özel okul açmaya başladı. Taban maaş uygulamasının kaldırılması da patronların önünü açmış oldu.

1381 engelli öğretmen ataması yapıldı 1381 engelli öğretmen ataması yapıldı

Senelerdir Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve patronlar lobisi ile görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Bize söylenen şey; taban maaşın mümkün olmadığı ve geri gelmesi durumunda Anadolu’da 5 bine yakın kurumun batacağı oldu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bile ‘Anadolu İrfanı’ olarak nitelendirdiği bu durum, binlerce özel sektör öğretmeninin işsiz kalmasına ve yaz aylarında garsonluk, taksi şoförlüğü gibi işlerde çalışmasına sebep oluyor."

Muhabir: Şevval Dalgıç