6 ayda Avrupa'ya iltica eden Türk vatandaşı sayısı 30 bine dayandı 6 ayda Avrupa'ya iltica eden Türk vatandaşı sayısı 30 bine dayandı

Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 sonrasında başladığı için “emeklilikte yaşa takılanlar” (EYT) düzenlemesinden yararlanamayan ve bu nedenle akranlarının faydalandığı emeklilik hakkına sahip olabilmek için 17 ile 20 yıl arasında bekleme durumunda kalan çalışanlar adalet istiyor.

2 milyondan fazla kişi emeklilik hakkı kazanmıştı

Mart’ta yürürlüğe giren EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanlarda yaş şartı kaldırılmıştı. Prim ve yıl şartını karşılamalarına rağmen yaş şartına takıldığı için uzun yıllardır emeklilik bekleyen 2 milyondan fazla kişi bu kapsamda emeklilik hakkı kazanmıştı.

Yaş uçurumu adaletsiz

Ancak EYT düzenlemesi, sigorta girişi 8 Eylül 1999 sonrasında olanların emeklilik için 17-20 yıla varan bir süre daha beklemesi gerektiği sonucunu doğurdu. Bu tarihten sonra işe başladığı için EYT’yi kaçıranlar, emekliliğe hak kazanan akranlarıyla aralarında doğan yaş uçurumunun adaletsiz olduğuna dikkat çekiyor.

Kamu çalışanlarının EYT düzenlemesi öncesinde yaşadığı mağduriyetin, düzenlemeden sonra daha da büyüdüğüne dikkat çeken EYT mağduru S.A, Konuyla ilgili Elips Haber’e açıklamalarda bulundu.

“İşçi, esnaf ve çiftçiler askerlik borçlanmasıyla emekli oldular”

“Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, ‘EYT düzenlemesinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ayırımı olmayacak’ dediği halde, düzenleme öyle olmadı” ifadelerini kullanan A. ,“İşçi, esnaf ve çiftçiler askerlik borçlanmasıyla EYT'li oldular ama, asker, polis ve diğer kamu çalışanları EYT'li olamadı. Erdoğan, "EYT düzenlemesinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ayırımı olmayacak’ dediği halde, düzenleme öyle olmadı. EYT düzenlemesinden sonra; 09.09.1999-08.03.2001 tarihleri arasında sigortası başlayan işçi, esnaf ve çiftçiler (SSK ve Bağ-Kur) askerlik borçlanmasıyla EYT'li oldular ancak; asker, polis ve diğer kamu çalışanları (Emekli Sandığı personeli) olamadı” dedi.

SGK hukuka aykırı bir genelge yayınladı”

SGK’nın 2023/13 genelgesinde kamu çalışanları için ‘borçlanılan süreler işe başlama tarihini geriye çeker, ancak sigorta başlangıç tarihleri değişmez’ diye hukuka aykırı bir madde yayınladığına dikkat çeken S.A sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bunun üzerine Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvuran onlarca kişiye ‘SGK'nın uygulamasının yanlış olduğu, kanunların öngörmediği bir kısıtlamanın yorum yoluyla uygulanamayacağı ve Emekli Sandığı personelinin de SSK ve Bağ-Kurlular da olduğu gibi askerlik borçlanmasıyla EYT'li olabileceği yönünde "TAM TAVSİYE KARARI" verdi. Karar SGK'ya da bildirdi ancak buna rağmen SGK hukuksuz uygulamasına devam ederek binlerce asker, polis ve diğer kamu çalışanlarını mağdur etmeye devam ediyor”

“Memurların Borçlanması sigorta başlangıcı olarak sayılmıyor”

“SGK 2023/26 sayılı genelge ile 2008'den sonra göreve başlayan memurların görevden önceki hizmet borçlanmalarını sigorta başlangıcı olarak kabul ediyor ama, 2023/13 genelgesi ile 2008'den önce göreve başlayan memurların borçlanmasını sigorta başlangıcı olarak saymayacağını söylüyor” diyen S.A. sözlerine şöyle devam etti;

“’5434 SK ek-205 Md ‘kamu çalışanlarının emeklilik yaşları 23.05.2002'den sonra emekliliğine kalan süreye göre belirlenir’ diyor. Bu maddeye göre sigorta başlangıç şartı yok. İlgili tarihten sonra kalan süreye bakılıyor. EYT düzenlemesinden önce bu maddeye göre 57 yaşa tabiydim. Kanunda herhangi bir tarih kısıtlaması olmadığı halde, 08.09.1999'dan önce sigorta başlangıcı olmadığı için SGK beni 60 yaşa tabi gösteriyordu”

“SGK kanunda öngörülmemiş bir kısıtlamayı yorum yoluyla uyguluyor”

EYT düzenlemesiyle kademeli yaş şartının kaldırıldığını dile getiren S.A, “SGK bizleri kademeli yaşa tabi göstermediği için bizler EYT'den faydalanamıyoruz. Ben de bu konuda Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurdum. Bana 11 sayfalık cevap verdiler. Özetle; benim haklı olduğumu, SGK'nın kanunlarla öngörülmemiş bir kısıtlamayı yorum yoluyla uyguladığını yazmışlardı. Buradaki kritik husus; borçlanmalarla ilgili. SSK ve Bağ-Kurlular da borçlanma ile sigorta başlangıcı geriye çekiyor. Ancak kamu çalışanları için böyle bir şey yok. Çünkü 5434 SK ek-205'inci maddeye göre bizler için sigorta başlangıç tarihi değil, 23.05.2002'den sonra emekliliğe kalan süre önemli. SGK bizlerde de SSK'da ve Bağ-Kurlulardaki gibi sigorta başlangıç şartı arıyor ancak, borçlanmamızı onlarda olduğu gibi kabul etmiyor” ifadelerini kullandı.

“EYT mağdurları TBMM’den gelecek müjdeli haberi bekliyor”

EYT mağdurlarının TBMM’den gelecek müjdeli haberi beklediklerini söyleyen S.A., “5434 SK. ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kararlarına göre hâlihazırda EYT kapsamına girmesi gereken ancak SGK genelgesiyle bu hakları engellenen binlerce Asker, Polis ve diğer kamu çalışanları sayıca az olduğu için SGK'ya yük olmayacak. Hak gaspına uğrayan mağdurlar TBMM'den gelecek müjdeli haberi bekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

S G K2S G K1S G K

Muhabir: Sümeyye Aksu