CHP'den ‘İmamoğlu'nun kayıp telefonu bulundu’ iddiasına yanıt CHP'den ‘İmamoğlu'nun kayıp telefonu bulundu’ iddiasına yanıt

PKK'nın "fesih" bildirisindeki Lozan Antlaşması'na dair ifadeler tartışılmaya devam ederken; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Lozan Antlaşması’nın tarihsel anlamının tartışma konusu edildiği bir dönemde, Millî Mücadele Rotası'nı hayata geçirmek, bu topraklarda verilen büyük direnişi ve bağımsızlık iradesini hatırlatmak açısından son derece kıymetlidir" diye konuştu. PKK, fesih metninde, "Partimiz PKK; kaynağını Lozan Antlaşması ve 1924 Anayasasından alan Kürt inkâr ve imha siyasetine karşı, halkımızın özgürlük hareketi olarak tarih sahnesine çıktı" ifadelerini kullanmıştı.

Yavaş, Konya'da üç gün sürecek "Tarihi Kentler Birliği Olağan 1. Meclis Toplantısı: Milli Mücadele Rotası Kongresi"ne katıldı. Burada konuşan Yavaş, "Tam da Lozan Antlaşması’nın tarihsel anlamının tartışma konusu edildiği bir dönemde, Milli Mücadele Rotasını hayata geçirmek, bu topraklarda verilen büyük direnişi ve bağımsızlık iradesini hatırlatmak açısından son derece kıymetlidir. Çünkü biz biliyoruz ki Lozan, bu yürüyüşün, bu milletin topyekûn mücadelesinin diplomatik alandaki zaferle taçlanmış sonucudur. Kara Fatma’nın cesareti, Yahya Kaptan’ın acısı, Akşehir’de oynanan o gizli futbol maçı, Behiç Erkin’in Dekovil Hattı için verdiği insanüstü mücadele. Bu sadece tarih değil, bu, kim olduğumuzu hatırlatan bir aynadır" ifadelerini kullandı.

Milli Mücadele Rotası projesinin, kültür turizmine de katkı sunacağına, kentlerin hafızasını canlandıracağına işaret eden Yavaş, "Her durak bir bellek taşı, her hikaye, bir milletin yeniden doğuşuna tanıklık edecek" dedi.

"Bu milletin çocukları, bu ülke nasıl kurtulmuş, bunu iliklerine kadar işlemek zorunda"

Projenin hayata geçmesinde katkı sunan tüm belediyelere, akademisyenlere, araştırmacılara, arşivcilere ve teknik ekibe teşekkürlerini ileten Yavaş, şöyle konuştu:

"Ne mutlu ki hep birlikte geçmişin izlerini geleceğe taşıyoruz. Unutmayalım, bu rota, sadece bir tarih yolculuğu değil; bir milletin kendine dönüş hikayesidir. Bunun uzun bir yol olduğunu biliyoruz, ama birlikte yürürsek, hatıraların, bu kıymetli hazinenin de asla kaybolmayacağını biliyoruz. Hepinizi bu yolculuğa, Milli Mücadele’nin izinde bizimle birlikte yürümeye davet ediyorum. 

Ortadoğu'nun bugünlerini hepimiz görüyoruz değil mi? Daha düne kadar yakınımızda Suriye vardı. Biliyoruz ki hala büyük süper devlet geçinenlerin bu toprakların üzerinde yüzyıl önce çizdikleri haritayı yeniden tasarlayıp yeniden önümüze sürdüğü günlerdeyiz. Dolayısıyla öncelikle kendi çocuklarımız, bu milletin çocukları, yüzyıl önce bu ülke nasıl kurtulmuş, bunu iliklerine kadar işlemek zorundadır. Ne kadar zorluklarda neler başardığımızı görmek zorundadır ki bugün haydutluk yapan dünyaya rest çeken bu süper ülkelerin yarın Türkiye üzerinde bir emelleri olduğu takdirde yüzyıl önceki dedelerimizin torunlarının da aynı yoldan gideceğini herkese göstermenin yolu budur, geçmişi unutturmamak."

Kaynak: Haber Merkezi