Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olacağı açıklandı. Bayram tatilinde seyahat etmek isteyen vatandaşların birçoğu otobüs biletlerine yöneldi. Bayram öncesi başlayan yoğunluk, bilet fiyatlarına da yansıdı. Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, Elips Haber’e açıklamalarda bulundu.

Ayın 5’i itibarıyla bir hareketlilik başladığını belirten Yıldırım, “Büyükşehirlerde insanlar özellikle memleketlerine seyahat ediyorlar. Tatil beldelerinde de yoğunluk var. 9 günlük tatil insanları hareketlendirdi. Mevsim normallerine bakıldığında havalar çok sıcak olmadığı için deniz turizminde yoğunluk yok” dedi.

Bayramda büyük bir hareket olacağını dile getiren Yıldırım, “Bayramdan önce 3 gün gidiş, bayramın son günlerinde ise 3 gün dönüş hareketi olacak” diye ekledi.

“Bilet fiyatlarında değişim yaşanıyor”

Bilet fiyatlarındaki değişime ilişkin konuşan Yıldırım, “Doğal olarak bilet fiyatlarında değişim yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda bakanlığın onayladığı fiyatlar uygulanmadı. Firmalar rekabet yaptılar. Örneğin, İstanbul- Antalya diyelim. Buralarda yüzde yirmi-otuz zamla birlikte bilet fiyatları bin 300 liraya kadar çıktı” diye konuştu.

“Firmalar sefer yapabilmek için fiyatları yükseltmek zorunda”

Akaryakıt fiyatlarındaki ve genel maliyetlerdeki artışlara dikkat çeken Yıldırım, “Ayrıca bayramda bazen tek taraflı gidiş oluyor. Bu şartlar altında firmalar sefer yapabilmek için fiyatları yükseltmek zorunda kalıyor” diye ekledi.

Hava ulaşımında da bayramda zamlı tutar uygulandığını kaydeden Yıldırım, “Bayram öncesi hava yollarındaki bilet fiyatları otobüslerin yarı fiyatı oluyor” dedi.

“Haksız rekabet alabildiğine gidiyor”

Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

“Haksız rekabet alabildiğine gidiyor. Firmalarımız kış aylarında yolcu azlığından dolayı kendi aralarında rekabet yaparlar. Vatandaş indirim olunca sorun etmiyor, zam yapıldığında haklı olarak şikayetçi oluyorlar. Ama maliyetler arttığı için bu konuda yapılabilecek bir şey yok.”

Ekonomik koşullarda yaşanan değişimin etkilerini vurgulayan Yıldırım, “Son 1 yıldır Türkiye’de nelerin değiştiğini, akaryakıt fiyatlarının, doların nereye geldiğini hepimiz görüyoruz. Bu şartlar altında firmaların varlığını sürdürmesi mümkün değil. Günlük yaşıyorlar” şeklinde konuştu.

Bazı kağıt türlerinin ithalatında uygulanacak tarife kontenjanının esasları belirlendi Bazı kağıt türlerinin ithalatında uygulanacak tarife kontenjanının esasları belirlendi

“En çok tercih edilen yerler Doğu ve Karadeniz illeri”

Yıldırım, bayramda en çok tercih edilen illerin ise Doğu ve Karadeniz illeri olduğunu, Bodrum ve Antalya’nın da rağbet gördüğünü belirtti.

Muhabir: Betül Vural