DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, sosyal medya hesabından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un PKK lideri Abdullah Öcalan'a umut hakkı hakkındaki sözlerinin ardından cevap verdi. Doğan, umut hakkı tartışmasından bağımsız olarak Bakan Tunç'un üslubunu "Bu süreçte ihtiyacımız olan yapıcı dilden uzak, ne yazık ki zehirleyici bir etki yaratıyor" diye nitelendirdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a silahları bırakma çağrısıyla başlayan yeni süreçte beklenen açıklama geldi. PKK, 5-7 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği 12'nci kongresinin kararlarını açıkladı. Silahların bırakıldığı ve örgütün feshedildiği duyurulan bildiride, "Söz konusu kararların uygulanması Önder Apo'nun süreci yürütüp yönlendirmesini, demokratik siyaset hakkının tanınmasını ve sağlam bütünlüklü bir hukuki güvenceyi gerektirir" ifadelerine yer verildi. PKK'nın fesih açıklaması, Öcalan'ın fesih çağrısından 73 gün sonra geldi.
Tunç, PKK'nın pazartesi günü fesih kararı aldıklarını duyurmasının ardından Öcalan'a "umut hakkı"' uygulanıp uygulanmayacağına dair soruyu cevaplamış, umut hakkının söz konusu olmadığını belirten Tunç, "Umut hakkı söz konusu değil. Böyle bir durum da, görüşme de yok" demişti.
"Polemiğe değil, hukuka ve demokratik uzlaşıya ihtiyacımız var"
DEM Parti Sözcüsü Doğan, Tunç'un açıklamalarının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şöyle yazdı:
"Sayın Bakan,
Umut hakkı tartışmasından bağımsız; üslubunuz bu süreçte ihtiyacımız olan yapıcı dilden uzak, ne yazık ki zehirleyici bir etki yaratıyor.
Toplum olarak beklentimiz; temsil gücünüzü adaleti tesis etmek için kullanmanız. Polemiğe değil, hukuka ve demokratik uzlaşıya ihtiyacımız var."
Süreç, Bahçeli'nin Öcalan'a çağrı yapmasıyla başlamıştı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "terör eylemlerine son vererek lağvedilmesi" çağrısı yaptığı PKK lideri Abdullah Öcalan, aylardır beklenen çağrıyı yaparak, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması gerektiğini açıklamıştı. Öcalan'ın çağrısında "Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı'nın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihî sorumluluğunu üstleniyorum" ifadeleri yer almıştı. Öcalan, PKK'ya "Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın" diyerek seslenmişti. Öcalan'ın "Barış ve Demokratik Toplum" çağrısına ek olarak gönderdiği "Bu perspektifi ortaya koyarken, şüphesiz, pratikte silahların bırakılması ve PKK'nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir" notu da okunmuştu.
Öcalan'ın, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması yönündeki açıklamasından sonra, PKK Yürütme Komitesi, Öcalan’ın çağrısına katıldıklarını ve gereklerini yerine getireceklerini belirtmişti. Komite, Öcalan'ın serbest bırakılmasını da istemiş, 1 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiklerini belirterek, saldırı olmadıkça hiçbir silahlı gücün eylem yapmayacağını vurgulamıştı.