Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, POS cihazları üzerinden gerçekleştirilen tahsilatların kaydedilmemesiyle ilgili denetimlerin başlatıldığını duyurdu. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yürüttüğü çalışmalarda, kayıt dışı faaliyetlerde bulunan binlerce kişi tespit edildi ve bu kişilere yönelik yasal işlemler başlatıldı.

Hasılat kaydını yapmayan 3 bin 662 kişi tespit edildi

Şimşek, "Gelir İdaresi Başkanlığımız, POS cihazlarından gerçekleştirdiği tahsilatın hasılat kaydını yapmayan 3 bin 662 kişiyi tespit etti. Bu kişilerin 5 milyar liralık POS hasılatının beyan edilmesi sağlandı" dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, işletmelerde kullanılan POS cihazlarından gerçekleştirilen tahsilat tutarlarından oluşan hasılatın beyan edilip edilmediğini gündemine aldığını bildiren Şimşek, bu kapsamda olası vergi kayıp ve kaçağının denetlediğini aktardı.

Bakan Yumaklı, hayvancılık desteklemelerini değerlendirdi Bakan Yumaklı, hayvancılık desteklemelerini değerlendirdi

Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin analizler sonucunda, vergi mükellefi olmadığı halde POS cihazlarıyla tahsilat yapan ve hasılatlarını beyan etmeyen binlerce kişinin olduğunu belirtti. Bu kişilerin toplamda 5 milyar lira tutarında kayıt dışı hasılat elde ettikleri tespit edildi.

“1,5 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi”

Denetimler sonucunda, vergi mükellefiyeti olan ancak hasılatlarını eksik veya hiç beyan etmeyen kişilerin de tespit edildiği açıklandı. Bu kişilere yönelik yapılan incelemeler sonucunda 1,5 milyar lira vergi tahakkuk ettirildiği ifade edildi.

Şimşek, denetimlerde POS cihazlarıyla 1 milyon liranın üzerinde hasılat elde eden 81 kişinin tespit edildiğini ve bu kişilerin yaklaşık 253 milyon lira tutarında hasılat yaptığına dikkat çekti. Bu kişiler arasında, çeşitli sektörlerde faaliyet gösterenlerin bulunduğu belirtildi.

Bakan Şimşek, benzer çalışmaların 2023 yılı verileri üzerinden de yapıldığını ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlılıkla devam edileceğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi