Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve İYİ Parti Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Kılıçdaroğlu’nun Kandil’e gittiğini duymadım, aracıların AK Parti tarafından Kandil’e gönderildiğini biliyorum” dedi. Eski Tarım Bakanı Fakıbaba, tekrardan göreve gelmesi durumunda çiftçilere insanca yaşayabileceği kârı vereceğini ve kooperatifleşmeye önem vereceğini söyledi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ‘Şampanya’ açıklamasına değinen Fakıbaba, “Biz kazandığımızda ben şükür namazı kılacağım. Ama şampanya patlatana da bir şey diyemem. Namaz kılmak, din, inanç kimsenin tekelinde değil” ifadesini kullandı.

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve İYİ Parti Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı Ahmet Eşref Fakıbaba, ELİPS TV’de Hilal Köylü ve Muhammed Vefa’nın sunduğu SEÇİME DOĞRU programına konuk oldu.  İnsanların 21 yıllık AK Parti iktidarında umutlarını kaybettiğini söyleyen Fakıbaba, “Sayın Erdoğan vatandaşların huzur ve refah seviyelerini artırmak yerine vatandaşları kutuplaştırıyor. İnsanları kutuplaştırdığınız zaman çok daha çaba sarf etmeden oy toplayabiliyorsunuz. Oysa gerçek siyasetçi herkese gider, derdini dinler, çözüm arar” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını değerlendiren Fakıbaba, “Kılıçdaroğlu’nun yanlış yapma imkânı olamaz. Kılıçdaroğlu’nun ben bu işi başaracağına inanıyorum” diye konuştu.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Fakıbaba’nın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“Siyaset, hizmet üretme aracıdır”

“Ben siyaseti hizmet üretme aracı olarak görüyorum. Hizmet üretemediğiniz takdirde ne kadar sevilirseniz sevilin ‘Bu adam iyi adam ama bu adam hizmet edemedi’ derler.

“Sayın Erdoğan, insanları kutuplaştırıyor”

Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzde 50’si 50+1 için uğraşıyor. Millet ittifakı 50+1 aldığı takdirde bunlar vatanı seviyor. Diğerleri vatanı sevmiyor mu? Biz bu bayrağa, ezana vatana canımızı veririz. Karşıdaki insanı dinen ya da siyaseten suçlamanın uygun olmadığını düşünüyorum. Bizler üzerimize alınmıyoruz. Bunlarla bir yere gidilemeyeceğine inanıyoruz. Sayın Erdoğan vatandaşların huzur ve refah seviyelerini artırmak yerine vatandaşları kutuplaştırıyor. İnsanları kutuplaştırdığınız zaman çok daha çaba sarf etmeden oy toplayabiliyorsunuz. Oysa gerçek siyasetçi herkese gider, derdini dinler, çözüm arar. Siyaset böyle bir kurum olmalı. Bu vatanda yaşayan herkes vatanı seviyor. Sevmeyen defolsun gitsin.

“Ayrım yapmak akılsızca”

21. yüzyılda ben Kürttüm, Türktüm, Aleviydim, Sunniydim tartışmasını gündeme getirmek bile saçma. İnsanlar iyi-kötü, başarılı-başarısız insan, başarılı parti-başarısız parti olarak ayrım yapılmalı. Ayrım yapmak akılsızca bir olay. Türkiye bunları aşmalı. Biz birleşerek, birlikte çok güzel bir Türkiye’yi ortaya koyacağız.

“Kılıçdaroğlu’nun Kandil’e gittiğini duymadım, aracıların AK Parti tarafından Kandil’e gönderildiğini biliyorum”

(Haydi videosu değerlendirmesi) Günah. Başkalarına iftira atmak kadar dinimizde kötü bir şey olamaz. Sadece ‘günah’ diyorum ve gülüp geçiyorum. Ben Kılıçdaroğlu’nun Kandil’e gittiğini duymadım. Ama aracıların AK Parti tarafından Kandil’e gönderildiğini, Dolmabahçe mutabakatını biliyorum. Halkımızın bize inanmasını istiyorum. Millet İttifakı da, İYİ Parti’de Türkiye’nin sigortasıdır. Halk doğru olanı seçecektir.

“Namaz kılmak, din, inanç kimsenin tekelinde değil”

(Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ‘Şampanya açıklaması’) Biz kazanacak olursak şükür namazı kılacağız, karşı taraf kazanacak olursa şampanya patlatacaklar. Biz kazandığımızda ben şükür namazı kılacağım. Ama şampanya patlatana da bir şey diyemem. Namaz kılmak, din, inanç kimsenin tekelinde değil. Herkes ne yaparsa özgürce kendi istediğini yapabilir. Buna karışmak bir siyasetçiye yakışmıyor. Siyasetçi demokrat, samimi, hizmet odaklı olacak ve insanların refah seviyesini yükseltecek. 21 yılda bir insan başarılı olamamışsa ve kazanmak için saldırıyorsa orada bir sıkıntı var demektir.

“Bize 6 benzemez diyenler HÜDA-PAR’ı aldı”

(HÜDA-PAR’ın seçime AK Parti listesinden girmesi) Bize ‘6 benzemez bir arada’ dediler. “Bize 6 benzemez diyenler HÜDA-PAR’ı aldı”. 7 benzemez oldu. Hizbullah bir terör örgütüdür. Hizbullah’ın Gaffar Okkan’ı ve 5 polisimi şehit ettiğini Allah da biliyor kul da biliyor. Bunun hesabını vermeleri lazım. Eskiden ailelerini bile Abdullah Öcalan’ı göndermiyorlardı şimdi devletin elemanları gidiyor. TRT’ye Osman Öcalan’ı biz çıkarmadık, onlar yaptı. Osman Öcalan çıkıp AK Parti adına oy istedi mi istemedi mi? Bu devlet televizyonu değil miydi? Bunların ne yaptığını bilmek mümkün değil. Cumhur İttifakı için önemli olan şey seçimi kazanmak ve seçime giden süreçte her yol mubahtır.

“İnsanlar 21 yılda umutlarını kaybetti”

Bana göre 85 milyonun 80 milyonu zor geçiniyor. Kirasını zor ödüyor. Etini, ekmeğini zor alıyor. Sosyal devlet vatandaşının sorununu halletmek zorundadır. Biz bunu halledeceğimize inanıyoruz. Çocuklar aç, perişan, aç karna okula gidiyor, protein alamıyor. Genel Başkanımızın dediği gibi çocukların boyu uzamıyor, bodur kalıyor. 21 yılda bunlar yapılmış olsaydı ne ben İYİ Parti’ye geçerdim, ne Kılıçdaroğlu çıkardı. 21 yılda insanlar umutlarını kaybetmişler. Ülkede mutluluk yok.

“Yolsuzluğu önleyip yasakları kaldıracağız, güven vereceğiz”

Ben yıllarca üreticilik yaptım. Biz bir kere güven vereceğiz. Yolsuzluğu önleyip, yasakları kaldıracağız. İnsanlar ne tweet atıyorlarsa atsınlar. Sinan Ateş’i öldürdüler, katili ortada yok. Bir kadın tweet atıyor, elleri ters kelepçeyle alınıyor. Yolsuzluğu ve yasakları kaldıracaksınız. Güven vereceksiniz. Arkasından ekonomi, adalet ve hukukun üstünlüğü düzelecek. Bunlar çorap söküğü gibi gelecek. Arkasından bakacaksınız ki ülke rahatlamış. Biz bu güveni sağlayacağımızdan eminiz.

“Tarım Bakanı olsaydım Kooperatifleşmeye önem verirdim”

Tarım Bakanı olsaydım, çiftçi kardeşlerimize insanca yaşayabileceği kârı onlara mutlaka vereceğim. Zarar ettiklerinde o zararı telafi edecek devletiniz var derdim. Örnek köylere başlardım. Şehirden köye insanları nasıl göç ettirebilirim bunun planlamasını yapardım. Kooperatifleşmeye önem verirdim.

“Doları tutamazsak etin kilosu 750 liraya çıkar”

Doları tutamazsak ve dolar yükselirse etin kilosu 750 liraya çıkabilir. Yem, enerji ve mazot fiyatları yüksek. İnsanlar ineklerine bakamadıkları ve süt para etmediği için ineklerini kesime gönderiyor. Anaç hayvanı kesince popülasyonu bitiyorsunuz. Hayvan yoksa eti ve sütü nereden alacaksınız? Hükümetin birinci işi destek vermek. Bunu yaptığınız zaman hayvancılık yapılır. Tarım kadar önemli bir bakanlık olamaz. Çiftçilerin hayat şartlarını düzeltmek zorundasınız. Köyde istihdam artmalı.  Özel sektöre karşı değilim. Devlet müdahale etmeyecek ama zaman zaman kendisini gösterecek. Hizmetin de kaliteli olması lazım. Parası olmayana devlet, sosyal devlet olarak yardımcı olmak zorunda.

“Tek adam sistemine geçildiğinde yönetimsizlik, sistemsizlik oluştu”

AK Parti olarak ilk 10 yılımız çok başarılıydı. Sonra duraklama dönemiydi. Tek adam sistemine geçildiğinde yönetimsizlik, sistemsizlik oluştu. Halk beni seçerse doğruları konuşmak zorundayım.

“Erdoğan’ın sandığa saygı duyacağına inanıyorum”

Ben Erdoğan’ın demokrasiye, sandık sonucuna saygı duyacağını düşünüyorum. Provakatörler her zaman olabilir. İnanıyorum demokrasi kazanacaktır. Halkın oylarına her iki taraf da saygı duyacaktır. Sandık güvenliği var. Halkımız rahat olsun.

21 yıldır iktidarda olan bir insanın televizyona çıkmasına bile gerek yoktu. Köşesine çekilip diyecekti ki “yaptıklarım, yapacaklarımın teminatıdır.” 21 yılda müthiş işler yapsanız, rakip çıkmazdı.

“Kılıçdaroğlu’nun bu işi başaracağına inanıyorum”

Kılıçdaroğlu’nun yanlış yapma imkânı olamaz. Kılıçdaroğlu’nun ben bu işi başaracağına inanıyorum. Oyumu severek, yürekten gelerek vereceğim. 2 yıl içerisinde İYİ Parti tam bir merkez partisi olacaktır. Kılıçdaroğlu da kendini ispat etmiş, Türkiye Cumhuriyeti’nin başarılı bir Cumhurbaşkanı olduğunu göstermiş olacaktır.”

Editör: Deniz Dalgıç