Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, sosyal medya platformu X’te yayımladığı “Demokrasi hukukuna geçiş!” başlıklı yazısında demokrasi hukukunun temel ilkelerini sıraladı. Uçum’un pazar yazısında Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen yargı sürecine dolaylı göndermeler yer aldı.

Uçum, demokrasinin yalnızca siyasal değil, aynı zamanda hukuki bir sistem olduğunu savundu. Yazısında, “Demokrasi siyasal alana ait bir kavram değil, esasen bir hukuk sistemidir” ifadelerine yer verdi. Demokrasi hukukunun başlangıç ilkelerini paylaşan Uçum’un listelediği maddeler arasında “genel ve eşit oy”, “seçmen iradesine üstünlük”, “halkın yönetime katılması” ve “kuvvetler ayrılığı” gibi başlıklar öne çıktı.

İlkelerin tamamı şu şekilde sıralandı:

Genel ve eşit oy.

Seçenek çokluğu ve seçme serbestisi.

Seçmen iradesine üstünlük.

Halka ve seçtiklerine güven.

Halkın yönetime katılması.

Halkın oy verme dışında da asil yetkileri kullanması.

Doğrudan ve dolaylı demokratik meşruiyet.

Halkın iradesine dayanan çözüm.

Milli birikimi koruyarak değişim.

Fonksiyonel kuvvetler ayrılığı.

DEM Parti'den Bahçeli’ye 'süreç' yanıtı: Hızlı ve kararlı adımlar atılmalı DEM Parti'den Bahçeli’ye 'süreç' yanıtı: Hızlı ve kararlı adımlar atılmalı

Kuvvetlerin ölçüsüz ve kötüye kullanımına karşı alınan tedbirler ve yaptırımlar.

Yazının zamanlaması da dikkat çekti. Uçum’un paylaşımı, 16 milyon kişinin oyuyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ve 15,5 milyon kişinin Cumhurbaşkanı adayı olarak destek verdiği Ekrem İmamoğlu'nun tutuklu yargılanmasının birinci ayında geldi.

Uçum, yazının devamında yukarıdaki ilkelerin uygulanması hâlinde “pozitif hukukun mümkün olacağını” belirtti. Türkiye'nin hukuk devleti olma hedefinin bu ilkeler çerçevesinde güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Uçum, “Demokrasinin gerçek anlamda tesis edilebilmesi, hukuk sisteminin bu değerlerle bütünleşmesine bağlıdır” ifadesini kullandı.

Muhabir: Emre Yılmaz