Haber: Ateş Çatıkkaş

Yaklaşık dört yıldır koronavirüsle mücadele eden dünya, şimdi de koronavirüsün alt varyantı olan Eris’i konuşuyor. Türkiye’de dokuz kişide Eris varyantının görüldüğünü açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüse yakalananların yurtdışı temaslı ve aynı ilde olduklarını söyledi. Koca, “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme” dedi. Ancak bazı üniversitelere gelen maske zorunluluğu kafalarda soru işareti yarattı.

Yapılan açıklamalardan sonra Koca’nın sosyal medya hesabı üzerinden, “Üniversitelerin açılmasıyla birlikte, toplu yaşanılan yurt ve benzeri yerlerde enfeksiyon hastalıkları açısından nelere dikkat edilmesi gerekir? Uzmanımızı dinleyelim” diyerek paylaştığı video yapılan tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Bazı üniversitelerin öğrencilerine gönderdiği maske mesajı, Bakanlığın ve uzmanların açıklaması ne anlama geliyor? Kamuoyu yeniden bir kapanma dönemi mi yaşayacak? Sorularını gündeme getirdi.

Kapanma dönemi geri gelir mi?

Türkiye'de de görülen Eris varyantıyla ilgili son dönemde hasta sayısının arttığını belirten Bakan Koca, ‘’Hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor. Covid-19 nezle ve grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna dönüşmüş durumda'' ifadelerini kullandı. Fakat bazı üniversitelere yeniden gelen maske takma zorunluluğu öğrencileri korkuttu.

Paniğe gerek olmadığını söyleyen Koca, ''Eski dönemi hatırlatan kısıtlama ve kapanmalar söz konusu değil. Bu anlamda kesinlikle Eris varyantına yönelik yeni bir tedbir gerekmiyor. Bunu en açık şekilde zaten ifade etmiştim. Hastalığı artık çok iyi tanıyoruz ve endişe edecek hiçbir durum yok'' dedi. Ancak geçtiğimiz hafta TGRT Haber kanalında, canlı bir programda sunucuların maske takması kapanmanın yeniden gelebileceği tartışmalarını yarattı.

Bu olayın üzerine bazı üniversitelerden, öğrencilere dersliklerde ve hastanede maske takılması gerektiğine dair mesaj geldi. Vatandaşlar, yeniden kapanma olacağından endişe duymaya başladı. ’Lütfen sosyal mesafenizi koruyun’ ve ‘Bu koltuğu boş bırakın’ yazılı kartların da depolardan çıkması bu endişeyi daha da arttırdı.

WhatsApp Image 2023-09-29 at 10.26.37 (1)

Okulların açılması ve yaz sezonun kapanmasıyla ülkemizde de artış gösteren varyantın vaka sayıları gittikçe çoğalıyor. Eris için yeni aşı yapılacak mı sorusuna, ''Türkiye’nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız'' diyen Koca, ''Biz kendi programımızı uyguluyoruz ve şu an kesinlikle Covid-19 için yeni bir aşı programı uygulamayı düşünmüyoruz. Bu kadar net. Başka bir önerimiz de yok, yeni bir aşı programımız da yok. Yani toplu bir aşılama programına kesinlikle ihtiyaç yok'' şeklinde konuştu.

Maske zorunluluğu geri mi geliyor?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Savaş Vural, “Eris, Covid-19’un Omicron varyantının bir alt türü ve dünya çapında dolaşımda olan diğer varyantlarla yakından ilişkili bir virüs. Haziran ile Temmuz ayları arasında virüsün küresel yaygınlığının yüzde 1002’den fazla arttığı görülüyor. 7 Ağustos itibarıyla 51 ülkeden 7 binin üzerinde numune paylaşıldı. Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris’in oluşturduğu halk sağlığı riski ‘küresel düzeyde’ düşük olarak değerlendirildi” ifadelerini kullandı.

 ‘’Hastanelerde maske zorunluluğu başladı’’

Bakan Koca kalabalık ortamlarda maske takma önerisinde bulunurken, hastanelerde de maske zorunluluğu başladığı öne sürüldü. Edinilen bilgilere göre, maske takmayan hastaların muayenesi sağlanmıyor. Karardan haberi olmayan hastalar, hastane kantinlerine maske almaya yönlendiriliyor.

‘’Kasım ayı gibi maske takmaya başlayabiliriz’’

Prof. Dr. Ümit Savaşcı ise birçok ülkede görülmeye başlanan Covid-19'un yeni varyantı Pirola için uyarılarda bulunurken Kasım ayı gibi yeniden maske zorunluluğunun gelebileceğini kaydetti.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ümit Savaşcı, dünyada görülen Covid-19'un yeni varyantı Pirola'nın Eris gibi Türkiye'de de görülebileceğini söyledi.

Hamburg’da hizmet veren İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yakup Bahar ise, tüm dünyada yeniden tedirginlik oluşturan Koronavirüs Eris Varyantı hakkında açıklamada bulunarak “Eğer tedbirini almazsak, aşı ve maskeler tekrar gündeme gelebilir” uyarısında bulundu.

WhatsApp Image 2023-09-29 at 10.26.37

Editör: Ateş Çatıkkaş