Özel Haber: Deniz Dalgıç

Ehliyet sahibi olmanın maliyeti katlandı. Ankara'da B sınıfı ehliyet fiyatı 1 Temmuz itibarıyla 7 bin 60 liradan 8 bin 500 liraya yükseldi. Bu rakama 3 bin 260 lira harç ücreti ile 240 lira yazılı, 295 lira direksiyon sınav ücreti eklendiğinde ehliyet almanın bedeli 12 bin 295 liraya çıktı. Orta Anadolu Sürücü Kursları Federasyon Başkanı ve Ehliyet Keyfi Sürücü Kursu Sahibi Serdar Tepeöz, Ankara’da B sınıfı ehliyet fiyatının 7 bin 60 lira olduğunu belirterek, “1 Temmuz itibarıyla Ankara’da 8 bin 500 lira ehliyet ücret almaya başladık. Ancak yılbaşına kadar ehliyet ücretlerinin 10 bin 500 liraya çıkmasını bekliyoruz” dedi. Söz konusu ehliyet fiyatlarına harç ücretinin dahil olmadığını söyleyen Tepeöz, “B sınıfının harç ücreti ehliyet sertifikayı bizden aldıktan sonra 3 bin 260 lira. Motosiklet grubu için harç bin 560 lira civarında. Devlet kamyon için ise vatandaştan 4 bin 950 lira harç alıyor. Ehliyet ücretlerine ayrıca harç ücretleri ekleniyor” diye konuştu. Tepeöz, yazılı sınav ücretinin 240 lira, direksiyon sınav ücretinin ise 295 lira olduğunu sözlerine ekledi.

“Maliyetler arttı: Kurs fiyatlarını güncellememiz gerekiyor”

Sürücü Kursu Sahibi Tepeöz, ELİPS HABER’e ehliyet ücretlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ehliyet ücretlerinin artmasının nedenlerini sıralayan Tepeöz, şunları söyledi:

“Akaryakıt bir ayda yüzde 30 arttı. Kiraların, asgari ücretin, SGK primlerinin, bütün elektrik, suyun doğal gazın artması ve enflasyonun yüksek olmasından dolayı bizim de kurs fiyatlarını güncellememiz gerekiyor.”

“Yılbaşına kadar ehliyet ücretlerinin 10 bin 500 liraya çıkmasını bekliyoruz”

Tepeöz, Ankara'da Valiliğin ve Milli Eğitim’in belirlemiş olduğu ehliyet fiyatlarına ilişkin, “B sınıfı ehliyet fiyatları şu an 7 bin 60 lira. Taban Fiyat Tespit Komisyonu’nun her yıl kasım ayında toplanarak taban fiyatı belirliyor. Taban fiyat 7 bin 60 lira ama sürücü kursları artan maliyetlerden dolayı üzerinde alabiliyor. Ücret ilanını 8-10 bin lira girmişlerse bu fiyattan ücret alıp fatura kesebiliyorlar. Biz 1 Temmuz itibarıyla Ankara’da 8 bin 500 lira ehliyet ücreti almaya başladık. Ancak yılbaşına kadar ehliyet ücretlerinin 10 bin 500 liraya çıkmasını bekliyoruz. A sınıfı ehliyet fiyatları ise 5 bin 400 liraydı. Şu an 6 bin 500 liradan alıyoruz” açıklamasında bulundu.

“Ehliyet ücretlerine harç ücreti ekleniyor”

Ehliyet fiyatlarının içinde harç ücretinin olmadığını açıklayan Tepeöz, “B sınıfının harç ücreti ehliyet sertifikayı bizden aldıktan sonra 3 bin 260 lira. Motosiklet grubu için harç bin 560 lira civarında. Devlet kamyon için ise vatandaştan 4 bin 950 lira harç alıyor. Ehliyet ücretlerine ayrıca harç ücretleri ekleniyor. Harç ücretlerine yılbaşında yüzde 126 zam gelmişti. Yılbaşından beri hep aynı fiyat uygulanıyor. Harç ücretleri yılbaşında artar. Yılbaşına kadar artmayacak” ifadelerini kullandı. Tepeöz, sınav ücretlerinde şu an için herhangi bir değişiklik olmadığını söyleyerek, “Yazılı sınav 240 lira, direksiyon sınavı 295 lira. Şu an için sınav ücretlerinde artış yok. Sınav ücretlerini şu an için Milli Eğitim Bakanlığı bu şekilde koruyor. Ama önümüzdeki günlerde yükselip yükselmeyeceğini bilmiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın tekelinde olan bir durum” dedi.

serdar tepeöz

“Vatandaşlarım alım gücü düşük: Bizimle pazarlık yapıyorlar”

Söz konusu fiyat ortamında vatandaşların alım gücünün düştüğüne dikkat çeken Tepeöz, “Vatandaşların ekonomik durumu ortada, alım gücü düşük. İmkanlar dahilinde gelip bizimle pazarlık yapıyorlar. Taksit imkanı istiyorlar. Kredi kartından ya da elden taksit istiyorlar. Vatandaşlar ihtiyaç olduğu için bir şekilde kurslara kayıt oluyorlar. Kayıtlar şu an fiyatlar yükselmiş olmasına rağmen kayıtlar devam ediyor. Kayıtlarda bir azalma yok” dedi.

Tepeöz, fiyat artışının önüne geçmek için yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

“Enflasyonun ülkede yükselmemesi lazım. Bahsettiğim maliyetlerin yükselmemesi gerekir. Sabit dursa biz de zam yapmayız ama hiçbir şey yerinde durmuyor. Dolayısıyla bizler de kurumlarımızı ve çalışanlarımızı korumak kollamak adına bu fiyatların artışını da yapmak zorunda kalıyoruz. Üzgünüz ama mecburuz.”

Editör: Deniz Dalgıç