Kira artış oranına gelen yüzde 25 zam sınırlaması ev sahiplerinin tercihlerinde değişikliğe neden oldu. Kiralarda yüzde 25 zam sınırına takılmak istemeyen ev sahipleri, kısa dönem evlerini kiralamaya başladı. Hem uzun süren tahliye süreçleri hem de piyasa değerinin altında kalan rakamlardan dolayı kimi mülk sahipleri artık uzun dönemli kiralamaya sıcak bakmıyor. Kısa ve orta dönem kiralık ev ilanları hızla yükselirken, uzun dönem kiralık daire arayanların seçenekleri azalıyor.
Önceki yıllarda turizm odaklı ilerleyen kısa dönem kiralama sektörü yaygınlaşmaya başladı. Mülk sahipleri, komisyon karşılığı bu tip kiralama yapan profesyonel şirketlerle ya da emlak ofisleri aracılığıyla kiracı arıyor. Günlük ve haftalık kiralamanın yanında aylık, 3 aylık, 6 aylık seçenekler sunuluyor.
Kısa dönem kiralamada yaşanan sıkıntılar
Hürriyet'in haberine göre; Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı, son 2 yılda Türkiye'de günlük kiralık ilan sayısının yüzde 50 yükseldiğini açıkladı. Son aylarda yüzde 25 zam sınırından dolayı dairesini kiraya vereceklerin eşyalı kısa dönem kiralama modeline yöneldiğini açıklayan Özelmacıklı, şunları dile getirdi:
“Konut arzının yetersiz olması nedeniyle bu alandaki büyüme kiralık ev arayanlar için negatif bir durum. Bu nedenle dünyada Airbnb’ye yasak getiren ülkeler oldu. Ülkemizde de hızla büyüyen kısa dönem kiralama sektörü için yasak değil ama sıkı denetim gerekli. Zorunlu olduğu halde maalesef biliyoruz ki kimlik bildirimi yapılmadan evler kiralanıyor. İşi yasal zeminine uygun yapanlar ancak yüzde 10-15 civarında.”