Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 180 ülke arasında bir sıra gerileyerek ‘çok vahim’ olarak nitelendirilen kategoride, 159’uncu oldu.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Nisan Ayı Hak İhlali Raporu’nu açıklayarak Nisan ayında 8 gazetecinin İstanbul’daki Saraçhane eylemlerini takip ettikleri için, 12 gazetecinin ise katledilen gazetecileri andıkları için yargılandığını vurguladı. Yapılan açıklamanın devamında ise, “Bir gazeteci saldırıya uğradı, 8 gazeteci gözaltına alındı. Bir gazeteci tehdit edildi, bir gazetecinin haber takibi engellendi, tutsak gazeteci hak ihlaline uğradı. 5 gazeteci hakkında soruşturma açılırken, 13 gazeteci hakkında dava açıldı. 6 gazeteciye 9 yıl 6 ay 4 gün hapis cezası verildi, 47 gazeteci 28 dava dosyasından yargılanıyor. 36 gazeteci cezaevinde tutsak. 7 internet sitesi kapatılırken, 6 habere, 171 sanal medya hesabı ve paylaşıma erişim engeli getirildi.” ifadesine yer verildi.

“Gazeteciler bu yılı da cezaevlerinde, adliyelerde ve karakollarda geçirdi”

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yayımlanan 2024-2025 TGS Basın Özgürlüğü Raporu’nda ise şu an 18 gazetecinin cezaevinde bulunduğu ifade edilerek mesleklerini yürütmeye çalışan gazetecilerin ise yoksulluk sınırında ve ekonomik güvence olmadan işsizlik tehdidi karşı karşıya olduğu vurgulandı.

RTÜK Başkanı Şahin'den Kartalkaya yangınına ilişkin yayıncı kuruluşlara uyarı RTÜK Başkanı Şahin'den Kartalkaya yangınına ilişkin yayıncı kuruluşlara uyarı

TGS tarafından açıklama yapılan açıklamada “Kuvvetler ayrılığının tamamen yitirilmesi ve adaletsizliğin katmerlenmesi nedeniyle gazeteciler bu yılı da cezaevlerinde, adliyelerde ve karakollarda geçirdi. Gazeteciler hiç açılmaması gereken soruşturmalar kapsamında gözaltına alındı, hukuken iddianame niteliğinde dahi olmayan metinler üzerinden yargılandı, hapse atıldılar ve haklarında adli kontrol tedbirleri uygulandı. Basın özgürlüğü, Anayasa’nın 26-28. ve Basın Kanunu’nun 3. Maddesiyle güvence altında olmasına rağmen uygulanmadı” denildi.

Kaynak: Haber Merkezi