Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Türkiye'nin önemli enerji merkezlerinden Şırnak Gabar bölgesini ziyaret etti. Ziyareti sırasında, Diyarbakır'da yapılan kaya petrolü keşfiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bayraktar, bölgede tahmini olarak 6,1 milyar varillik kaya petrolü rezervi bulunduğunu, bunun Türkiye’nin yaklaşık 15 yıllık petrol ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte olduğunu söyledi.
Bakan Bayraktar, Sabah Gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu’nun sorularını yanıtlarken, Gabar’ın Türkiye için en kârlı enerji yatırımlarından biri olduğunu dile getirdi. Diyarbakır’daki yeni keşifle birlikte üretim sürecinde yeni bir döneme girileceğini vurgulayan Bayraktar, “Petrolümüzü taştan çıkaracağız” dedi.
ABD ile ortak üretim
Bayraktar, Diyarbakır’da dört farklı sahada, konvansiyonel olmayan yöntemlerle üretim yapılabilmesi için ABD’li şirketlerle ortaklık kurulduğunu açıkladı. ABD’li uzmanların da bölgedeki rezervin 6,1 milyar varil civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirten Bayraktar, “Türkiye’nin yıllık petrol ithalatı yaklaşık 365 milyon varil. Bu rezerv, ülkeye 15 yıl yetecek potansiyelde” dedi.
Sınır bölgelerinde yoğun arama çalışmaları
Karasal petrol aramaları hakkında da bilgi veren Bayraktar, Suriye ve Irak sınırlarına kadar olan bölgelerde yoğun bir arama faaliyeti yürütüldüğünü ifade etti.
Suriye’ye enerji ihracatı genişliyor
Suriye'nin kuzeyine hâlihazırda elektrik ihraç edildiğini aktaran Bayraktar, bu kapasitenin artırılması için çalışmalar yapıldığını belirtti. Halep’e 500 megavatlık ek elektrik ihracatı hedeflenirken, Kilis üzerinden doğal gaz gönderimi de planlanıyor. Bayraktar, bu ihracat için gerekli boru hattının bağlantısının tamamlandığını ve gazın Halep üzerinden Humus’a kadar ulaştırılacağını söyledi.
Bayraktar, yakın zamanda Şam’a bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladığını ve Suriye’nin kendi enerji kaynaklarını ekonomiye kazandırması için Türk şirketlerinin iş birliği yapabileceğini dile getirdi. Suriye açıklarında önemli doğal gaz potansiyeli bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Nükleer enerjiye yoğun ilgi
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki çalışmaların sürdüğünü belirten Bayraktar, ikinci ve üçüncü nükleer santraller için Rusya, Güney Kore, Çin ve Kanada’dan teklif alındığını aktardı. Küçük modüler reaktörler üzerine de çalışmalar yapıldığını söyledi.
KKTC’ye enerji desteği sürecek
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne enerji desteği kapsamında beş mobil santralin gönderildiğini açıklayan Bayraktar, iki santralin daha sevk edileceğini belirtti. Bu destekle KKTC’de elektrik kesintilerinin önüne geçilmesinin amaçlandığını ifade etti.