Ankara CerModern'deki etkinliğe Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve yabancı misyon temsilcileri ile birçok davetli katıldı.

Ossowski, basın mensuplarına yaptığı konuşmada, bu yılın özel bir yıl olduğunu ifade ederek Avrupa'nın bütünleşme süresinin başlangıç noktası olan Schuman Bildirgesi'nin 75'inci yıl dönümü olduğunu söyledi.

"Bu bildiri, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sadece beş yıl sonra geldi." ifadesini kullanan Ossowski, o dönemin Avrupa tarihinin önemli anlarından biri olduğuna işaret etti.

Büyükelçi Ossowski, AB'nin 27 üye devletten oluştuğunu hatırlatarak Türkiye'nin de AB üyesi olmaya aday ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin 20 yılı aşkın süre önce başladığını anımsatan Ossowski, bu süreçte müzakerelerin durma noktasına geldiğini ancak yakın zamanda somut bir şekilde AB-Türkiye ilişkilerini yeniden başlatılmasına karar verildiğini aktardı.

Thomas Hans Ossowski, Türkiye ile Avrupa Konseyi'nin 2024'te bir yol haritası oluşturduğunu söyleyerek böyle bir dönemde Ankara'ya büyükelçi olarak atanmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

AB ile Türkiye arasında düzenlenen üst düzey ziyaretlere değinen Ossowski, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda AB ve Türkiye'nin son bir ayda yakın bir şekilde çalıştığını anlattı.

Ossowski, vize meselelerine ilişkin, Türkiye'nin Çin'den sonra en fazla Şengen vizesi alan ülke konumunda olduğunu, konuyla ilgili Türk basınında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını savundu.

"Konsolosluklar insanlarla dolu ve çalışanlar vize süreçlerinin hızlandırılması için çok çalışıyor. Ayrıca, vize aşamalarının kolaylaştırılması için de çok ciddi bir şekilde çalışıyoruz." ifadesini kullanan Ossowski, Türkiye'nin AB'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu vurguladı.

Thomas Hans Ossowski, basın toplantısının ardından, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Gümrükçü ile "Ortak Mirasımız" adlı dijital fotoğraf sergisini gezdi.

'Ortak Miras'

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Gümrükçü, serginin temasına ilişkin, burada yaptığı konuşmada, "Avrupa'da hep birlikte barış içinde yaşamamızı ve geleceğe aynı vizyon ve özlemlerle bakmamızı sağlayan şeyin tam da bu ortak miras olduğunu söyleyebilirim." dedi.

Yıllar içerisinde inançların, geleneklerin ve benzer şeylerin karşılıklı öğrenmeyle şekillendiğini kaydeden Gümrükçü, Avrupa Birliği'nin sadece aynı fikirleri paylaştığı için değil geçmişten gelen değerlerle de çeşitlilikle birleştiğini anlattı.

Zeki Levent Gümrükçü, "Hepimiz birbirimizden bir şeyler taşıyoruz, izleri tarihe kadar uzanıyor." diyerek, fotoğraf sergisinin, ortak mirası yansıttığına inandığını dile getirdi.

'AB ve Türkiye olarak biz, ortaklığı seçtik'

Serginin ardından resepsiyonda konuşan Gümrükçü, Schuman Bildirgesi ile Avrupa Birliği'nin temellerinin atıldığını söyleyerek, sadece siyasi bir projenin kuruluşun değil aynı zamanda bölünmüş bir kıtanın umudunu, dayanıklılığını ve birliğini de simgelediğini kaydetti.

Yazar Serra Menekay, ‘İnci Kolye’ kitabıyla okurlarıyla buluşuyor Yazar Serra Menekay, ‘İnci Kolye’ kitabıyla okurlarıyla buluşuyor

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Gümrükçü, Büyükelçi Ossowski ile "Ortak Miras" sergisini gezdiğini anımsatarak bu serginin, Türkiye ve Avrupa'yı siyaset ve ekonominin ötesinde birbirine bağlayan ortak kültürel mirasın güçlü bir hatırlatıcısı olduğunu aktardı.

Dünyada karşılaşılan zorlukların giderek arttığını ve risklerin olduğunu ifade eden Gümrükçü, AB-Türkiye ilişkisinin daha da önemli hale geldiğini vurguladı.

Gümrükçü, "Avrupa Birliği ve Türkiye'nin, geleceğe yönelik aynı kaygı ve hedefleri paylaşarak ilişkilerinin her bir ayağına yeniden bakmaları ve bu ilişkinin barındırdığı engin potansiyeli tam anlamıyla hayata geçirmek için ellerinden geleni yapmaları gereken bir dönemdeyiz." diye konuştu.

Ossowski de "Avrupa Günü" dolayısıyla resepsiyona katılanlara teşekkür ederek Avrupa entegrasyonunun bir fikirle doğduğunu ve bu fikrin zor zamanlarda ortaya çıktığını söyledi.

Ossowski, "Kolay bir dönemden geçmiyoruz. Ancak 1950'de Avrupa masasının etrafında toplananlar için de kolay bir dönem değildi. Onlar, ideal koşulların oluşmasını beklemediler ve o koşulları kendileri oluşturdular." diyerek şimdi de dünyanın zor zamanlardan geçtiğini dile getirdi.

Dünyada müttefiklerin yer değiştirdiğini, belirsizliklerin arttığını söyleyen Ossowski, "AB ve Türkiye olarak biz, ortaklığı seçtik. AB ve Türkiye yan yana. AB'ye aday ülke olarak, NATO müttefiki olarak ve kenarda oturup izleyen değil, barışa şekil veren komşular olarak." değerlendirmesini yaptı.

Ossowski, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü, suç teşkil eden saldırı savaşı durmak zorunda. Gazze'deki korkunç acılar dinmek zorunda. Bunlar, hepimiz için ortak birer sorumluluk." ifadelerini kullandı.

Resepsiyon, konuşmaların ardından konser ve yemek ikramıyla devam etti.

AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ossowski'nden İmamoğlu açıklaması

Öte yandan basın açıklamasının ardından Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski, soruları da yanıtladı. Ossowski, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun sosyal medya hesabına erişimin engellenmesini eleştirerek, bu durumu "olumsuz bir gelişme" olarak nitelendirdi.

Kaynak: Haber Merkezi