Tankların, yüz binlerce sivilin kuzeydeki savaştan kaçarak sığındığı Refah'ta doğu ile batıyı ayıran ana yolu ele geçirdiği belirtildi. Hamas da, kentin doğusundaki bir caminin yakınında İsrail tanklarına pusu kurulduğunu duyurdu. Hamas'ın açıklaması, İsrail'in Refah'ın doğusundan birkaç kilometre içeri girmiş olduğu anlamına geliyor.

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Reisi için taziye mesajı BM Genel Sekreteri Guterres'ten Reisi için taziye mesajı

Reuters ajansına Refah'tan ilgi veren Filistinlilerde, kentin doğusunda ve kuzeydoğusundan neredeyse sürekli olarak parlama ve silah sesleri geldiğini söyledi. Buna göre, İsrail ordusu ile Hamas ve İslami Cihad arasında çetin çatışmalar yaşanıyor.

Refah'taki kara harekâtı planından uluslararası uyarılara ve rehine takası müzakerelerinin sürmesine rağmen vazgeçmeyen İsrail, 7 Ekim'den beri 1 milyondan fazla kişinin sığındığı kentim doğusuna hafta başında tahliye emri vermişti. Binlerce Filistinli sivil bu bölgeden çıkarken görüntülenmişti.

Netanyahu: Gerekirse tırnaklarımızla savaşırız

İsrail'in Refah'a kara harekâtı ısrarı, en yakın müttefiki ABD ile yıllardır yaşanan en büyük görüş ayrılığına yol açmış; Joe Biden yönetimi savaşın başından beri İsrail'e silah sevkıyatını ilk kez durdurma tehdidi savurmuştu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise Biden'a yanıtında, "gerekirse tırnaklarıyla savaşacaklarını" söylemişti. Netanyahu, "Tek başımızı savaşmamız gerekirse, tek başımıza savaşırız" demişti.

Kaynak: Haber Merkezi