Dövme, deri üzerine kalıcı olarak yapılan bir sanattır. Yüzyıllardır birçok kültürde ritüeller, süslenme, statü belirtme veya kişisel ifade amacıyla yapılmıştır. Dövme, tarih boyunca farklı kültürlerde farklı anlamlar taşımış ve sürekli olarak evrim geçirmiştir. Bugün de birçok insan dövme yaptırarak kişisel ifadesini veya anlamını yansıtmaktadır. Ancak, dövme yaptırırken dikkatli olmak ve uzman bir dövme sanatçısı seçmek önemlidir. Dövme sanatçısı Buğra Okatan, dövme hakkında tüm merak edilenleri Elips Haber’e anlattı.

“İyi sanatçıların sosyal medya hesaplarındaki portföylerinden kaliteleri anlaşılır”

Uygun bir dövme stüdyosunu nasıl bulacağız?

İlk olarak steril bir ortam olmasına dikkat edilmelidir. Dövme yaptırmadan önce stüdyoya göz atılmalı ve hijyenik olup olmadığına bakılmalıdır. Güvenilir bir sanatçıya ulaşmak gerekir, dövme yaptırmadan önce sanatçının işlerine bakılmalıdır. Çünkü özellikle büyük dövmelerde geri dönüş olmayabiliyor. Cover-up işini her dövmede uygulayamayabiliyoruz. Dövme dediğimiz şey bir kez yapılıyor ve tek seferde güzel bir iş ortaya çıkartmak gerekir. Sosyal medyadan bulunan dövme sanatçıları ile öncesinde tasarım için randevu alınmalı, daha sonra gidip yüz yüze görüşülmeli ve alınan enerjiye göre devam edilmelidir. İyi sanatçıların sosyal medya hesaplarındaki portföylerinden net bir şekilde işinin kalitesi anlaşılmaktadır.

Whatsapp Image 2024 04 23 At 15.30.13

Dövme sanatçısı Buğra Okatan

“Dövme bir hikaye barındırmalıdır ki insanlar kolay kolay sıkılmasın”

Dövme modeli seçerken nelere dikkat edilmeli?

Dövme seçerken, öncelikle özgün bir dövme seçmeye özen gösterilmeli, kişiye özgü olmalıdır. Çünkü, insanlar sıkılabiliyor. Dövme bir hikaye barındırmalıdır ki insanlar kolay kolay sıkılmasın. İstenilen modelin cilt türüne uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir. İstenilen anatomiye uygun olmalıdır örneğin; açık tonda bir dövme isteniyordur ancak çok esmer bir cildiniz vardır. Bu durumda dövme çok sağlıklı durmayacaktır. Ve mümkünse dövmenin tasarımı yapılmalıdır. Cildimiz tuval gibidir, güzel bir tuvalde güzel bir resim olmalıdır.

Engelliler Haftası: Engelli istihdamının devamlılığı var mı? Engelliler Haftası: Engelli istihdamının devamlılığı var mı?

"Dövmenin bakımı ömür boyu yapılmalı"

Dövmenin bakım süreci nasıl olmalıdır?

Dövme yapıldığında ilk olarak koruyucu bant takılıyor ve 3 gün boyunca o bant yardımıyla dövme muhafaza ediliyor. Sonra bant çıkarılıyor ve antibakteriyel bir sabun yardımıyla dövme bir defa yıkanıyor ve merhem tedavisine başlanıyor. Yaklaşık 2 hafta kadar dövmeyi kuru bırakmayacak şekilde sık sık ama az bir şekilde nemlendirerek dövmenin rengini korumasını ve kolay iyileşmesini sağlıyoruz. Bu iki haftalık süreçte doğrudan suya temasını önermiyoruz. Güneşe doğrudan maruz kalması da dövmeye zarar verecektik. Tüm bu süreç bittikten sonra ise dövmenin nemlendirmesine yine devam edilmesi durumunda renkte solma yaşanmadan, uzun bir süre rengini kaybetmemiş bir dövme olacaktır. Ömür boyu haftada 1 gün bebe yağı ile cilt nemlendirilirse, cilt sağlıklı olur ve cildin sağlıklı olması da dövmenin iyi görünmesini sağlar.

Muhabir: Şevval Dalgıç