AP’nin 2025 Türkiye Raporu kapsamında Türkiye’ye yönelik olarak ağır eleştirilere yer verilerek, Kürt sorununun çözümüne ilişkin yeni bir sürece ihtiyaç duyulduğu belirtildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın son süreçteki yaklaşım ve çağrılarına ilişkin olarak ise “tarihi fırsat” ifadesine yer verilerek Türkiye’nin de kapsayıcı bir süreç başlatması gerekliliği vurgulandı.

Türkiye’ye ağır eleştiriler

Bahçeli ve Öcalan’ın açıklamalarının ardından Türkiye’nin kapsayıcı bir süreç yürütmesi gerektiği vurgulanan raporda, demokratik hak ihlalleri; başta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması olmak üzere siyaseti baskı altına alma girişimleri; Kıbrıs meselesi ve Türkiye’nin Hamas desteği gibi konular raporda yer alarak eleştiri konusu oldu. Özellikle İmamoğlu ve bazı belediye başkanlarına yönelik gerçekleştirilen operasyonların kaygı verici olarak değerlendirilerek söz konusu durumun “ülkeyi otoriter bir modele sürüklediği” değerlendirmesinde bulunuldu.

Eski TBMM Başkanı Karakaş'ın eşinden 'İmamoğlu bildirisi' yalanlaması Eski TBMM Başkanı Karakaş'ın eşinden 'İmamoğlu bildirisi' yalanlaması

Mali yardımlara AİHM kararları şartı önerisi

Raporda, Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamaması nedeniyle Avrupa Konseyi’nde ihlal prosedürleriyle karşı karşıya olduğu belirtilerek Avrupa Birliği (AB) mali yardımlarının bu kararlara uyum koşuluna bağlanmasını önerildi.

Vize serbestisinde eksik 6 kriter

Türkiye’nin vize serbestisi için gerekli altı kriteri henüz karşılamadığı vurgulanan raporda, sürecin ilerleyebilmesi için somut adımlar atılması gerektiği belirtildi. Raporda özellikle eğitim ve ticaret gibi alanlarda vize serbestisine yönelik atılacak adımların hızlandırılmasının gerekliliği vurgulandı.

Rapor, 7 Mayıs’ta Strasbourg’daki AP Genel Kurulu’nda oylanacak.

Kaynak: Haber Merkezi